Przygotowałem to zestawienie na potrzeby innej dyskusji, ale po namyśle daję i tu - do pooglądania i w nadziei, że powstanie z tego zbiorczy temat (z którego wszyscy będziemy mogli cos wynieść).
Poniżej kilka fajnych a wiekowych "zabawek" (źródła zdjęć mogę podać, jeśli koledzy sobie tego zażyczą - puki co ogólnie: internet).
Elgin USN BUSHIPS
Omega Marine - prababka Seamasterów
Illinois Depollier Divers
Hamilton BU SHIPS
Longines
Rodania
...i na koniec wspólni przodkowie współczesnego Rolka submarinera i szpanerskich PAMów
Odpowiedz do tematu
: Stare divery
Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-28, 02:24, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-28, 02:24, w całości zmieniany 2 razy
:
:
Nieskromnie powiem że znałem te zegarki , ale nigdy nie pomyślałem żeby je zgromadzić w jednym miejscu
Dzięki Voli
Dzięki Voli
:
Kurde, a ja bylem przekonany, ze "maryska" to kinski wynalazek paranojopodobny ostatnich lat
Noze tez lubie
:
Bo współczesna "maryska" to jest "kinski wynalazek paranojopodobny ostatnich lat"
Ta pokazana to stary dobry nurek panarei ocechowany dla użytkownika czyli włoskiej marynarki wojennej - pam robił dla nich nurki od lat 30 (przynajmniej do '70) W 2wś urzywali ich tez Niemcy. W latach 50 pamy fundnęła sobie tez marynarka egipska.
Pokazany Longines to przełom lat 40 i 50 - brytyjska marynarka wojenna - potem używali rolka submarinera.
Elgin i Hamilton to flota usa - 2wś i troche po niej.
Illinois pochodzi chyba z 1919r - flota usa
Ta pokazana to stary dobry nurek panarei ocechowany dla użytkownika czyli włoskiej marynarki wojennej - pam robił dla nich nurki od lat 30 (przynajmniej do '70) W 2wś urzywali ich tez Niemcy. W latach 50 pamy fundnęła sobie tez marynarka egipska.
Pokazany Longines to przełom lat 40 i 50 - brytyjska marynarka wojenna - potem używali rolka submarinera.
Elgin i Hamilton to flota usa - 2wś i troche po niej.
Illinois pochodzi chyba z 1919r - flota usa
:
Wiedzialem ze pam robil zegarki dla wloskiej marynarki wojennej. Kilka lat temu w "Top Class" dawano do zrozumienia ze ta firma zaistniala dzieki zamowieniom wmw.
Ale nie mialem pojecia ze robili dla tylu krajow.
Dzieki za info
Ale nie mialem pojecia ze robili dla tylu krajow.
Dzieki za info
Noze tez lubie
:
To przedstawię ciekawy chronograf OP dla oficerów Marina Militare - Mare Nostrum w różnych odsłonach
Ten jest najciekawszy
a jego serduszko bardzo fajnie wygląda od dekielka
Ten jest najciekawszy
a jego serduszko bardzo fajnie wygląda od dekielka
:
Cudze chwalita, swego nie znata
Ten oto zegarek,tenże sam, zatonął był wraz z K-129!
Wydobyty przez Amerykanów, był testowany morderczo nie mniej niż sam wrak
Nawet go próbowali zardzewić
Ten oto zegarek,tenże sam, zatonął był wraz z K-129!
Wydobyty przez Amerykanów, był testowany morderczo nie mniej niż sam wrak
Nawet go próbowali zardzewić
:
Zawsze twierdzilem ze Amerykanie to dziwna zbieranina . Oni nawet zegarka nie potrafia porzadnie zardzewiec
@hotwax Jak pragne zdrowia, slowo daje, to sa pierwsze paranoje jakie mi sie naprawde podobaja
@hotwax Jak pragne zdrowia, slowo daje, to sa pierwsze paranoje jakie mi sie naprawde podobaja
Noze tez lubie
:
Topek jak pragne zardzewiec jak ten Wosotk Alamosa - cieszę się że są jeszcze Paneraje które mogą się podobać
:
Myślałem o odnawianiu go, ale potem się puknąłem w łepetynę ... Ludzie kombinują jak konie pod górę żeby podstarzyć nowe homarki, a ja będe pieknie dojrzałego oryginalnego Wostoka odnawiał - no dupa a nie kolekcjoner
:
Odpowiedz do tematu
O to,to
Po odnowieniu, to nikt by nie dal wiary, ze to utopione bylo
Po odnowieniu, to nikt by nie dal wiary, ze to utopione bylo
Noze tez lubie