Witam.
Udało mi się zakupić i zreanimować dwa stare zegarki, które noszę z nieukrywaną dumą
Pierwszym jest PRIM Sport Automatic , o którym już kiedyś pisałem z zapytaniem gdzie szukać części i udało się drugim jest POLJOT Tachometr 23 kamienie, który wymagał tylko czyszczenia.
Proszę szanownych Kumotrów,
o podanie danych technicznych tych zegarków tzn. co siedzi w środku, w jakich latach były produkowane i w jakiej szacowanej ilości (zdaję sobie sprawę, że z tymi informacjami może być trudno).
/zdjęcia niestety pożyczone z sieci - pisze posta z pracy /
1. PRIM
2. POLJOT
Z góry dziękuję za pomoc!!
Odpowiedz do tematu
: PRIM spotr automatic + POLJOT 23 kamienie
Ostatnio zmieniony przez Omus 2014-05-21, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Omus 2014-05-21, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
"Na pewno nie wszystko, co warto, to się opłaca, ale jeszcze pewniej (…) nie wszystko, co się opłaca, to jest w życiu coś warte. "
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
:
Omus,
Blok wschodni to nie jest moja domena ... ale bardzo sympatyczne zegarki ... szczególnie Primek. Tak sobie strzelę, że to lata 70-te.
Wrzuć własne zdjęcia ... może z mechanizmami ... choć są tu tacy, którym nie jest to potrzebne do podania danych technicznych.
Blok wschodni to nie jest moja domena ... ale bardzo sympatyczne zegarki ... szczególnie Primek. Tak sobie strzelę, że to lata 70-te.
Wrzuć własne zdjęcia ... może z mechanizmami ... choć są tu tacy, którym nie jest to potrzebne do podania danych technicznych.
:
Średnio
Wiadomo co jest w obu.
W Primie kaliber 96, i zegarek jest z lat '80.
Poljot ciężko wyczuć, ten model tłukli od końca lat '70 przez dobre 10 lat.
Woj_Woj napisał/a: |
|
Średnio
Wiadomo co jest w obu.
W Primie kaliber 96, i zegarek jest z lat '80.
Poljot ciężko wyczuć, ten model tłukli od końca lat '70 przez dobre 10 lat.
:
A nie mówiłem, że rozpoznają po dźwięku mechanizmu ... a nie, nie mówiłem.
ALAMO napisał/a: |
Wiadomo co jest w obu. |
A nie mówiłem, że rozpoznają po dźwięku mechanizmu ... a nie, nie mówiłem.
:
... wielkiego wyboru nie ma To jedyny kaliber automatyczny Prima, i produkcja ruszyła pod koniec lat '70 dopiero, a tłukli do 1989.
:
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale miałem urwanie głowy z kilkoma sprawami...
Dzięki wielkie za takie info, o to mi chodziło
Będę przy piwie mógł szwagrowi i kumplom poopowiadać, co fajnego udało mi się wyrwać
Dzięki wielkie za takie info, o to mi chodziło
Będę przy piwie mógł szwagrowi i kumplom poopowiadać, co fajnego udało mi się wyrwać
"Na pewno nie wszystko, co warto, to się opłaca, ale jeszcze pewniej (…) nie wszystko, co się opłaca, to jest w życiu coś warte. "
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
:
Omus,
A jeśli dobrze pogrzebać w śmietniku ... to znajdziesz tam fajny katalog Prima.
A jeśli dobrze pogrzebać w śmietniku ... to znajdziesz tam fajny katalog Prima.
:
Troszeczkę odkurzę...
Dziś dowiedziałem się od pierwszego właściciela, że Poljot jest z 1985r. a Prim z 1988r.
I tu znów pojawiło mi się w głowie pytanie:
czy Prim jest 1 czy 2 generacji??
Niejasność jest spowodowana tym, iż na zdjęciach z sieci Primy 2 generacji mają na deklu grawer z oznaczeniami a mój nie ma nic...
jakie są różnice pomiędzy 1 a 2 generacją?
Dziś dowiedziałem się od pierwszego właściciela, że Poljot jest z 1985r. a Prim z 1988r.
I tu znów pojawiło mi się w głowie pytanie:
czy Prim jest 1 czy 2 generacji??
Niejasność jest spowodowana tym, iż na zdjęciach z sieci Primy 2 generacji mają na deklu grawer z oznaczeniami a mój nie ma nic...
jakie są różnice pomiędzy 1 a 2 generacją?
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
23 października 2007
Władysław Bartoszewski
:
Ostatnio zmieniony przez Yakovlev 2014-06-03, 19:55, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
http://www.czwarty-wymiar...&highlight=prim
Gdzieś kiedyś czytałem, że Prim Sport I generacji był na kalibrze 68 i pochodnych (68/1, 68/2, z datą lub bez, itd. itp.).
Gdzieś kiedyś czytałem, że Prim Sport I generacji był na kalibrze 68 i pochodnych (68/1, 68/2, z datą lub bez, itd. itp.).
Ostatnio zmieniony przez Yakovlev 2014-06-03, 19:55, w całości zmieniany 1 raz