Naprawa seiko 5 automatic z 1974 r.
Odpowiedz do tematu

: Naprawa seiko 5 automatic z 1974 r.
Jakiś czas temu stałem się właścicielem zegarka Seiko 5 automatic z 1974 r. Niestety zegarek jest niesprawny i chciałbym go zreanimować. Problem polega na tym, że zegarek ma zaciskany dekiel i żaden spec w mojej okolicy nie potrafi go otworzyć. Znacie może kogoś z Łodzi, kto podjąłby się naprawy? A może któryś z kolegów z forum miałby taką możliwość.

:
Jakieś dziwne te twoje zegarmajstry hmmm
Piątki miały zakręcane dekle ,a nie wciskane .Może podróbkia .
Zdjęcia daj .

Skoro nie stać na rolexa ,
będziem nosić pierdzielexa
:)
:
Na chwilę obecną tylko takie, jakby potrzeba było lepsze zdjęcia to dajcie znać.

Ostatnio zmieniony przez fantattoo 2015-12-03, 11:05, w całości zmieniany 1 raz
:
Edyta

6119 chyba sie otwiera od strony krysztalu - zgodnie z napisem na deklu.

Pozdrawiam
Eryk

Ostatnio zmieniony przez Erolek 2015-12-03, 12:24, w całości zmieniany 2 razy
We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
:
Na zagranicznych forach również sugerowali coś takiego. Ponoć jest nawet jakieś specjalne narzędzie pozwalające odkręcić ten pierścień :(

:
Tu masz odpowiedz

http://forums.watchuseek....en-964039.html.

Pozdrawiam.

:
No dokładnie na to samo trafiłem. I jeszcze na to

Bogatszy w nowe informacje udałem się do dwóch speców i niestety porażka. Nadal żaden z nich nie potrafi zegarka otworzyć :(

Czy naprawdę nie ma na forum nikogo, kto potrafiłby taki zegarek naprawić?

Ostatnio zmieniony przez fantattoo 2015-12-04, 07:17, w całości zmieniany 1 raz
Szymon
[Usunięty]
:
Myślę, że stuknięciem sabaudzkim powinno dać radę bez większych problemów :popcorn:

A tak poważnie, to po prostu poproś żeby wyjęli szkło a potem jest takie coś:

I to jest ta magiczna dźwigienka która pozwala wyjąć wałek. :)

:
Problem w tym, że oni właśnie nie mogą odkręcić/podważyć pierścienia który otacza szkło. Żaden nigdy się nie spotkał z taką formą dostępu do mechanizmu. I teraz nie wiem, czy pierścień jest tak zapieczony, czy oni nie wiedzą jak się do tego zabrać :(

Szymon
[Usunięty]
:
Te pierścienie są po prostu na wcisk, więc może faktycznie się zapiekł hmmm

:
Znalazłem taka instrukcję jest na podanej poniżej stronie, może pomoże. Pozdrawiam

http://seikoholics.yuku.com/topic/202

I do tego potrzebny jest jeszcze taki przyrząd.
http://www.network54.com/...+like+that.....

Po co japońce tak sobie komplikują życie? nie prościej zakręcany dekielek?.

Wychodzi na to, że trzeba tym przyrządem złapać pierścień i go obrócić jak nakrętkę od słoika tak to zrozumiałem przynajmniej. Powodzenia.

Ostatnio zmieniony przez waljo 2015-12-06, 19:08, w całości zmieniany 2 razy
:
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bogatszy w wiedzę odwiedziłem jeszcze jednego speca i bingo. Udało się zegarek otworzyć. Z autopsji wyszło, że skorodował wałek i dlatego nie dało się wyciągnąć koronki. Całkowity koszt naprawy wraz z czyszczeniem itp wyniesie 250 zł. Niestety ze względu na świąteczne wydatki muszę się wstrzymać z naprawą, ale w styczniu zegarek wraca do zegarmistrza. Dam znać czy się udało :)

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum