Steinhart Nav B-Uhr B-type
Odpowiedz do tematu

: Steinhart Nav B-Uhr B-type
Przedstawiam kilka zdjęć mojego lotnika. Steinhart Nav B-Uhr B-type, wielkość koperty 44mm.

Tutaj małe porównanie ze starszym braciszkiem czyli Seiko 37mm vs. Steinhart 44mm.

A na dniach listonosz powinien przynieść jasno-brązowy paseczek. :popcorn:

Ostatnio zmieniony przez Bonthyc 2015-03-26, 13:56, w całości zmieniany 2 razy
:
W seiko więcej się dzieje na tarczy,ale stenek lepiej trzyma klimat ,pogratulować :)

:
Fajne foto.

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Graty! Stenek pilot to cymes nad cymesy! Mam na niego chęć już od długiego czasu. Niech się nosi i cyka radośnie! :))

Maras68
[Usunięty]
:
feleksc napisał/a:
W seiko więcej się dzieje na tarczy,ale stenek lepiej trzyma klimat ,pogratulować :)

Klimat najlepiej oddaje ten model w tytanie i z lumą Vintage i z tą grawerką na deklu i boku koperty:

http://steinhart-zegarki....pe-tytanowy/141

Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-11-12, 17:47, w całości zmieniany 1 raz
:
feleksc napisał/a:

No ale właśnie w tym pilocie za wiele nie powinno się dziać na tarczy, bo ten zegarek nie służył do tego żeby sprawdzać która jest aktualnie godzina, a już na pewno który jest dzień miesiąca czy tygodnia. Tarcza "pilota" typu B własnie tak powinna wyglądać.

Nawigator bombowca w momencie startu samolotu ustawiał ten zegarek w pozycji godz. 12:00 a potem wydawał pilotowi polecenia do zmiany kursu w oparciu o wskazania zegarka i kompasu, oraz mapy. Wskazania kursu były wcześniej nanoszone na mapę albo przez nawigatora samolotu zwiadowczego, bądź innego bombowca który leciał ta trasą wcześniej. Oczywiście określanie pozycji samolotu w oparciu o tą technikę były dość nie precyzyjne i trzeba było je korygować choćby ze względu na siłę i kierunek wiatru, ale na ówczesną chwile to i tak było rozwiązanie dość rewolucyjne.

A zegarka gratuluję - świetny jest... wiem bo mam ;) pifko pifko

Maras68 napisał/a:

Klimat najlepiej oddaje ten model w tytanie i z lumą Vintage i z tą grawerką na deklu i boku koperty:

http://steinhart-zegarki....pe-tytanowy/141

Tylko wersja 44mm bo zeby nosić 47 to już trzeba mieś łapsko jak Papaj chyba... sam nie mam delikatnej rąsi (19,5 -21cm) i 44 jest na styk :)

Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-11-12, 17:52, w całości zmieniany 1 raz
Nieczynne z powodu że zamknięte
:
Dzięki Panowie! :) Pilot z tarczą typu B to było coś na co chorowałem odkąd doszedłem do tego, że zegarek to jednak coś więcej niż tylko przedmiot wskazujący aktualną godzinę który obecnie z powodzeniem może być zastąpiony przez telefon. :D Chyba z 4 lata temu kupiłem sobie małego seiko. Swoją drogą bardzo fajny zegarek i lubię go ale jednak to nie było to. Przez ten czas okresowo wracała do mnie chęć nabycia czegoś z "czystą" tarczą typu B w bardziej lotniczym rozmiarze. Jednak z zachowaniem zdrowego rozsądku - maks 45mm (chyba, że dodaliby mi kombinezon lotniczy :D ). Wersja vintage rzeczywiście ma kilka rzeczy które mi się bardziej podobają ale jednak cena też miała znaczenie. Jeśli nie liczyłbym się z nią to pewnie prezentowałbym teraz zdjęcia Laco Dortmund. ;)

Ostatnio zmieniony przez Bonthyc 2014-11-12, 19:20, w całości zmieniany 3 razy
:
Bonthyc, gratulacje!
Za mną też chodzi ostatnio typ B :)

Pozdrawiam,
Jarek
Maras68
[Usunięty]
:
Daito napisał/a:

A zegarka gratuluję - świetny jest... wiem bo mam ;)

nie chwaliłeś się, chyba coś mnie ominęło hmmm

[ Dodano: 2014-11-13, 08:22 ]
ygrene napisał/a:

Za mną też chodzi ostatnio typ B :)

za mną tez biega ten typ ale w wersji Vintage :) może sie skusze niebawem hmmm

Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-11-13, 08:22, w całości zmieniany 1 raz
:
Maras68 napisał/a:
Daito napisał/a:

A zegarka gratuluję - świetny jest... wiem bo mam ;)

nie chwaliłeś się, chyba coś mnie ominęło hmmm

Chwaliłem się ale to dawno było... jeszcze za niemca :)) :))

;)

Ostatnio zmieniony przez Daito 2014-11-13, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
:
Daito, pifko świetny zegarek. :))
btw.
Czy mi się wydaje, czy koperta w Twoim egzemplarzu jest bardziej wypolerowana niż w moim? :popcorn: Przynajmniej po zdjęciach mam takie wrażenie jakby u mnie była bardziej satynowa. hmmm

Ostatnio zmieniony przez Bonthyc 2014-11-13, 14:00, w całości zmieniany 1 raz
Maras68
[Usunięty]
:
Daito napisał/a:
Chwaliłem się ale to dawno było... jeszcze za niemca :)) :))

SUPERRRR :!:

no to graty jeszcze raz pifko

:
Bonthyc napisał/a:

Czy mi się wydaje, czy koperta w Twoim egzemplarzu jest bardziej wypolerowana niż w moim? :popcorn: Przynajmniej po zdjęciach mam takie wrażenie jakby u mnie była bardziej satynowa. hmmm

To kwestia zdjęcia chyba... a raczej fotoszok'a bo przy "fotosik'u" już się taki "wypolerowany" nie wydaje :)

Chociaż ja wiem...??? hmmm

:
Daito napisał/a:

To kwestia zdjęcia chyba... a raczej fotoszok'a bo przy "fotosik'u" już się taki "wypolerowany" nie wydaje :)

Jak teraz wstawiłeś te zdjęcia to widzę, że to rzeczywiście kwestia obróbki fotoszok'a. Mój wygląda tak samo. :)

[ Dodano: 2014-11-21, 11:18 ]
Przyszedł nowy pasior w kolorze jasny brąz więc jest okazja pochwalić się nowymi fotami. :))

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum