Witam jestem nowy na tym forum więc się przywitam, cześć! Jeśli mam to już za sobą to przejdę do nurtującego mnie pytania. Wiem że pewnie ten temat był/jest/będzie wałkowany cały czas, ale G-Shocka nie kupuję się raz na z dnia na dzień na parę dni, a w moim wypadku chcę żeby to był wybór na lata. Moja wiedza o tych zegarkach nie jest wielka, dlatego chcę abyście mi pomogli w wyborze. Zastanawiam się nad kupnem G-Shocka który będzie: ładnie/ciekawie wyglądał, służył nie tylko jako zegarek, wpadł mi w oko GD-100(z wyglądu),zdecyduję się raczej z wyświetlaczem niż z wskazówkami(jakoś nie pasują mi wskazówki do tych zegarków)
1) Czy owy zegarek GD-100 jest duży? Kumpel ma G8900A i dla mnie to optymalny rozmiar
2) Czy polecacie jakieś inne modele mniej/więcej podobne do GD-100
3) Czym różni się GD-100 od GD-110, jakiego polecacie?
4) Kupno zegarka planuję zamknąć do 400zł, choć zapewne będzie kupowany w USA, czy na tamtejszym rynku są modele, które w Polsce są za drogie na mój budżet, a tam będzie można takie dostać?
Jak na razie to tyle pytań, oraz z góry dziękuję za pomoc
jeśli będę miał jakieś pytania dopiszę je.
Odpowiedz do tematu
: Jakiego G-Shocka wybrać?
:
Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
:
1. Miałem bardzo krótko GR-8900 i niby rozmiar taki sam jak GDF-100 ale ma mniejszą tarczę i mi akurat nie podszedł. Rozmiarowo z GD-100 jest prawie identyczny 1mm grubszy więc będzie ok
,
2. Ja polecam GDF-100 super zegarek miałem również GLX-150 pomarańczowy też mógł być
A jak się podoba kolegi G-8900 to może GWX-8900
http://allegro.pl/zegarek...4069964126.html
Koperta lakierowana ale masz baterię solarną i synchronizację
3. Koperta ta sama, funkcje podobne GD-110 ma lakierowaną kopertę i to mi jednak nie podchodzi.
4. Ceny może wyższe ale pewnie wiele nie zyskasz a jak chcesz zegarek na lata kup w PL to i gwarancja będzie na 6 lat
,
2. Ja polecam GDF-100 super zegarek miałem również GLX-150 pomarańczowy też mógł być
A jak się podoba kolegi G-8900 to może GWX-8900
http://allegro.pl/zegarek...4069964126.html
Koperta lakierowana ale masz baterię solarną i synchronizację
3. Koperta ta sama, funkcje podobne GD-110 ma lakierowaną kopertę i to mi jednak nie podchodzi.
4. Ceny może wyższe ale pewnie wiele nie zyskasz a jak chcesz zegarek na lata kup w PL to i gwarancja będzie na 6 lat
Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Marcin/kornel91
:
Też miałem G9800 nieco dłużej niż kornel91, mierzyłem też GD-100 i ale finalnie szukałbym jakiegoś mudmana w cenie o której piszesz G-9000 w budżecie się zmieści, ale polował bym na G9300 - mnie się udało "wyhaczyć" miesięcznego w cenie 400zł i nieskromnie powiem że to chyba najfajniejszy "G" jest - jeśli miałbym go zmieniać to tylko na frogmana GF-8250... GD-100 bym odpuścił
GW9800
G-9300
GW9800
G-9300
Nieczynne z powodu że zamknięte
:
Dziękuję wszystkim za komentarze i opinie, teraz mam jeszcze większy mętlik w głowie w sprawie doboru Wybrałem jak na razie 2 modele GWX-8900 (wersja biała), albo GLX-150. Co sądzicie o tych modelach, jak to jest z białymi G-Shockami, są one malowane czy tworzywo jest barwione już w procesie mieszania(chodzi o to czy jak się zarysuję to czy nie będzie widać innego koloru pod zarysowaniem), jak to jest z baterią w tych zegarkach, ile trzymają itd, G-Shocki posiadają czas strefowy, jeśli bateria padnie to czy zegarek zapamięta jakoś godzinę, czy będzie można ustawić ręcznie co do sekundy.
:
Jeśli chcesz g-shock'a na lata to nie kupuj kolorowego - a już na pewno nie białego. Kolorowe koperty mają w zwyczaju zmieniać kolor... lakierowane "tracą" lakier, na skutek ocierania zegarka np o rękawy ubrań - tak że jeśłi chcesz na dłużej to tylko czarny nie lakierowany -
Maciejowskyy napisał/a: |
Wybrałem jak na razie 2 modele GWX-8900 (wersja biała), albo GLX-150. . |
Jeśli chcesz g-shock'a na lata to nie kupuj kolorowego - a już na pewno nie białego. Kolorowe koperty mają w zwyczaju zmieniać kolor... lakierowane "tracą" lakier, na skutek ocierania zegarka np o rękawy ubrań - tak że jeśłi chcesz na dłużej to tylko czarny nie lakierowany -
:
Ostatnio zmieniony przez Maciejowskyy 2014-03-30, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
Którego bardziej polecacie GD-100, czy GWX-8900 i dlaczego ?
EDIT: Jakoś G-Shocki z wskazówkami nie pasują mi, ale GA-100/110 bardzo mi się podoba, czy w G-Shochku GA-110 jest też zegarek elektryczny(?) z sekundnikiem ?
EDIT: Jakoś G-Shocki z wskazówkami nie pasują mi, ale GA-100/110 bardzo mi się podoba, czy w G-Shochku GA-110 jest też zegarek elektryczny(?) z sekundnikiem ?
Ostatnio zmieniony przez Maciejowskyy 2014-03-30, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-03-30, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
GWX8900, ale w wersji 1ER(nie B-7E) - ma solar i Waveceptor
Tutaj jest nawet fajna cena: http://allegro.pl/zegarek...4050189246.html
Tutaj jest nawet fajna cena: http://allegro.pl/zegarek...4050189246.html
Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-03-30, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Chyba już ostateczne pytanie Czy opłaca się AŻ TAK BARDZO dopłacać do GWX-8900 względem GD-100 albo 110 albo GLX-150 tylko po to żeby mieć solar, który jak czytałem po przeładowaniu może szwankować i Wave Receptor żeby mieć czas z dokładnością milionowej sekundy, wystarczy mi dokładność co do sekundy
Którego polecacie
- dopłacać do GWX-8900 (czy posiadanie tego zegarka wiąże się z jakimiś kosztami, chodzi mi tu o wszystko nawet o coś co może się zdarzyć raz na 2 lata i jakie są tego koszta)
- jak to jest jak padnie bateria w załóżmy GD-100, czas się zatrzymuję i nie można go już ustawić? wiem, że wymianę baterii lepiej dokonać w porządnym sklepie, i zapłacić te 50zł lub więcej za wymianę baterii w taki sposób żeby działało prawidłowo i żeby zegarek nie stracił wodoszczelności
Którego polecacie
- dopłacać do GWX-8900 (czy posiadanie tego zegarka wiąże się z jakimiś kosztami, chodzi mi tu o wszystko nawet o coś co może się zdarzyć raz na 2 lata i jakie są tego koszta)
- jak to jest jak padnie bateria w załóżmy GD-100, czas się zatrzymuję i nie można go już ustawić? wiem, że wymianę baterii lepiej dokonać w porządnym sklepie, i zapłacić te 50zł lub więcej za wymianę baterii w taki sposób żeby działało prawidłowo i żeby zegarek nie stracił wodoszczelności
:
Akumulatorów nie można przeładować. Szkodzi im rozładowanie.
Po wymianie baterii czas oczywiście można ustawić, przecież to nie jednorazówka. Dekielek przykręcony jest do plastikowej koperty, więc wiadomo że lepiej oddać go w ręce kogoś, kto nie poniszczy tych plastikowych gwintów lub zrobić to samemu jeśli czujesz się na siłach, a po tym zabiegu dla własnej pewności nie zaszkodzi też zrobić test szczelności.
Korzyści z posiadania solara to nie tylko brak konieczności wymiany baterii raz na kilka lat, ale przede wszystkim pewność, że jutro zegarek się nie zatrzyma i swoboda niemal nieograniczonego korzystania ze wszystkich funkcji bez zastanawiania się "a nie będę już podświetlał bo szkoda baterii".
Po wymianie baterii czas oczywiście można ustawić, przecież to nie jednorazówka. Dekielek przykręcony jest do plastikowej koperty, więc wiadomo że lepiej oddać go w ręce kogoś, kto nie poniszczy tych plastikowych gwintów lub zrobić to samemu jeśli czujesz się na siłach, a po tym zabiegu dla własnej pewności nie zaszkodzi też zrobić test szczelności.
Korzyści z posiadania solara to nie tylko brak konieczności wymiany baterii raz na kilka lat, ale przede wszystkim pewność, że jutro zegarek się nie zatrzyma i swoboda niemal nieograniczonego korzystania ze wszystkich funkcji bez zastanawiania się "a nie będę już podświetlał bo szkoda baterii".
:
IMHO opłaca się dołożyć do solara i radia. Baterii nie przeładujesz bo jest specjalne zabezpieczenie na to. Wave ceptor to super sprawa i nie chodzi o milisekundy, bo kwarc może na miesiąc robić +/- kilkanaście sek. na miesiąc.
