zadna sesja, bo zdjec robic nie umiem, ale pomyslalem, ze warto porownac klasyczna A1 z nowa miedzianą wersja.
szukalem czegos z brązu lub mosiądza (jak ułani z Grudziądza ) - mialem czekac na makare, ale niecierpliwy jestem, a ze Chris wypuscil A1 w wersji patynujacej, to grzech bylo nie wziac.
A wiec, do rzeczy:
roznice w wielkosci widac na pierwszy rzut oka; niektorzy twierdza, ze duza A1 jest za duza - wg mnie to odwaznik idealny; jest masywna, z bransoleta z gąsienicy ciezka, a superdome poteguje wrazenie glebi calego zegara.
Mosiezna A1 jest wielkosci SKXa, wiec rozmiar idealny na EDC.
Szklo jest delikatnie wypukle (inaczej bym nie kupil ), AR wewnetrzny, szafir.
Na reku wydaje sie nawet mniejsza niz SKX, bo ma dosc szeroki mosiezny bezel - a wiec mniejsze szklo i tarcze.
wybralem wersje z data, bo sie przydaje na co dzien - data biala na czarnym tle (w A1 ss jest niebieskie tlo do niebieskiej tarczy; A1 brass z data jest dostepna tylko z czarna tarcza). Nie ma wersji z bransoleta, zegar przyjezdza z gumowym paskiem cuda i mosiezna klamra w stylu pre-v z szerokim jezykiem. Gumy nie lubie, wiec wrzucilem na tymczasowa skore i czekam na pasek od Fixxxera
troche danych bewzglednych:
A1 ss - A1 brass
srednica: 45mm - 42mm
L2L: 50mm - 46 mm
wysokosc: 19mm (ze szklem) - 15mm
waga: 183g (z bransoleta: 285g) - 123g
uszy: 24mm - 22mm
Wieksza A1 ma 9015, w mniejszej jest seikowe NH35; oba dokladne, miyota delikatnie plynniej sie porusza i ma cichszy wahnik wg mnie.
profil koperty jest niezmieniony - to po prostu mniejsza wersja stalowej A1; koperta powtarza wszystkie krzywizny oryginalu, szczotkowanie jest rowniez takie samo. Podobnie z bezelem - ma taki sam ksztalt, rozni sie naturalnie brakiem wkladki.
Profil:
Koronka:
ma ten sam rozmiar co w wiekszej wersji:
Dekiel:
w wersji mosieznej jest stalowy - grawer taki sam jak w ss:
i jeszcze pare ogolnych zdjec i detali - poziom wykonania taki sam jak wiekszego modelu, wiec bardzo dobry; gdzieniegdzie juz zaczyna zachodzic patyna; jak bedzie za wolno, to zawsze jajko w domu sie znajdzie
i luma - jak to w armidzie, swieci jak latarka; w duzej BGW9, w malej C3:
(naswietlenie ok 5s flaszem z telefonu)
Odpowiedz do tematu
: Armida: A1 brass 42 vs A1 45 ss
beceen | ***** ***
:
Ciekawe porównanie
Po wymiarach L2L stwierdzam, że obie mógłbym nosić...jednak ciężko sięzdecydować tylko na jedną Jak bym musiał to niebieska jest mi ciut bliższa
Po wymiarach L2L stwierdzam, że obie mógłbym nosić...jednak ciężko sięzdecydować tylko na jedną Jak bym musiał to niebieska jest mi ciut bliższa
World Wide Watches
:
beceen, - nie spodziewałem się że jest taka wielka optyczna różnica między 42 a 44mm, fajne oba...
Nieczynne z powodu że zamknięte
:
beceen, gratulacje, świetnie wygląda ta nowa Armida, chętnie bym taka u siebie do kompletu widział
:
Co tu porownywac , kwestia gustu jak dla mnie to niebieska
:
beceen obie armidy klawe jak cholera
nosiłbym i dłuuugo nie zdejmował
nosiłbym i dłuuugo nie zdejmował
:
Fajne fotki. Dla mnie tylko stal
Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
kornel91 napisał/a: |
Fajne fotki. Dla mnie tylko stal |
Dziewczyny lubią brąz zapraszają
:
Odpowiedz do tematu
armida dostala godna klamre:
beceen | ***** ***