Boh dwojcu lubit ...
Odpowiedz do tematu

: Boh dwojcu lubit ...
Dziś ciekawy pakiet mi przyniósł pan listonosz :-)

Dwa rózne zegarki, we wszytskich mechanizmy spełniające te same założenia - 2609, czyli mechanizm o średnicy 26 mm, z centralną sekundą, bez daty. Oba są ciekawe, i mniej popularne.

Pierwszy to Poljt :

Napędza on taki oto zgrabny garniturek z początku lat '70 :

Werk produkowany był w latach '70, to własne opracowanie.

Druga to Rakieta 2609 z lat '60 :

Napędza taki wyrób zegarkopodobny" dalece gorszy od Delbany ;-) ...

Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2010-08-31, 18:37, w całości zmieniany 2 razy
:
Się ładny pakiet przytargał listonosz :)

:
Tego Poldasa już hejotwałem, to teraz Pakete hejtuję ;) Złote wskazówki i indeksy wymiatają! Szkoda tylko, że na kole nie ma gwiazdek niebieskich.

:
Wujek Alamo
Bardzo ładne obydwa najbardziej hejtuję Rakiete bo takiej nie mam :evil: .
A Poljota na 2609 mam ale takiego:

:
Bibliotek@rz napisał/a:
Tego Poldasa już hejotwałem, to teraz Pakete hejtuję ;) Złote wskazówki i indeksy wymiatają! Szkoda tylko, że na kole nie ma gwiazdek niebieskich.

Panowie, a były na tych kołach trójkąty barwione, bo mam rakietę z trójkątami czerwonymi, ale zawsze myślałem, że to czyjaś radosna twórczość

:
Rakiete podobna posiadam , ale twoja ładniejsza . Poldek super .

:
Gratuluję nabytków :)
Rakiety są naprawdę pyszne, było ich kilka wariacji i namieszali przy tym jak to tylko możliwe ;)
Ze składników: biała i czarna tarcza, srebrne i złote wskazówki, srebrna i złota koperta zrobili misz-masz.

Dorzucę jeszcze wostoka 2609

:
Aronus- jestem przekonany, że niebieskie gwiazdki również były i to oryginalnie. Gdzieś widziałem foto, ale nie potrafię teraz znaleźć :/ Może ktoś ma?

:
Lechu - niebieskie gwiazdki z tego co wiem były montowane tylko w werkach precyzyjnych - 2809 i 2805 (taa...) - być może rozmiar jest ten sam i wymieniano.

Aronus - nie widziałem w życiu czerwonych znaczków na werkach radzieckich.

Szymek - tego Poldka to ja widziałem, świetny jest !

:
Patrzałem w katalogu i wydaje mi się, że nie były malowane :???:

:
No to może z precyzyjnych były jakieś przekładki, bo dam se łeb uciąć, że były niebieskie ;) Tzn. widziałem takowe.

:
Szymek napisał/a:
Wujek Alamo
...
A Poljota na 2609 mam ale takiego:

Toś mnie Szymki zaskoczył z tym poljotem - nie spotkałem dotad 16j/17j z "de luxową" tarczą - zacny :)
Poproszę o dokładniejszą fotorelację bo jestem go bardzo ciekaw :)
I gratuluje oczywiście :) Zwyczajowego pozdrowienia Ci oszczędzę coby Cię nie deprawować, ale na przyszłość po stokroć !!!! :)

Aronus napisał/a:

Panowie, a były na tych kołach trójkąty barwione, bo mam rakietę z trójkątami czerwonymi, ale zawsze myślałem, że to czyjaś radosna twórczość

Nigdy nie spotkałem w rakiecie barwionych - moze niebieskie oksydowane to bym przełknął jako oryginalne, ale czerwone... chyba jakiś domorosły stylista maczał w tym farbki...

wahin napisał/a:
Gratuluję nabytków :)
Dorzucę jeszcze wostoka 2609

Piekna tarcza !!! Trudno te zegarki trafić z tak dobrze zachowana - gratuluje :)
P.S Chyba w środku jest 2209 w kopercie a'la de luxe jak sie nie mylę to jest.

Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-31, 20:47, w całości zmieniany 3 razy
:
Wujku Adamie Bardzo ładny Wostok
Obym zapomniał mam jeszcze takiego Poljota na 2609
Wujku Voli
Okej , ale to jutro :twisted:

Ostatnio zmieniony przez Szymek 2010-08-31, 20:56, w całości zmieniany 2 razy
:
Poljot bardzo ładny, lubię Poljoty na tym mechanizmie, były świeższe stylistycznie od tych na werkach z kirowskiego, a koperty były złocone jeszcze według starej szkoły czyli dwudziestoma mikronami.
Co do rakiet na tym werku, to uwielbiam ich stylistykę, są niepowtarzalne :!:

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum