Jak juz mówiłem, od dawna chodził za mną pomysł zrobienia zegarka forumowego. Kombinowałem, sprawdzałem, liczyłem, i uważam że nam się uda. Uda się, bo w każdym projekcie do tej pory brała udział banda świetnych i zaangażowanych ludzi.
Przyjąłem następujące założenia :
1. finalny koszt zegarka nie moze przekroczyć 400 zł
2. musi być indywidualizowany
3. musi byc serwisowalny
Zalożenie Nr 1 determinuje że musimy użyć produktów of-the-shell jak to mawiają Indianie.
Założenie Nr 3 zmniejszyło wybór mechanizmów do de facto dwóch : ST25 i ST36. Po dyskusjach w podgrupach doszliśmy do wniosku, że najlepszym wyborem jest ST36. Jest to mechanizm prosty i sprawdzony, bardzo łatwo serwisowalny, z dostępem do części zamiennych u większości majfriendów. Reszty zalet Asianunitasa nie trzeba wymieniać, znaja je wszyscy mający takie w swoich kolekcjach. Drugą alternatywe pozostawimy jako opcję techniczną.
Najwięcej rozważań dotyczyło dylematu Nr 2. W sensie indywidualizacji nie mam na myśli dekielka z nickiem, lub raczej - jest to tylko jeden z wielu elementów branych pod uwagę. Chodziło o to, żeby był to całkowicie indywidualny projekt. Nie wchodząc w szczegóły i duperele, stanęło na tym że będzie to zegarek łaczący cechy casual i lotnika, o WR wystarczającym żeby się tym nie przejmować. Nurek odpadł z powodu braku pewności co do powtarzalności osiągniętego WR, oraz ogólnie małej możliwości ew. kombinacji, zaś garniturowiec z powodu marnej możliwości ich stylizacji. No i poza tym warto zrobić coś trochę bardziej wariackiego

Zegarek będzie czerpał z pięknych tradycji polskich sił powietrznych. Będzie mianowicie możliwie wiernym odwzorowaniem stylistyki przyrządów pokładowych samolotów polskiego lotnictwa przez II wojną światową. W podobnej stylistyce będzie utrzymana całość - od indywidualnie robionej tarczy, poprzez w pełni grawerowany dekiel, ręczną luminizacje wykonaną w starym stylu (widoczna warstwa nakładana na nadrukowane indeksy). Tarcza będzie wykonywana we własnym zakresie w oparciu o nasz projekt, personalizacja dekli także. Każdy zegarek będzie sygnowany indywidualnie, po przeglądzie, z sygnowanym pachem.
Podoba się ?