Hamilton Pioneer - wymiana tarczy datownika
Odpowiedz do tematu

:
Apa13 napisał/a:
Woytec, podeslij to Hamiltonowi :-P

Prawdopodobnie bardzo by się przejęli... :/

Ostatnio zmieniony przez Woytec 2014-01-03, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
:
Moze się ucieszą, pogratuluja, przemyślą i wprowadzą zmiany.

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Bardzo dobrze wyszło !

:
Woytec, świetna robota
zdecydowanie zmiana na plus ;)

:
Woytec, bardzo dobrze teraz to wygląda.
Białe tło daty trochę za bardzo się wyróżniało.

:
Dzięki :)
Będę nosił, często ;)

:
Fakt.
Teraz wyglada bardziej naturalnie , a przedtem jak jakaś "dojazdówka"

:
Strzała napisał/a:
Białe tło daty trochę za bardzo się wyróżniało.

ale po to jest ono, po to jest by się wyróżniało.
teraz jest bardziej estetycznie, ale mniej funkcjonalnie. na "pierwszy rzut oka" ciężej datę przeczytać; wzrok leci najpierw na cyfrę godzinową, by odbić w lewo na datę. wcześniej koncentrował się od razu na białym polu z datą.

Ostatnio zmieniony przez marekgro 2014-01-04, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Pick people of high integrity over capability. Capability degrades. Integrity compounds.
:
Teoretycznie masz rację :)
Mnie jednak w przypadku tego modelu na datowniku nie zależało i na początku był plan zakupu wersji bez niego i z ręcznym nakręcaniem.
Niestety, nie występuje on w rozmiarze 45mm, jest tylko 42.
Zdecydowałem się więc na automat i od razu zaplanowałem wymianę tarczy daty na negatyw.
Udało się i IMO jest lepiej.

Mam inne zegarki z czarną tarczą i białym okienkiem daty ale w żadnym to nie razi.
Dla przykładu dwa inne Hamiltony

Na tarczy UTC są białe, grube indeksy godzinowe i datownik pomiędzy nimi się nie wyróżnia, tak może być.

X-Wind, nawet z dniem tygodnia, ma też inne jasne akcenty równoważące i datownik bardzo ładnie komponuje się z całością.

Pioneer natomiast poza datownikiem nie ma żadnych innych białych elementów na tarczy.
Indeksy są żółte, wskazówki też.
Biała data daje po oczach i wygląda po prostu źle.
Od początku powinni byli tu dać czarną a białą zostawić do wersji z jasną tarczą.
Takie jest moje zdanie :)

Ostatnio zmieniony przez Woytec 2014-01-05, 10:17, w całości zmieniany 2 razy
:
selassje napisał/a:
Czy dobrze rozumiem ze pod jedna z tych blaszek jest sprezynka?

Tak, jest sprężynka - blaszka która blokuje pierścień z cyframi.

selassje napisał/a:
I jak ustawic kolo zeby data przeskakiwala o 24?

Ja po założeniu tarczy wkładam wałek i kręcę nim powoli do momentu przeskoku cyfry. Jak przeskoczy to zakładam wskazówki tak aby wskazywały równą godzinę dwunastą . :))

:
Wojtek pifko

GALERIA
Facebook: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerslife
Spam
[Usunięty]
:
...teraz wygląda cacy pifko

:
Gdy patrzę na fotkę z "przed i po" to mam wrażenie, że projektant miał pipę na oku. Woytec, teraz to masz fajnego łocza

Ostatnio zmieniony przez kwater 2014-01-05, 17:18, w całości zmieniany 1 raz
"trzeba nim począśc zeby zaczoł chodzic"
:
Wojtek, napisz do fabryki Hamiltona, aby zatrudnili Ciebie w charakterze dizajnera :)

:
dzięki Woytec, za pro wyjaśnienie - chylę czoła. Ze zdjęć, które dawałeś wcześniej wywnioskowałem, że indeksy są bardziej białe, niż żółte. Próbowałem zobaczyć na własne oczy, ale nigdzie w Krakowie i Warszawie Hamiltonów nie znalazłem; a zdjęcia w internecie nie oddają rzeczywistości.
Tak jak piszesz i tak, jak przyznałem Ci rację - na pewno jest spójniej, ale ciekaw jestem Twojego zdania po dłuższym używaniu - jeśli oczywiście używasz datownika (choć piszesz, że nie był priorytetem, więc w sumie możesz tam w ogóle nie patrzeć). Moim zdaniem trudniej będzie odczytać datę.
I rzeczywiście szkoda, że przy żółtych (beżowych? ecru?) indeksach dali białą tarczę datownika, to musiało mocno się gryźć. Tarcza w tym samym kolorze byłaby lepsza, ale tu tez Ci przyznam rację, księgowi nie klepnęli i poszła biała.

pozdrowienia

Pick people of high integrity over capability. Capability degrades. Integrity compounds.
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum