Takiego mam pomysła
Biały Seiko baby monster i J.Springs BEB035, biały ma czarne koła daty i dnia tygodnia a czarny białe, bym je chciał zamienić miejscami.
W Seiko jest 7S36C a w sprężynce Y676B, czyli w zasadzie 7S26B.
Czyli generalnie to samo, plus dodatkowe 2 kamienie w nowszym Seiko, nie wiadomo po co właściwie.
Więc koła datownika powinny być kompatybilne i nawet średnio rozgarnięty zegarmistrz nie powinien mieć z tym większych problemów? Czy może jest coś na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, a może jednak nie da się i dać se spokój?
Odpowiedz do tematu
: Zamiana tarcz datownika Seiko 7S36 / 7S26
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2014-01-07, 07:44, w całości zmieniany 2 razy
goTomek,
Pomysł dobry, niestety jest jedno ale. Wydaje się, że wszystko byłoby ok, gdybyś miał oba mechanizmy w wersji B. Natomiast jeśli jeden jest w wersji C to taka zamiana może się nie udać z powodów wymienionych poniżej:
Nie wiem czy różnice w częściach są tylko materiałowe, ale może się okazać, że są tez jakieś drobme zmiany w geometrii (bo chyba chodziło o to, żeby była większa zamienność części między różnymi seriami mechanizmów Seiko).
Bez bardziej szczegółowej specyfikacji cieżko powiedzieć.
Pomysł dobry, niestety jest jedno ale. Wydaje się, że wszystko byłoby ok, gdybyś miał oba mechanizmy w wersji B. Natomiast jeśli jeden jest w wersji C to taka zamiana może się nie udać z powodów wymienionych poniżej:
Nie wiem czy różnice w częściach są tylko materiałowe, ale może się okazać, że są tez jakieś drobme zmiany w geometrii (bo chyba chodziło o to, żeby była większa zamienność części między różnymi seriami mechanizmów Seiko).
Bez bardziej szczegółowej specyfikacji cieżko powiedzieć.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2014-01-07, 07:44, w całości zmieniany 2 razy
:
Ano właśnie, głównie mi chodziło o informacje czy to jest kompatybilne i dalej nie wiem na pewno
Ale z tej listy nie wynika, że nie, bo nie sa na niej wymienione koła daty (day dial disk, date dial disk), zresztą już choćby ze względu na inny kolor i tak pewnie miałyby inny #numerek
Maxio, dzięki, super poradnik, ale na razie i tak oddam w bardziej fachowe ręce
Ale z tej listy nie wynika, że nie, bo nie sa na niej wymienione koła daty (day dial disk, date dial disk), zresztą już choćby ze względu na inny kolor i tak pewnie miałyby inny #numerek
Maxio, dzięki, super poradnik, ale na razie i tak oddam w bardziej fachowe ręce
Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
русский тролль иди нахуй
:
No właśnie, właśnie. Tylko pytanie, czy nalepka na koło daty nie ma oddzielnego numerka, bo pewnie oba mechanizmy występują z białym i czarnym datownikiem. Zauważ, że też date jumper jest inny i koło nastawcze datownika też. Tu może być szkopuł - ale tak jak napisałem wcześniej moze to być tylko zmiana materiału, a geometria ta sama.
Odpowiedz do tematu
goTomek napisał/a: |
zresztą już choćby ze względu na inny kolor i tak pewnie miałyby inny #numerek |
No właśnie, właśnie. Tylko pytanie, czy nalepka na koło daty nie ma oddzielnego numerka, bo pewnie oba mechanizmy występują z białym i czarnym datownikiem. Zauważ, że też date jumper jest inny i koło nastawcze datownika też. Tu może być szkopuł - ale tak jak napisałem wcześniej moze to być tylko zmiana materiału, a geometria ta sama.