Obiektem mojego znęcania się była Mołnia w vintage stalowej (?)kopercie 44 mm z dospawanymi uszami pod pach 22mm którą kupiłem jakiś czas temu.
Parę miesięcy temu zacząłem zaś znęcać się na starej tarczy kupionej na targu staroci, od bezimiennej kieszonki średnica 39,5mm ( którą notabene orginalnie chciałem wpakować w kopertę po niby-Radku 45mm, ale okazało się że tarcza owa jest za duża...)
Tarcze nabyłem w stanie całkiem-spoko-jak-na-te-lata, blaszana płytka z nałożoną warstwą porcelany i całkiem fajnymi rzymskimi indeksami. Między godziną II a III był dość spory ubytek/wykruszenie porcelany
Koperta pochodzi od pasówki z dość badziewnie wyglądającą tarczą , z Mołnią na pokładzie, otworze dekiel pozniej i podam jaki to dokładnie mechanizm...
Tarczę malowałem farbami olejnymi, starając się nadać wszystkiemu taką niedbałą akwarelową formę, co nie było łatwe, ale metodą prób i błędów, sporo oleju lnianego i terpentyny , dmuchania i chuchania na tarczę i mamy co mamy. Wspomnianą lukę w warstwie porcelany wypełniłem grubszą warstwą farby olejnej w prawie czarnym kolorze, indeksu II i tak nie było widać więc nie miałem skrupułów żeby zrobić ciemniej po lewej stronie tarczy, zresztą wszystko przechodzi w szaro niebieski , generalnie jestem dość zadowolony z zamaskowania tego ubytku. Tarcza schła tygodniami, zresztą spodziewałem się tego co nie zmienia faktu że czekanie to najcięższa próba

Ok, dzień dzisiejszy:
Otworzyłem go, zdjąłęm wskazówki, pomocowałem się chwilę ze starą tarczą, założyłem nową, włożyłem orgilanle Mołniowe wskazówki...choć zastanawiam się czy by ich nie zniebieszczyć

..aha...zanim wsadziłem tarczę musiałem zepsuć/wygiąć ośkę małej sekundy bo inaczej tarcza by odstawała i wogóle nie dałoby się jej osadzić na mechanizmie. Z początku myślałem że zrobię w tej tarczy otwór pod ośkę sekundnika, ale wiercenie otworów w porcelanowych tarczach podobno ( i całkiem zrozumiale) nie jest dobrym pomysłem, tak więc musiałem mojego moda pozbawić sekundnika. nie bez żalu ale trudno!
foty po zamontowaniu tarczy, pożniej już ze wskazówkami, i jakieśtam na dorażnym strusiowym pasku.
Proszę kolegów o szczere opinie
dziękuję, przepraszam i proszę!
Bam