Jak zmiękczyć stara skórę?
Odpowiedz do tematu

:
Sylwek, te usztywnienie pojdzie pod czytnik, wiec i tak nie widac go będzie. Chodzi by bylo cienkie i sztywne

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Spóźniłem się, ale napiszę, bo wiem z doświadczenia: do mycia skór, są mydła do skór, w gruncie rzeczy nic innego jak coś w rodzaju dawnego "szarego mydła". Do natłuszczania są tłuszcze "do skór", ale niezły jest jakiś krem, np. Nivea :) Mogę też polecić, szczególnie do pasków ze skór naturalnych, preparaty firmy Dakoma, używam: "Coccine". cool Choć pewnie inny tłuszcz, też dobry. hmmm , ale ten przyjemy zapach ma :)

John Smith
:
zapomniałem, nicku coś na spocie mówił o skórach i otwieraniu się por w skórze ale nie zapamiętałem :( - pytaj Przema

Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2013-03-31, 01:00, w całości zmieniany 1 raz
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
SqLeatherwork
[Usunięty]
:
ja pracuje w skórze hobbistycznie i najlepsza i w miarę tania do zmiękczenia jest pasta z wosku pszczelego i terpentyny, powoduje ze skóra troszkę z ciemnieje ale będzie dobrze zaimpregnowana.

Najbardziej optymalne proporcje to 50/50 ale im bardziej twarda chce się skórę tym więcej wosku.

mała uwaga przy przyrządzaniu, terpentyna jest łatwo palna więc przy mieszaniu trzeba uważać by wosk nie był zbyt gorący.

pozdrawiam

:
Posiłkując się poradnikiem Verca (to ten gość od ammo strapów i knives.pl), najpierw wielokrotne mycie wodą z mydłem glicerynowym, a następnie nasączenie skóry tłuszczem "Palc", na koniec kondycjoner.

Ostatnio zmieniony przez chomior 2013-04-03, 21:46, w całości zmieniany 3 razy
Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
Tia.. Musze material na podszewkę skombinowac. Do tego nici i szydlo, a i klej jakis. Kuffa za tankase to bede mial superekstra etui :głową w mur:

Sylwek
[Usunięty]
:
Apa13 napisał/a:
Tia.. Musze material na podszewkę skombinowac. Do tego nici i szydlo, a i klej jakis. Kuffa za tankase to bede mial superekstra etui :głową w mur:

rób Mendo sam , a jak narzędzia i klej Ci zostaną ,to zrobisz coś innego , a później to już seryjna produkcja :D

:
podobno lanolina jest dobra do zmiękczenia starej skóry. Ciężko natomiast ją dostać nawet w aptekach.

:
luckers, jak sie dobrze pogada z paniami z apteki, to można ja wyciągnąc. T jest podstaw do robienia leków/maści na zamówienie.
Koszt to jakies 15 zł za wieeeelkie pudełko. Minus ze trzeba ja rozcienczac z benzyna ekstr. i po zmiękczeniu skóra na 100% ciemnieje

Ostatnio zmieniony przez Monter 2013-04-06, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
Wyszlo tak. Dwie rzeczy spierdzielilem, ale trudno.

:
W sumie dobrze to wygląda. ;)

Szymon
[Usunięty]
:
Apa13, to Ty teraz hipster jesteś :D

całkiem fajnie wyszło ;)

:
Plan był inny, ale poszedłem łatwą drogą.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum