Odpowiedz do tematu
:
No właśnie "coś w tym stylu" szablony tłukło wiele firm jednak szlify jak i niektóre inne cechy były charakterystyczne dla danego producenta. W tym przypadku nie jest to FHF. W linku który pokazałeś mechanizm ma jeden z kilku stosowanych szlifów fhf-owskich stosowanego od drugiej połowy lat 20-tych właśnie przez tego producenta.
Pozdro!!!
:
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2013-06-15, 13:48, w całości zmieniany 3 razy
Kurna, ale wy opłotkami krążycie. Same sugestyjki i niedopowiedzenia.
Tyle wiem z tego wątku, że ktoś na kizi kupił Patka, który niekoniecznie musi być Patkiem, a Kaido nie byłby sobą, gdyby od razu zdradził pochodzenie werku.
pozdrawiam
Narfas
Edit: ale przypadek. Grzebiąc teraz leniwie w szrocie w pudełku po butach znalazłem malutką francuską Tidanę na werku opisanym jako Maillardet. Złocone grawery, identyczne zdobienia, konstrukcyjnie bardzo podobny. Czyżbym miał prawie-patka? Nawet dziarsko chodzi.
Edit: po krótkim riserczu: czyżby Cupillard?
pozdrawiam
Narfas
Tyle wiem z tego wątku, że ktoś na kizi kupił Patka, który niekoniecznie musi być Patkiem, a Kaido nie byłby sobą, gdyby od razu zdradził pochodzenie werku.
pozdrawiam
Narfas
Edit: ale przypadek. Grzebiąc teraz leniwie w szrocie w pudełku po butach znalazłem malutką francuską Tidanę na werku opisanym jako Maillardet. Złocone grawery, identyczne zdobienia, konstrukcyjnie bardzo podobny. Czyżbym miał prawie-patka? Nawet dziarsko chodzi.
Edit: po krótkim riserczu: czyżby Cupillard?
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2013-06-15, 13:48, w całości zmieniany 3 razy
:
Bez telefon straśnie kijowo widać
Gb.
Narfas napisał/a: |
Edit: po krótkim riserczu: czyżby Cupillard? pozdrawiam Narfas |
Gb.
:
Ejjj... rozmawiamy o tym werku z pierwszego posta.
Kaido twierdzi, że zdobienia są bardzo charakterystyczne, znalazłem we wiadrze coś podobnego, no i nadal odnoszę się do werku z pierwszego posta.
Wiem, że ta moja Tidana/Maillardet to w zasadzie Cupillard 233 albo zbliżony, ale ciekawe co Kaido miał na myśli.
pozdrawiam
Narfas
Jacek. napisał/a: |
Gb. |
Ejjj... rozmawiamy o tym werku z pierwszego posta.
Kaido twierdzi, że zdobienia są bardzo charakterystyczne, znalazłem we wiadrze coś podobnego, no i nadal odnoszę się do werku z pierwszego posta.
Wiem, że ta moja Tidana/Maillardet to w zasadzie Cupillard 233 albo zbliżony, ale ciekawe co Kaido miał na myśli.
pozdrawiam
Narfas
:
No, dobra.
Miał na myśli, że w śwancarskim grajdołku nader często bardzo dostojne firmy zlecały opracowanie lub produkcję części, albo i całości, producentom mniej dystyngowanym, za to dużym. Może o autorstwo oskarża Corteberta
Gb.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2013-06-15, 15:27, w całości zmieniany 1 raz
Ejjj... rozmawiamy o tym werku z pierwszego posta. |
No, dobra.
Cytat: |
Wiem, że ta moja Tidana/Maillardet to w zasadzie Cupillard 233 albo zbliżony, ale ciekawe co Kaido miał na myśli. |
Miał na myśli, że w śwancarskim grajdołku nader często bardzo dostojne firmy zlecały opracowanie lub produkcję części, albo i całości, producentom mniej dystyngowanym, za to dużym. Może o autorstwo oskarża Corteberta
Gb.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2013-06-15, 15:27, w całości zmieniany 1 raz
:
A ja zostałem poproszony o wklejenie co następuje:
"By rozwiac watpliwosci kolegów co do oryginalnosci zegarka-werk był wykonany przez Longinesa[ebauches]-informacja zaczerpnieta u zrodła....
Pozdrawiam,Marek"
"By rozwiac watpliwosci kolegów co do oryginalnosci zegarka-werk był wykonany przez Longinesa[ebauches]-informacja zaczerpnieta u zrodła....
Pozdrawiam,Marek"
Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
:
Dobre
A tak na poważnie to Patek nie miałby potrzeby zamawiać mechanizmu u Longina. Podobnie ma się sytuacja w przypadku innych firm które to pomijając że są w stanie same wytwarzać mechanizmy to mają ogromne pole do popisu zasobów sprzętowych, ludzkich itd.. itd..
Podaj mi choć jeden argument dlaczego to miałbym wykładać kawę na łąwę. odpowiedziałem na zadawane pytania i to powinno być dość wystarczające. Widzę że poszukiwania co to tak naprawdę może być idą w złym kierunku toteż nakreślę choć delikatnie ścieżkę aby zainteresowani trafili na właściwy tor. Zaczęło się od tego:
Później:
No i w takiej wersji tyż był
Prawda że w żadnym wypadku zawartość obrazków nie przypominają Longinesa? Rezultat tej całej zabawy był? Taki:
xylog napisał/a: |
A ja zostałem poproszony o wklejenie co następuje:
"By rozwiac watpliwosci kolegów co do oryginalnosci zegarka-werk był wykonany przez Longinesa[ebauches]-informacja zaczerpnieta u zrodła.... Pozdrawiam,Marek" |
Dobre
A tak na poważnie to Patek nie miałby potrzeby zamawiać mechanizmu u Longina. Podobnie ma się sytuacja w przypadku innych firm które to pomijając że są w stanie same wytwarzać mechanizmy to mają ogromne pole do popisu zasobów sprzętowych, ludzkich itd.. itd..
a Kaido nie byłby sobą, gdyby od razu zdradził pochodzenie werku.
Narfas |
Później:
No i w takiej wersji tyż był
Prawda że w żadnym wypadku zawartość obrazków nie przypominają Longinesa? Rezultat tej całej zabawy był? Taki:
Pozdro!!!
:
AS-y nam pokazujesz, kaido2?
:
No dobra, będę strzelał, nawet trzykrotnie.
Unitas/Auguste Reymond/ARSA
pozdrawiam
Narfas
Unitas/Auguste Reymond/ARSA
pozdrawiam
Narfas
:
Trzykrotny można uznać za jednokrotny, jednakże i tak brawo, z tym ze Unitas tu występuje w formie klona mechanizmu o którym mowa jest w tym rozdziale,albo jak kto woli temacie.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2013-06-20, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
No dobra, będę strzelał, nawet trzykrotnie.
Unitas/Auguste Reymond/ARSA pozdrawiam Narfas |
Trzykrotny można uznać za jednokrotny, jednakże i tak brawo, z tym ze Unitas tu występuje w formie klona mechanizmu o którym mowa jest w tym rozdziale,albo jak kto woli temacie.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2013-06-20, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Pozdro!!!