Jak obiecałem, kilka słów na temat nowego nabytku.
Firmy chyba przedstawiać nie trzeba. Stara, dobra, z silnymi korzeniami sięgającymi roku 1875 w kraju fioletowej krówki. Ale to już przeszłość, niestety. Obecnie należy do Japończyków z Citizen Watch Co Ltd i produkuje zegarki głównie na amerykański rynek. Co ciekawe, Bulova jest w dalszym ciągu członkiem FHS-u. Do rodziny Bulova należą również takie brandy, jak Accutron, Caravelle by Bulova, Wittnauer i licencjonowane Harley-Davidson Watches oraz Frank Lloyd Wright Collection. BULOVA jest całkowicie samodzielną firmą działającą w grupie Citizena.
Mój zakup to niskobudżetowy, kwarcowy nurek (cena od $130 do $170 na Zatoce z wysyłką, mój kupiony od sprzedawcy z Kanady za $136, w tym $16 szipping).
Model: Bulova Marine Star Submariner Watch 96B002
Mechanizm: Quartz Miyota
Szerokość koperty: 41mm (bez koronki), 44mm z koronką. Opis w necie podaje większy rozmiar, przeważnie 43mm bez koronki - bzdura.
Wysokość: 50mm
Tarcza: czarna, giloszowana, obficie potraktowane luminową indeksy godzinowe i wskazówki.
Koperta: ze stali szlachetnej, szczotkowana z polerowanym bezelem (obrotowy, 60 klików)
Koronka: zakręcana, jak na 200-metrowca przystało.
WR: 20atm.
Szkło: płaskie, mineralne, niestety, łatwo się rysujące.
Bransoleta: stalowa, z pełnych ogniw.
Zegarek dotarł na poduszeczce, zapakowany w tekturowe pudełko z logo Bulovy. Czyli żaden wypas. Szkło, dekiel i bransoleta NIE były zabezpieczone folią ochronną , ale zegarek nie nosi nawet najmniejszych śladów wcześniejszego użytkowania. FNN
Sprzedawca dorzucił kartkę pocztową z odręcznie i imiennie wypisanymi podziękowaniami za zakup (b. miłe), jak również gratis dwie, zapasowe bakterie Maxella.
Pierwsze wrażenia: pedanci byliby rozczarowani , sekundnik nie trafia idealnie w indeksy.
Zegarek wykonany starannie, bez widocznych mankamentów, świetnie układa się na nadgarstku. Nie jest monstrualnych rozmiarów, ale też sprawia wrażenie nieco większego, niż w jest w rzeczywistości. Ciekawy design, inspirowany choćby Longinesem kumotra olej0070. Może się podobać i podoba mi się.
Odpowiedz do tematu
: Bulova Marine Star Submariner Watch 96B002
:
no powiem szczerze - oczy nie bolą jak się na niego patrzy. Gratki i niech się nosi i bakteryjka długo nie wyczerpuje
IMO dużo by zyskał na czarnym pachu bo teraz za dużo świecącego żelastwa jak na mój gust
IMO dużo by zyskał na czarnym pachu bo teraz za dużo świecącego żelastwa jak na mój gust
:
Mi odpowiada kawał mocnego divera ! podoba się .
Recka obiektywna a to bardzo ważne !
Niech się użytkuje dobrze !
Recka obiektywna a to bardzo ważne !
Niech się użytkuje dobrze !
:
Mniam
Ну, погоди!
:
mi się podoba, fajny design
co to ja jeszcze miałem napisac... aaa, szkoda, że kwarc
niech się nosi!
co to ja jeszcze miałem napisac... aaa, szkoda, że kwarc
niech się nosi!
:
ogólnie fajny!
coś mi przypomina..........
też ma japoński mechanizm
ale fakt: ma mniej brajtlingowy bezel
coś mi przypomina..........
też ma japoński mechanizm
ale fakt: ma mniej brajtlingowy bezel
Skate or die!
:
Tomek, fajny sikor!
przypomina mi połączenie 2 hq od longinesa.
Takie połączenie
i wyszło
niech sie nosi
przypomina mi połączenie 2 hq od longinesa.
Takie połączenie
i wyszło
niech sie nosi
DOXA SUB 5000T CUSTOMER SERVICE STANDARD
http://www.chinawatches.p...p=182502#182502
"Lepiej częściowo mieć rację, niż całkowicie się mylić"
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
:
Tfurcza inspiracja czy już podrupka? . Wiedziałem o tym, kupując ten zegarek. Szukałem takiego Lonżin very poor man's watcha. Zakup pierwowzoru musi poczekać , mam namiastkę
:
jak dla mnie to tfurcza inspiracja
warto podpatrywać od najlepszych
warto podpatrywać od najlepszych
DOXA SUB 5000T CUSTOMER SERVICE STANDARD
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
Pozdrawiam
Tomek (托梅克)
:
Kurka - jedyne co mi nie leży, to bezel. Trochę bizantyjski w odbiorze Ale bakteria daje radę.
:
...no mi tez jakoś ten bezel nie pochodzi
:
No jak dla mnie też bezel nie do przyjęcia...razi w oczy jak te przelukrowane bezele w Breitlingach.
Thx za reckę.
Thx za reckę.
"Muzyka – po milczeniu – najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)
:
Morał - należy mu tego bezela upier ... teges
:
Odpowiedz do tematu
Mnie też ten bezel ni chu chu, ale sam zegarek jest ciekawą alternatywą właśnie dla np. Seiko.
Ta współczesna Bulova w ogóle ma ciekawe modele.
Ta współczesna Bulova w ogóle ma ciekawe modele.