Poljot ze wskazowkowym datownikiem.
Odpowiedz do tematu

:
Szymek napisał:
Bomba! :shock:

Trzeba na takiego zapolować !

świete słowa Szymek

Upolować

Nie grymasić

Nakręcać

Nosić z godnościom

Dlaczego okazje zawsze trafiają sie innym?

Całe szczęście , ze zostaje w "rodzinie"

Gratuluje Zbyszke

:
GrzesKowal napisał:
Szymek napisał:
Bomba! :shock:

Trzeba na takiego zapolować !

świete słowa Szymek

Upolować

Nie grymasić

Nakręcać

Nosić z gonościom

Dlaczego okazje zawsze trafiają sie innym?

Całe szczęście , ze zostaje w "rodzinie"

Gratuluje Zbyszke

Gratuluję - pikny i.....niecodzienne rozwiązanie z takim datownikiem.

No ZACNY po prostu :)

:
...wcześniej jakoś nie zauważyłem - wskazówka daty jest niebieska :shock:

...zegarek nie w moim stylu, ale takiego Poljota to chciałbym mieć dla samego "miecia".

Ostatnio zmieniony przez Maxio 2010-06-14, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
:
jak większość Maxio jak większość! :)

:
Cały czas nie mogę wyjść z podziwu nad tym Poljotem :shock:

Tak w ogóle to pierwszy raz widzę dekiel na wcisk w de luxe automacie :shock:

Zbyszek, jak będziesz w Częstochowie, to moglibyśmy się spotkać, miło byłoby zobaczyć się na żywo :D

:
No wlasnie, powiem, ze nie moge wyjsc z podziwu nad tym deklem. Ogladajac go wcisnietego, nawet pod lupa, nie widac zadnej szczeliny dla nozyka. Kiedy natomiast delikatnie zaczynam podwazac dekiel w miejscu ktore wydaje sie miec minimalnie wieksza szczeline, to dekiel odskakuje od razu, bez najmniejszych problemow. Dopiero przy ogladaniu zdjetego dekla widac, ze jest w jednym miejscu "spilowany" od wewnatrz. Przy zakladaniu wystarczy delikatny nacisk, slychac i czuc pod palcem delikatny "klik" i dekiel juz siedzi.

BTW koperta ma tez zupelnie unikatowy, elegancki ksztalt z bardzo obnizona luneta. Zastanawiam sie, kto byl producentem koperty i dekla, bo tak jak Smok pisze, jest zupelnie wyjatkowa. Zamowiona poza ZSRR? To podejrzenie takze ze wzgledu na zlocenie, ktore IMO jest slabej jakosci, widac nawet nie przecierania, tylko jakby odpryski i to w miejscach, ktore nie sa najbarciej typowe dla przecierania sie (np. na powierzchni lunety, na godzinie 6-tej, czyli miedzy uszami). Kilku Kumotrow zapewnialo ze radzieckie zlocenie jest bardzo solidne, a tu to wcale za dobrze nie wyglada (chociaz ja moze jestem stronniczy, bo przyzwyczailem sie do powlok gold-capped od Omegi i Longinesa :wink: ).

No pewnie (co do spotkania)!

:
Co do odrpysków złocenia - to ja mam u siebie co najmniej kilka radzieckich na 100 kopert gdzie to występuje. Jedna z cech wspólnych to ich wiek - pochodzą z połowy lat '60. Zdażało się to i w Poljotach, i w Wostokach. Może to kwestia jakiejś zmiany technologicznej - inny podkład czy materiał koperty np.? Wygląda to tak samo jak u ciebie - czyli że koperta nie jest przetarta, za to na uszach odwarstwiły się kawałki powłoki... Nie upatrywałbym zatem wrażego pochodzenia saej koperty :wink: - ostatnio oglądaliśmy dla odmiany "zwykłego" de luxa z zakręcanym deklem - Kadarius ma takiego Łucza.

:
Na zdjęciach widać, że pod tymi odpryskami pojawia się biały kolor - mosiężna koperta ma podład niklu i na ten nikiel położone jest złocenie - Voli opisywał to dość dokładnie na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć tego tematu :( Takie rozwiązanie było stosowane w latach 50 i 60. Złocenie tą technologią było gorszej jakości niż to bezpośrednio na mosiądz. Mam w kolekcji jednego sygnała (na razie leży u zegarmistrza) w którym na kopercie jest kilka takich odprysków i spod nich wyłania się biały kolor.

Zbyszek, jak będziesz w Częstochowie to daj znać na PW :)

:
zbyszke - Piękny zegarek!!! - jakoś przeoczyłem ten temat i odkryłem go dopiero teraz gdy podlinkowałeś do mojego bliźniaka :) Gratuluję :) Mam nadzieję, że znalazłeś już dawcę narządów i doprowadziłeś tę pięknotkę do włoaściwego stanu.

:
Tak, dostal rotor i smiga az milo.

:
O, tak teraz wyglada:

:
Wahnik ździebko "porysany" ale może być. :wink:

uki999
[Usunięty]
:
Super Poljot, pozazdrościć :evil:

:
No i dokladnosc chodu: przez 4 kolejne doby: -6s, -3s, 0s, -16s.

Jak na zegarek po przejsciach i z 50-tka na karku to naprawde bardzo dobrze.

:
Ładnie :)

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum