No niech mnie jakaś mądra głowa poradzi jak się dostać do wskazówek. Sekunda się przekrzywiła i obciera o szkiełko na godzinie 11, skutkiem czego się zatrzymuje.
Po zdjęciu dekla nie widzę możliwości wyciągnięcia mechanizmu chyba, że jestem ślepy. Tam nie ma pierścienia dystansowego - to jest koperta.
Czy trzeba zdjąć szkiełko? Próbowałem delikatnie podważyć ale nie wyszło. Bardzo ściśle spasowane - chińska jakość.
Odpowiedz do tematu
: Samson SS Day Date - jak dobrac się do wskazówek?
Foch und Ch.
:
Ostatnio zmieniony przez Ritter 2010-06-12, 17:59, w całości zmieniany 1 raz
Tak na mój gust nie wyjąłeś wałka naciągu. Czyli odchylasz rotor tak by odsłonić miejsce gdzie znajduje się przycisk/śrubka do jego uwalniania. Wciskasz/odkręcasz o 1 obrót śrubkę sztyft i uwalniasz/wyciągasz wałek wraz z koronką. A wtedy będziesz mógł powiedzieć cokolwiek więcej o tym jak jest werk zamocowany w kopercie.
Wskazówki nie zdejmuj! Wygnij/dognij ją w dół najlepiej kartką papieru dociskając końcówkę i pod światło sprawdzaj prześwit z innymi, żebyś nie przegiął w drugą stronę.
Wskazówki nie zdejmuj! Wygnij/dognij ją w dół najlepiej kartką papieru dociskając końcówkę i pod światło sprawdzaj prześwit z innymi, żebyś nie przegiął w drugą stronę.
Ostatnio zmieniony przez Ritter 2010-06-12, 17:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Zdjęcie jest stare. Wyjąłem wałek i mechanizm delikatnie się obraca o parę stopni. Zastanawiam się czy bezel nie jest zakręcany bo na wcisk to mi nie wygląda ...
Foch und Ch.
:
Obawiam się że i tak tarcza nie przejdzie! Prawdopodobnie oprócz zwolnienia wałka trzeba zdjąć szkło a mechanizm z tarczą da się wyjąć górą!
Dla poprawienia wskazówki najprościej jest jednak wyjąć samo szkło. Nieumiejętne wyjęcie wałka może się wiązać z nieprzyjemnościami i wizytą u zegarmistrza!
Kuba jeśli nie masz sprzętu do zdjęcia szkła to wal do zegarmistrza - zrobi wszystko co trzeba i nie powinien wziąć za to zbyt wiele.
Dla poprawienia wskazówki najprościej jest jednak wyjąć samo szkło. Nieumiejętne wyjęcie wałka może się wiązać z nieprzyjemnościami i wizytą u zegarmistrza!
Kuba jeśli nie masz sprzętu do zdjęcia szkła to wal do zegarmistrza - zrobi wszystko co trzeba i nie powinien wziąć za to zbyt wiele.
:
Ostatnio zmieniony przez kubama 2010-06-12, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Kurcze myślałem, że taka pierdołę ogarnę sam
Wszystko wskazuje na to, że trzeba zdjąć szkło ... tylko czy samo szkło czy bezel da się oddzielić?
Wszystko wskazuje na to, że trzeba zdjąć szkło ... tylko czy samo szkło czy bezel da się oddzielić?
Ostatnio zmieniony przez kubama 2010-06-12, 18:09, w całości zmieniany 1 raz
Foch und Ch.
:
Bracie Jakubie, zaprawdę powiadam ci iż jest to zadanie trudne, acz nie odstające od obcowania z ośmioletnim ministrantem!
Spójrz zaliż tu :
Jest li to wcięcie służące podważeniu, i objawia fakt trójdzielności koperty Samsona, na chwałe naszą!
Spójrz zaliż tu :
Jest li to wcięcie służące podważeniu, i objawia fakt trójdzielności koperty Samsona, na chwałe naszą!
:
Bracie Alamo, szatani jakowyś mi wzrok mącą i inkryminowanego wcięcia u siebie nie widzę.
Foch und Ch.
:
Dam go od razu do pełnego serwisu. Chyba się już dotarł
Foch und Ch.
:
Odpowiedz do tematu
Mam nieco innego Samsona ale na tym samym mechanizmie >>LINK<< i bezel się zdejmuje przez podważenie (u mnie też spadła wskazówka przy transporcie)
"Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).