Witam, znalazłem już temat dotyczączy tego mechanizmu na naszym forum, w sumie same plusy, ale chciałem konkretnie zapytać o dokładność tego mechanizmu w waszych czasomierzach. Nie wiem czy to może świeży mechanizm i się rozchodzi, tak było z ETA2836 w moim PRS516 i się ustabilizuje, czy może tak on ma i już. Płyńmy zatem do brzegu:
Chodzi o dokładność no mój egzemplarz przez ok. 24 godziny zrobił już ponad -20s.
No kurna Tisellek bardzo fajny, ale jak tak mu zostanie to nieco wujowo, bo robi tyle w dobę co z grubsza mój HC w czasie jednego księżyca
I tu moje pytanie jak tam kwestia możliwości tego mechanizmu w Waszych zegarkach?
Pozdrawiam
Odpowiedz do tematu
: Miyota 8215
:
Daj mu trochę czasu żeby się dotarł, dopiero wtedy po jakichś 3-4 tygodniach można go zanieść do jakiegoś majstra żeby mu zrobił regulację...te minus 20 to troszkę dużo chociaż mieści się w parametrach pracy tego werku które wynoszą -20/+40 sekund na dobę.
:
Svedos, no wlasnie wiem, ze sie miesci i boje sie ze tak zostanie...
No powiem Ci ze wlasnie na poczatku podobne odchylki mial moj tissot na 2836, ale gdzies po kilku miesiacach mu sie poprawilo i teraz robi do - 5 sekund na dobe a czasem i zerowa odchylka mu nie jest obca. Zatem poczekamy, zobaczymy. A tak z praktuki myslisz ze poziom 10 sekund jest do osiagniecia?
No powiem Ci ze wlasnie na poczatku podobne odchylki mial moj tissot na 2836, ale gdzies po kilku miesiacach mu sie poprawilo i teraz robi do - 5 sekund na dobe a czasem i zerowa odchylka mu nie jest obca. Zatem poczekamy, zobaczymy. A tak z praktuki myslisz ze poziom 10 sekund jest do osiagniecia?
:
Ponoś go, powinien spokojnie się ułożyć. Sprawdź ewentualnie odchyłki na naciągniętej sprężynie i na końcówce rezerwy. Ale najlepiej daj mu czas
10 s jest spokojnie do osiągnięcia.
10 s jest spokojnie do osiągnięcia.
:
Z_bych, Dzieki nie to zebym byl jakims zjebem co do dokladnosci, ale tak 10 s na dobe jakby robil to by sie nic nie stalo...
:
A w ogóle to zabierz go na spota, obadany, podkręcimy, nasmarujemy...
:
Jakby to powiedzial Stevie Wonder, nie widze przeszkod
:
a ja widzę jeszcze Ci zepsują potencjalny mój zegarek
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Ratler Wściekły I, nie dam własną piersią będę bronił
:
Przy wykorzystaniu bardzo nowoczesnej technologii i zastosowaniu bardzo dobrych materiałów aż 10s/24h ? - to jednak dość dużo.
Chyba że jest to 10s cały czas na plus, lub na minus, to zawsze można wyregulować.
Hmm, ale ja jestem widocznie tym, który preferuje dokładność chodu, a nie wygląd zegarkowego mechanizmu
kurynio napisał/a: |
nie to zebym byl jakims zjebem co do dokladnosci, ale tak 10 s na dobe jakby robil to by sie nic nie stalo... |
Przy wykorzystaniu bardzo nowoczesnej technologii i zastosowaniu bardzo dobrych materiałów aż 10s/24h ? - to jednak dość dużo.
Chyba że jest to 10s cały czas na plus, lub na minus, to zawsze można wyregulować.
Hmm, ale ja jestem widocznie tym, który preferuje dokładność chodu, a nie wygląd zegarkowego mechanizmu
Normalność, to indywidualne postrzeganie rzeczywistości.
:
Bimberek, no 8215 piękna to na pewno nie jest
:
Tu więcej o Miyota'ch http://www.citizen.co.jp/...load/index.html
Normalność, to indywidualne postrzeganie rzeczywistości.
:
Odpowiedz do tematu
Bimberek, dzięki, widziałem już to, bardziej mi zależało o tym jakie doświadczenia mają kumotry z tym mechanizmem na co dzień.