Grubość nici.
Odpowiedz do tematu

: Grubość nici.
Pytanie do pachorobów. Jakiej grubości nici używacie? Chodzi mi o slam, widzę że w sprzedaży jest zazwyczaj 0,6 - 1mm. Miałem sporo różnych, ale nie mam pojęcia jakie to były grubości, a przeca suwmiarka nie zmierzę :D

:
Nie szyję ale kiedyś chłopaki pisali, że 0,8 mm :)

Myślę, że chłopaki napiszą to samo :))

Ostatnio zmieniony przez kornel91 2014-11-29, 20:33, w całości zmieniany 1 raz
Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Kolorowe są 1mm, te mniej, czyli beż, czarny, biały, brązowy (chyba tyle) są 0,8. Kolorowe chyba u nas w tej wersji niedostępne, Spinner drążył temat. Kiedyś na leatherwork forum ktoś oferował coś w stylu slamu, ale mniej woskowane 0,6mm.
Ja osobiście używam Korala 10 i Penny 10. Z tego co wiem i wiedzę, Radek podobnie. Andrzej w sumie nie wiem jak teraz, kiedyś wspominał, żete nici co w mniejszych szpulkach co na bazarach można było kupić. Po nawoskowaniu daja radę.

FORZA Robert!
RK WRT
:
Ja też kiedyś kupowałem na bazarach u Rosjan, ale obecnie mają bez porównania gorsze. A orientujesz się, jaka różnica jest między slamem a tymi, których używasz? Na zdjęciach slam wygląda jakoś tak lepiej, ale w naturze może być inaczej.

:
Slam jest plecionką, z kilku mniejszych. Mocno woskowany, układa się gorzej niż poliestrowa, trzeba "złapać" na niego metodę. Imo potrzebuje większych otworów pod szew, dobrze jak ma szerszy rowek jeśli robisz. Ja osobiście jak nie musze to go olewam. Jeśli nie szyłeś, spróbuj najpierw bo można się na początku zniechęcić. A te 10 co używam to trójskrętki. Oczywiście też się czasami jedne mocniej drugie słabiej rozkręcają, plączą itp.
A co do bazarowych, to mam kilka tak na zapas jakichś dziwnych kolorów i rzeczywiście, te starsze wyglądają niebo lepiej niż te co kupiłem jakoś w te wakacje.

FORZA Robert!
RK WRT
:
Ten pasek szyłem nicią kupiona dawno od Rosjan, te które maja teraz są jakieś takie półprzezroczyste i słabo skręcone.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum