Odpowiedz do tematu
:
Wczoraj odbierałem od zegarmistrza Ruhlę kamieniową z centralną sekundą i tam jest taki patent że na blaszce jest rubinek,zegarmistrz śmiał się że w Longinesach a nawet w Patkach jest to zwykła byle jak obrobiona blaszka
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Dałbyś jakąś fotkę.
Gdzieś kiedyś takie coś widziałem: blaszka dociskająca oś sekundnika z kamieniem, wpasowanym w otwór z szyjlą. Nie jestem pewien co to był za zegarek.
Gb.
Gdzieś kiedyś takie coś widziałem: blaszka dociskająca oś sekundnika z kamieniem, wpasowanym w otwór z szyjlą. Nie jestem pewien co to był za zegarek.
Gb.
:
Moja Ruhla
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Dokładnie to, Dzięki.
Gbu.
Gbu.
:
Kolejna stalowa Ruhla w kolekcji
ps
Jak ktoś ma stalowe Ruhle to b.proszę o fotki,próbuję skatalogować wszystkie modele.
ps
Jak ktoś ma stalowe Ruhle to b.proszę o fotki,próbuję skatalogować wszystkie modele.
:
Dzisiaj doszła następna stalowa Ruhla
:
Bump
Pupcia rubcia salcesonik, heloł beloł w dupę słonik!
:
To chyba nie jedyna ciekawostka z wiązana z tym werkiem,ja znalazłem takie coś
Pierwszy raz widzę werk z wytrasowną podziałką godzinową,minutową i sekundową.
Jacek. napisał/a: |
A szkoda, bo ten gubik to właściwie Urofa 612/613 z arcyglashuckim mostkiem "trzyczwartówką": Obrazek Ciekawostka Urofy polega na tym, że wczesne wersje miały możliwość wyjęcia bębna sprężyny bez zdejmowania mostka. GUBurek. |
To chyba nie jedyna ciekawostka z wiązana z tym werkiem,ja znalazłem takie coś
Pierwszy raz widzę werk z wytrasowną podziałką godzinową,minutową i sekundową.
:
Tak po całym obwodzie to rzeczywiście rzadkie. Znacznie częściej spotyka się wygrawerowany sektor godziny, lub ledwo paru minut. Robiono tak, by zegarmistrz mógł założyc wskazówkę minutową i wygodnie sprawdzić w którą stronę i ile i jak przyjdzie regulować.
Zasada mówi, że cyferblat zakłada się, kiedy już wszystko jest zrobione i została tylko ostateczna regulacja przesuwką.
Gb.
Zasada mówi, że cyferblat zakłada się, kiedy już wszystko jest zrobione i została tylko ostateczna regulacja przesuwką.
Gb.
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-11-13, 16:13, w całości zmieniany 1 raz
Takie się klikło http://allegro.pl/show_item.php?item=2788134916 ciekawe czy to będzie ta kotwiczka z obrazka?
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-11-13, 16:13, w całości zmieniany 1 raz
:
Albo Phenix:
G.
buran napisał/a: |
ciekawe czy to będzie ta kotwiczka z obrazka? |
Albo Phenix:
G.
:
Ale werk to chyba jakaś UROFA?
:
Odpowiedz do tematu
A bo ja wiem? Tak po estetyce to podchodziłby Gruen jakiś...
G.
G.