panowie chcę sobie zmodzić invictę i chce się pozbyć napisu na kopercie i osłony koronki (taki big crown będzie ).
I pytanko, czym zeszlifować osłonę i napis? Użyć do tego drobnego pilnika czy jakiegoś mechanicznego tałatajstwa? Jak to później wypolerować na błysk? najpierw papierem ściernym/wodnym (jeśli tak to jaka grubością) a później capecodem czy użyć czegoś mechanicznego znów?
Bok koperty.
znalazłem temat na WUSie ale tu nie ma za dużo informacji.
http://forums.watchuseek....ics-989091.html
ja chcę zrobić coś innego niż homar BB ale zabrać muszę się podobnie.
efekt końcowy
Odpowiedz do tematu
: Mod- cięcie, gięcie, szlifowanie
:
ręcznie to się zniechęcisz, poza tym do obróbki ręcznej jakiś talent trzeba posiadać, a już na pewno doświadczenie.Lepiej zrobisz korzystając z narzędzi, będziesz zdejmował cienkie warstwy, jedna po drugiej. Coś na bazie wiertarki - dość duża prędkość obrotowa plus masa końcówek o różnej ziarnistości. Coś podobnego na ibodzie było tanie, ew. Allegro.
A jak ma być lepiej to Dremel
A jak ma być lepiej to Dremel
:
Zauważ że napis z boku koperty jest dość głęboki,więc i szlifowania będzie dużo.
Moim zdaniem trzeba przygotować koperte tzn ogołocić ze wszystkiego i oddać do frezowania.
Będzie równo,gładko-ładnie.
Bez duuużej wprawy manualnej i z miarę dobrym sprzętem zacznij szukać nowej koperty bo choć Ci kibicuje to marne szanse że się uda..
Moim zdaniem trzeba przygotować koperte tzn ogołocić ze wszystkiego i oddać do frezowania.
Będzie równo,gładko-ładnie.
Bez duuużej wprawy manualnej i z miarę dobrym sprzętem zacznij szukać nowej koperty bo choć Ci kibicuje to marne szanse że się uda..
:
Szlifując mechanicznie przy pomocy wiertarki (szlifierki) też ręcznie trzeba prowadzić to narzędzie i też wymaga to wprawy i doświadczenia.
Może być tak , że jeden nieostrożny ruch i koperta trafi do kosza.
Lepiej poćwiczyć cierpliwość i tak jak to było pokazane na forum watchuseek pilnikiem zeszlifować napis, a ślady po pilniku dopiero mechanicznie delikatnie wyrównać i spolerować.
Może być tak , że jeden nieostrożny ruch i koperta trafi do kosza.
Lepiej poćwiczyć cierpliwość i tak jak to było pokazane na forum watchuseek pilnikiem zeszlifować napis, a ślady po pilniku dopiero mechanicznie delikatnie wyrównać i spolerować.
:
kolega ma zakład stolarski, tam mam pod dostatkiem narzędzi bo wszystkie maszyny tworzą sami, rękę pewniejszą niż moja pewnie też ma.
:
Ściągniesz 2-3 mm z jednego boku a drugi zostanie nietknięty? Szkoda zachodu, lepiej zamówić kopertę do majfrenda - mniej będziesz czekając na dostawę niż z powodu zniszczonej koperty
:
Ostatnio zmieniony przez pr00 2014-04-26, 16:18, w całości zmieniany 1 raz
gdzie mogę zamówić kopertę bez osłonki, bądź znajdę jakiś zegarek big crown w cenie invicty (400pln). widziałem tiger concept ale średnio mi się widzi.
Koperta jest dedykowana do mechanizmu czy jak bo chciałbym mieć nh35 od seiko bo pod to dagaz robi fajne tarcze.
chyba że wezmę invictę i wymienię tarczę wskazówki i wkład bezela.
Koperta jest dedykowana do mechanizmu czy jak bo chciałbym mieć nh35 od seiko bo pod to dagaz robi fajne tarcze.
chyba że wezmę invictę i wymienię tarczę wskazówki i wkład bezela.
Ostatnio zmieniony przez pr00 2014-04-26, 16:18, w całości zmieniany 1 raz
:
widziałem, wszystko mi pasuje, ale tarcza jest fatalna a ta od Dagaza raczej nie podejdzie
o taka
chociaż w Borealisie tak źle to nie wygląda
o taka
chociaż w Borealisie tak źle to nie wygląda
:
Nie przesadzaj waść, ten grawer nie ma raczej nawet milimetra
tomaczo napisał/a: |
Ściągniesz 2-3 mm z jednego boku |
Nie przesadzaj waść, ten grawer nie ma raczej nawet milimetra
YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
Przesadziłem
Co nie zmienia faktu, że robota głupiego bo i tak efekt będzie takise
Iks napisał/a: | ||
Nie przesadzaj waść, ten grawer nie ma raczej nawet milimetra |
Przesadziłem
Co nie zmienia faktu, że robota głupiego bo i tak efekt będzie takise
:
Eeee tam
*zdjęcia z wątku linkowanego na początku
*zdjęcia z wątku linkowanego na początku
YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
I tam, ja bym sam szlifował. Większa satysfakcja niż kupno gotowej koperty.
Zjechanie boków koperty nie powinno być trudne, nie bałbym się
Żeby równo zjechać potrzeba narzędzia o większej średnicy, dremelkiem to "dłubacka" straszna. Jakaś szlifierka stołowa albo cuś. W zakładzie stolarskim, jeśli sami ostrzą narzędzia, to na pewno mają.
Zjechanie boków koperty nie powinno być trudne, nie bałbym się
Żeby równo zjechać potrzeba narzędzia o większej średnicy, dremelkiem to "dłubacka" straszna. Jakaś szlifierka stołowa albo cuś. W zakładzie stolarskim, jeśli sami ostrzą narzędzia, to na pewno mają.
Nie oceniaj człowieka po tym gdzie pije, ale ile może wypić!
:
Odpowiedz do tematu
moim zdaniem efekt jest ok
[ Dodano: 2014-04-29, 13:35 ]
znalazłem chyba rozwiązanie problemu, seiko skx031/snzf17
[ Dodano: 2014-04-29, 13:35 ]
znalazłem chyba rozwiązanie problemu, seiko skx031/snzf17