Odpowiedz do tematu
: Bateryjka z turbo
Dostałem w spadku starego kwarca cyfra-analog na miyocie 4800-01 (one jewel ). Udało mi się go przywrócić do życia, ale jest jeden problem: analog spieszy się kilka minut dziennie. Co może być przyczyną? W sumie mechanizm dość prosty, wygląda na to, że są to dwa niezależne zegarki zasilane z jednej baterii..
"trzeba nim począśc zeby zaczoł chodzic"
:
Jeśli to model z jednym kwarcem a sekundnik idzie równo, to najbardziej prawdopodobny jest częściowo zdechły układ scalony do motorka.
Gb.
Gb.
:
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
To mnie nie pocieszyłeś... Miałem nadzieję, że pomoże "kropelka oleju tu i tam"...
Początkowo, po włożeniu baterii sekundnik "analogu" tylko drgał, rozebrałem gościa, podmuchałem, poruszałem kołami i zaczął chodzić, ale raz na jakiś czas stawał. Rozebrałem go gruntownie (znaczy wyjąłem z części analogowej koła i "wirnik" z silniczka) przedmuchałem jeszcze raz, sprawdziłem, czy nie ma jakiś syków w zębach i chodzi. Tylko za szybko...
Początkowo, po włożeniu baterii sekundnik "analogu" tylko drgał, rozebrałem gościa, podmuchałem, poruszałem kołami i zaczął chodzić, ale raz na jakiś czas stawał. Rozebrałem go gruntownie (znaczy wyjąłem z części analogowej koła i "wirnik" z silniczka) przedmuchałem jeszcze raz, sprawdziłem, czy nie ma jakiś syków w zębach i chodzi. Tylko za szybko...
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
:
A co, sekundnik robi dziwne ruchy? Bo elektronów nie posmarujesz - śliskie są z natury
Ale pobawić się wprost należy. Ja bym mu zadał izopropanolu. Albo jakiegoś czyścipierdu do elektroniki a potem izopropanolu. Tylko z uwagą na kontakty wyświetlacza.
G.
[ Dodano: 2013-08-28, 17:43 ]
Jeszcze jedno: czy ten moduł ma trymerek?
G.
Ale pobawić się wprost należy. Ja bym mu zadał izopropanolu. Albo jakiegoś czyścipierdu do elektroniki a potem izopropanolu. Tylko z uwagą na kontakty wyświetlacza.
G.
[ Dodano: 2013-08-28, 17:43 ]
Jeszcze jedno: czy ten moduł ma trymerek?
G.
:
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 17:47, w całości zmieniany 1 raz
Nie psikałem go takimi cudami, bo chyba potem trzeba by go tu i ówdzie posmarować, a niestety na razie nie dysponuję odpowiednim smarowidłem...
[ Dodano: 2013-08-28, 18:46 ]
Nie ma, chyba, że gdzieś w części "cyfrowej"...
[ Dodano: 2013-08-28, 18:46 ]
Nie ma, chyba, że gdzieś w części "cyfrowej"...
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 17:47, w całości zmieniany 1 raz
:
A kwarc jest jeden czy dwa?
Druga sprawa: korozja styków baterii itp. - większość kwarcoków na spadek napięcia reaguje przyspieszeniem chodu.
G.
Druga sprawa: korozja styków baterii itp. - większość kwarcoków na spadek napięcia reaguje przyspieszeniem chodu.
G.
:
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 19:16, w całości zmieniany 2 razy
Styki czyściłem, bateria jest nowa... A co do kwarców - zabij mnie nie pamiętam A w tej chwili zegarek używa moja druga połowa i nie chce bym w nim jeszcze grzebał
No i ustawiłem go 2 godziny temu zgodnie z "cyferkami" i na razie jest OK... Może musiał się rozbujać po latach bezruchu...
No jednak nie jest różowo - sekundnik wg obserwacji okiem robi 60 sekund na minutę, a zegarek dodał sobie minutkę... Sprawdzę, czy ze wskazówkami jest wszystko OK... Może być coś jeszcze?
No i ustawiłem go 2 godziny temu zgodnie z "cyferkami" i na razie jest OK... Może musiał się rozbujać po latach bezruchu...
No jednak nie jest różowo - sekundnik wg obserwacji okiem robi 60 sekund na minutę, a zegarek dodał sobie minutkę... Sprawdzę, czy ze wskazówkami jest wszystko OK... Może być coś jeszcze?
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-28, 19:16, w całości zmieniany 2 razy
:
Ilość sposobów, które mają proste urządzenia techniczne dla pognębienia pewnego siebie majstra, jest nieograniczona
Gboo.
kwater napisał/a: |
Może być coś jeszcze? |
Ilość sposobów, które mają proste urządzenia techniczne dla pognębienia pewnego siebie majstra, jest nieograniczona
Gboo.
:
A to jest akurat oczywista oczywistość
:
A zdjęcia gdzie,dawaj
:
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-29, 20:06, w całości zmieniany 1 raz
Chce to ma
Na szybko, bez szczegółów anatomicznych
Jacek., Jak widać, jest trymer ale nie wiem czy on jest do całości czy do jednego.
Trzy śrubki przytrzymują mechanizm "analogowy".
Zegarek obecnie w "konfiguracji damskiej", stąd złoty pasek
Na szybko, bez szczegółów anatomicznych
Jacek., Jak widać, jest trymer ale nie wiem czy on jest do całości czy do jednego.
Trzy śrubki przytrzymują mechanizm "analogowy".
Zegarek obecnie w "konfiguracji damskiej", stąd złoty pasek
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-29, 20:06, w całości zmieniany 1 raz
:
Empiria rządzi, ale chyba on do analoga, jak w starych Rondach.
Gb.
kwater napisał/a: |
Jacek., Jak widać, jest trymer ale nie wiem czy on jest do całości czy do jednego. |
Empiria rządzi, ale chyba on do analoga, jak w starych Rondach.
Gb.
:
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-30, 06:15, w całości zmieniany 1 raz
No to ku chwale empirii i na pohybel teorii Będę kompinował
Ostatnio zmieniony przez kwater 2013-08-30, 06:15, w całości zmieniany 1 raz
:
Odpowiedz do tematu
Ech wspomnienie,kiedyś miałem takiego sikora
Tylko u mnie Anker mu było.
Tylko u mnie Anker mu było.