Chronograph Kirowa RETRO
Postanowiłem pójść za ciosem i pokazać Kirowa RETRO
Projekt wzorowany na zegarkach produkowanych w latach 1910 – 1920 w oparciu o technologię produkcji zegarków kieszonkowych
Mechanizm Polot kaliber 3133 z funkcją chronografu
Koperta stalowa polerowana
Dekiel Stalowy polerowany
Dekiel wewnętrzny stalowy polerowany i przeszklony
Szkiełko mineralne sferyczne
Tarcza Biała , cyfry żółto pomarańczowe, wskazówki złocone, tarczki chronografu srebrne, datownik na godz. 3
Wymiary 43 x 14 mm
Odpowiedz do tematu
: Chronograph Kirowa RETRO
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-02-12, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-02-12, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
:
już go widziałem-zajefajny
jak trzyma to mocowanie paska?
jak trzyma to mocowanie paska?
:
Zawsze mi się wydawał pieruńsko niewygodny, ale za to piękny
Myślisz, że dałoby się standardową Mołnię z sekundą na 6tej przerobić w ten deseń, dolutowujący uszy na pasek na 12 i 6? Takie coś mi chodzi po głowie...
Myślisz, że dałoby się standardową Mołnię z sekundą na 6tej przerobić w ten deseń, dolutowujący uszy na pasek na 12 i 6? Takie coś mi chodzi po głowie...
:
Mocowanie paska trzyma bez problemy, pasek jast bardzo miękki i wbrew pozorom ten zegarek nosi się bardzo wygodnie i nie ukrywam że zawsze wzbudza ogromne zainteresowanie u "oglądających".
Nad przerobieniem standardowej Mołni w takim stylu też myślałem , ale raczej na zasadzie dokręcenia jakiegoś uchwytu, lutowanie zawsze ma brzydkie ślady.
Nad przerobieniem standardowej Mołni w takim stylu też myślałem , ale raczej na zasadzie dokręcenia jakiegoś uchwytu, lutowanie zawsze ma brzydkie ślady.
:
Byłoby to dość karkołomne zważywszy na sporych rozmiarów koronkę- ciężko byłoby ją ominąć Może jakiś zakład wykonujący biżuterię by się tego podjął...mi chodziło o mocno zawinięte w dół uszy(w stosunku do płaszczyzny zegarka), takie żeby pasek był mocowany jakby pod koronką. Może wtedy by się zmieścił.
:
Ja to już nawet wymyśliłem projekt takiej koperty tyle tylko że mam go w głowie i częściowo w ołówku na rachunku za telefon(jedyna kartka jaką miałem pod ręką) Jedyny szkopuł że bez kontaktu z dobrą obrabiarką zrobić się tego nie da.
:
A ze standardowej koperty niczego wykrzesać by się nie dało? Fakt- kobyła z niej, 45mm i płaska jak patelnia, ale może coś by się dało zrobić?
:
Moim zdaniem ze standardowej koperty nie uda się tego zrobić tak żeby to porządnie wyglądało a nie na jakąś dłubaninę. oczywiście górny pierścień ze szkiełkiem i dekiel jak najbardziej , ale korpus to raczej nie.
:
Jeden z ciekawszych dizajnów, choć cokolwiek kontrowersyjnych. Nie każdy odważyłby się nosić coś takiego na ręku!
Z tego typu zegarków najchętniej bliżej zaprzyjaźniłbym się z Aviatorem Wings. Bardzo pasują mi też Seiko Bullheady - choć to zupełnie inna bajka
Twój zegarek przywodzi na myśl stare chronografy kieszonkowe produkowane przed wojną w Moskwie
tu model z 1937
http://img193.imageshack.us/i/72110149.jpg/
Z tego typu zegarków najchętniej bliżej zaprzyjaźniłbym się z Aviatorem Wings. Bardzo pasują mi też Seiko Bullheady - choć to zupełnie inna bajka
Twój zegarek przywodzi na myśl stare chronografy kieszonkowe produkowane przed wojną w Moskwie
tu model z 1937
http://img193.imageshack.us/i/72110149.jpg/
:
Onego Aviatora w wersji Bracia Wright, którego przywołać raczył szyszkownik Kadarius też nie omieszkam wam kumotrowie zaprezentować w niedalekiej przyszłości.
:
No tak znowu ładny !! i dizajn retro świetny
:
Cudo !! Naprawdę piękny, ten styl to jest to Gdyby w takim stylu były zegarki za mniej niż 5 parnisów to bym z chęcią sobie sprawił
:
Kuba, zdziwisz się zapłaciłem za niego jakiś trzy parnisy, i to za egzemplarz FNN
:
Tymi trzema parnisami to mnie z tropu zbiłeś Zazdroszczę oj zazdroszczę
:
Odpowiedz do tematu
Kuba, to był egzemplarz powystawowy, miałem po prostu szczęście,zapytałem kiedyś mocnego o ten zegarek po jakimś czasie zadzwonił i mówi że jest i to w ekstra cenie ,wziąłem bez zastanawiania.