Poza tym zegarek nie jest otwierany (wymiana baterii) i nie osłabiasz gwintów mocowania dekla, co w późniejszym czasie może wpłynąć na jego WR.
Sam przestawi czas z letniego na zimowy. Będzie bezobsługowy
Żadnych dodatkowych kosztów przez pierwsze dwa lata nie przewiduję. Przy intensywnym użytkowaniu może trzeba będzie wymienić pasek (ok. 60-70 zł.) ale raczej 4-5 lat wytrzymuje
Maciejowskyy napisał/a: |
Chyba już ostateczne pytanie Czy opłaca się AŻ TAK BARDZO dopłacać do GWX-8900 względem GD-100 albo 110 albo GLX-150 tylko po to żeby mieć solar, który jak czytałem po przeładowaniu może szwankować i Wave Receptor żeby mieć czas z dokładnością milionowej sekundy, wystarczy mi dokładność co do sekundy
Którego polecacie - dopłacać do GWX-8900 (czy posiadanie tego zegarka wiąże się z jakimiś kosztami, chodzi mi tu o wszystko nawet o coś co może się zdarzyć raz na 2 lata i jakie są tego koszta) - jak to jest jak padnie bateria w załóżmy GD-100, czas się zatrzymuję i nie można go już ustawić? wiem, że wymianę baterii lepiej dokonać w porządnym sklepie, i zapłacić te 50zł lub więcej za wymianę baterii w taki sposób żeby działało prawidłowo i żeby zegarek nie stracił wodoszczelności |
IMHO opłaca się dołożyć do solara i radia. Baterii nie przeładujesz bo jest specjalne zabezpieczenie na to. Wave ceptor to super sprawa i nie chodzi o milisekundy, bo kwarc może na miesiąc robić +/- kilkanaście sek. na miesiąc.
Poza tym zegarek nie jest otwierany (wymiana baterii) i nie osłabiasz gwintów mocowania dekla, co w późniejszym czasie może wpłynąć na jego WR.
Sam przestawi czas z letniego na zimowy. Będzie bezobsługowy
Żadnych dodatkowych kosztów przez pierwsze dwa lata nie przewiduję. Przy intensywnym użytkowaniu może trzeba będzie wymienić pasek (ok. 60-70 zł.) ale raczej 4-5 lat wytrzymuje
:
Pomiędzy GD-100 a GWX-8900 jest jeszcze GR-8900, warto przemyśleć.
:
Przemyślałem to co napisaliście i przepraszam, że zmieniam tak zdanie jak "baba" ale jednak prosta sprawa dla mnie to nie jest. Tak jak wyżej pisałem zegarek raczej będzie kupowany w USA, patrzyłem na G-9300 na allegro (650-700) i na ebay'u (120$-160$) czy tam tak jak u nas ceny w sklepie a u tych dobrych "handlarzy" na allegro a w sklepie różnią się nawet po 200zł, czy w USA cenny są podobne w sklepach internetowych jak i w sklepach?
Zegarek pewnie będzie miał tam jakąś gwarancje na 2-3 lata, (na allegro przeważnie jest 3+3) czy jest taka możliwość "dokupienia" gwarancji w Polsce w sklepie Casio, albo gdzie indziej?
I jeśli chodzi o zegarki z Solarem i Wave Cepotr'em to z tych:
G-9300
GWX-8900
GR-8900 które najbardziej polecacie, oczywiście będę starał się o G-9300, ale tak na serio to czym one się różnią ?
Zegarek pewnie będzie miał tam jakąś gwarancje na 2-3 lata, (na allegro przeważnie jest 3+3) czy jest taka możliwość "dokupienia" gwarancji w Polsce w sklepie Casio, albo gdzie indziej?
I jeśli chodzi o zegarki z Solarem i Wave Cepotr'em to z tych:
G-9300
GWX-8900
GR-8900 które najbardziej polecacie, oczywiście będę starał się o G-9300, ale tak na serio to czym one się różnią ?
:
Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-03-31, 19:15, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
Sprowadzając zegarek spoza UE musisz się liczyć z kosztami cła i VAT - finalnie może się okazać że za zegarek zapłacisz drożej niż gdybyś kupił do w Polsce - może się też okazać że uda Ci się ominąć opłaty - na dwoje babka wróżyła
Stacjonarne sklepy posługują się ceną sugerowaną przez producenta a sprzedający na allegro wcale nie muszą tego robić - dlatego na aledrogo jest czasem taniej
W sklepie stacjonarnym możesz też spróbować negocjować cenę....
Stacjonarne sklepy posługują się ceną sugerowaną przez producenta a sprzedający na allegro wcale nie muszą tego robić - dlatego na aledrogo jest czasem taniej
W sklepie stacjonarnym możesz też spróbować negocjować cenę....
Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-03-31, 19:15, w całości zmieniany 2 razy