spawanie od lutowania i zgrzewania różni się temperaturą (spawanie do 3000-4000 stopni czyli raczej niszczące kazdy materiał czy to stal, cynę czy porcelanę- jak w starociach), jeśli nie chcemy zniszczyć tarczy z naniesioną powłoką to raczej musimy lutować lub zgrzewać (zgrzewanie około 900 stopni C co nie powinno uszkodzić powłoki tarczy- tym bardziej iż natężenie prądu możemy regulować- możemy dobrać odpowiedni akumulator i ograniczyć prąd). No cóż dzisiaj można spawać plastiki- ale temperatura spawania jest taka jak przy lutowaniu- często niektórzy piszą lutowanie plastików/ tworzyw- generalna zasada jest tak: jak używasz elektrody wypełniającej ubytki, pustki itd to jest to spawanie, jeśli używasz
tylko np prądu/indukcji to jest to zgrzewanie, a jak używasz " polepszaczy" i łączników to lutowanie, ale do zgrzewania można też użyć polepszaczy (vide technologia naprawy Audi A8), pozdro, (jak napisałem spróbuję "zgrzewu" i jak coś się uda to napiszę)
Odpowiedz do tematu
:
:
Chyba jednak będę tu należał do wyjątków(nie mylić z wyjątkowymi).
Dokładnie Jacku i to działa.
Lutowanie punktowe na "srebro" + odprowadzenie ciepła z minimum 300% powierzchni na które działa punktowo płomień palnika punktowego, ale aby nie było tak prosto to nie wszystkie tarcze można lutować z uwagi na osadzenie w mechaniźmie dlatego:
Możemy skorzystać ze zgrzewarki i tu podobnie chłodzenie punktowe jednak w tym przypadku można by pominąć tak dużą powierzchnię, a i mniej skuteczne chłodziwo z uwagi na to iż mamy do czynienia z regulowanym prądem chwilowym działającym max 1s, a tak duża tarcza zegarka jak chociażby z ruskiej czajki jest dość dużym radiatorem na bazie miedzi.
Tu raczej nazwałbym to zgrzaniem. Spawanie jest procesem na dużo większa skalę, pomijając że jest ich kilka rodzaji.
leobol napisał/a: |
Nie można wierzyć we wszystko co się widzi.
Każdy kto próbował przytwierdzić urwane stopki do tarczy przyzna mi rację. |
Chyba jednak będę tu należał do wyjątków(nie mylić z wyjątkowymi).
Jacek. napisał/a: |
Fakt niezaprzeczalny. Ale z drugiej strony: krótki czas, grzanie właściwie punktowe, tarcza zamocowana do masywnego radiatora, odpowiedni lut - to może się udać.
gbr. |
Dokładnie Jacku i to działa.
Lutowanie punktowe na "srebro" + odprowadzenie ciepła z minimum 300% powierzchni na które działa punktowo płomień palnika punktowego, ale aby nie było tak prosto to nie wszystkie tarcze można lutować z uwagi na osadzenie w mechaniźmie dlatego:
Możemy skorzystać ze zgrzewarki i tu podobnie chłodzenie punktowe jednak w tym przypadku można by pominąć tak dużą powierzchnię, a i mniej skuteczne chłodziwo z uwagi na to iż mamy do czynienia z regulowanym prądem chwilowym działającym max 1s, a tak duża tarcza zegarka jak chociażby z ruskiej czajki jest dość dużym radiatorem na bazie miedzi.
buran napisał/a: | ||
Czyli jednak spawanie.Przy poprawnie dobranych parametrach musi się udać. |
Tu raczej nazwałbym to zgrzaniem. Spawanie jest procesem na dużo większa skalę, pomijając że jest ich kilka rodzaji.
Pozdro!!!
:
Panowie, przygotowałem odpowiedni "drut" i w ciagu 1-2 tygodni napiszę co osiągnąłłem przy użyciu
tego...
tego...
:
Takie tam info znalazłem:
http://mb.nawcc.org/showt...8855#post388855
A na podstawie powyższego jeden Rosjanin trochę potrenował i wychodzi mu to zawodowo.
(Fotki tarcz z dwóch stron na str. nr 2)
http://forum.watch.ru/showthread.php?t=54059
Jak widać można palnikiem nie spieprzyc tarcz
http://mb.nawcc.org/showt...8855#post388855
A na podstawie powyższego jeden Rosjanin trochę potrenował i wychodzi mu to zawodowo.
(Fotki tarcz z dwóch stron na str. nr 2)
http://forum.watch.ru/showthread.php?t=54059
Jak widać można palnikiem nie spieprzyc tarcz
:
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2014-09-26, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Choć zrobiłem nóżki grzybki i je podkleiłem dwuskładnikowym klejem (wariacja pomysłu Alamo) - to jutro popróbuje... Mam dość dużo tarcz molni bez nóżek warto popróbować...
PS Jesteście SUPER - DZIĘKI...
PS Jesteście SUPER - DZIĘKI...
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2014-09-26, 20:34, w całości zmieniany 1 raz