Witam
Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem kupienia starszego zegarka w klimacie wojskowym i przywrócenia go do życia. Udało się za pośrednictwem jednego z portali aukcyjnych. W moje ręce wpadł militarny Lever. (militarny chyba tylko z nazwy )
Czekając na pana listonosza, zastanawiam się nad ........................
W pierwszej kolejności chciałbym oddać mechanizm do czyszczenia, regulacji.....naprawy. Następnie zastanawiam się nad jedną z poniższych opcji:
1. Odnowienie koperty (nowy chrom), polerowanie szkła, czyszczenie tarczy i wskazówek (bez odnawiania)
2. Czyszczenie koperty (bez odnawiania), polerowanie szkła, odnowienie tarczy i wskazówek.
3. Tylko czyszczenie bez odnawiania
4. Odnowienie całego zegarka.
Uprzedzając komentarze napiszę,że świadomy jestem faktu, iż naprawa i konserwacja przewyższy wartość zegarka.
Proszę Kumotorów o radę a propos powyższych opcji.......którą drogą podążać.
Zdjęcia z aukcji.
Pozdrawiam
Odpowiedz do tematu
: LEVER
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą
:
ja bym go porządnie wyczyścił i nasmarował, wypolerował szkiełko, poszukał jakiegoś stylowego paska i..tyle
zastanowiłbym się jeszcze może nad wskazówkami, tylko nie wiem czy można zrobić efekt takiej "brudnej" lumy
Zegarek wygląda naprawdę przyzwoicie i wydaje mi się, że przez jakiekolwiek zabiegi upiększające może stracić charakter.
taka jest moja opinia, ale ja nie przepadam za odnawianiem zegarków
zastanowiłbym się jeszcze może nad wskazówkami, tylko nie wiem czy można zrobić efekt takiej "brudnej" lumy
Zegarek wygląda naprawdę przyzwoicie i wydaje mi się, że przez jakiekolwiek zabiegi upiększające może stracić charakter.
taka jest moja opinia, ale ja nie przepadam za odnawianiem zegarków
:
Zakładając, że uda się w ogóle naprawić mechanizm, tak aby chodził w miarę choćby dokładnie (co jest moim zdaniem mocno wątpliwe), to wystarczy wypełnić wskazówki, przetrzeć go smarkietką i voila! Żadne odnawianie tarczy czy chromowanie nie jest tu potrzebne, a wręcz ze staruszka zrobi jakiegoś dziwoląga i będziesz miał zegarek na sumieniu
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
O tu masz dawcę wskazówek i innych ewentualnie części....
http://allegro.pl/lever-w...3245235868.html
http://allegro.pl/lever-w...3245235868.html
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Wielkie dzięki Panowie . W ramach podziękowania:
" Na przegubie mam wojskowy zegarek, który dostałem od Boba Waltersa. Zegarek fosforyzuje w ciemności, zawsze o takim marzyłem. Czuję się o wiele bardziej bezpieczny i wolny, kiedy niezależnie od tego, czy jest dzień czy noc, wiem, która godzina"
" Na przegubie mam wojskowy zegarek, który dostałem od Boba Waltersa. Zegarek fosforyzuje w ciemności, zawsze o takim marzyłem. Czuję się o wiele bardziej bezpieczny i wolny, kiedy niezależnie od tego, czy jest dzień czy noc, wiem, która godzina"
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-05-18, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Jimmy - fajny zegareczek w stylu military, graty
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-05-18, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
: Re: LEVER
Można spróbować, ale chyba tylko dla chwały - nie należy spodziewać się ani dokładności, ani trwałości.
Ale fakt - ładny. Gratulacje.
Gb.
jimmy napisał/a: |
(...)
W pierwszej kolejności chciałbym oddać mechanizm do czyszczenia, regulacji.....naprawy. |
Można spróbować, ale chyba tylko dla chwały - nie należy spodziewać się ani dokładności, ani trwałości.
Ale fakt - ładny. Gratulacje.
Gb.
:
Dzięki.
Czekam na pana listonosza
[ Dodano: 2013-05-28, 15:51 ]
...po tygodniu oczekiwań w końcu jest w domu. Ku mojemu zaskoczeniu w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej niż na zamieszczonych fotografiach sprzedającego. W najbliższym czasie trafi do zegarmistrza w celu uruchomienia serducha (mam wielką i skryta nadzieję, że się uda).
Koperta – dwudzielna o wymiarze 35x40mm(z uszami i koronką)/15mm (ze szkiełkiem),materiał (?), z minimalnymi śladami użytkowania.
Koronka- nowa (?) w innym odcieniu niż cała koperta, bez wytarć i rys
Szkło- nowe (?) dopatrzyłem się dwóch małych zarysowań
Tarcza- metalowa (?) z białą zabrudzoną luminową wypełniającą godziny, mocowana śrubkami do serducha (?)
Poniżej zdjęcia wykonane przyczłapem do bubulatora (jak zwykle).
Nie rozkręcam na własną rękę, ponieważ na 100% zniszczył bym tarczę. Brak narzędzi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-05-28, 16:10 ]
...i jeszcze "koolegi"
[ Dodano: 2013-05-28, 17:35 ]
...coś nie działa
Czekam na pana listonosza
[ Dodano: 2013-05-28, 15:51 ]
...po tygodniu oczekiwań w końcu jest w domu. Ku mojemu zaskoczeniu w rzeczywistości wygląda o wiele lepiej niż na zamieszczonych fotografiach sprzedającego. W najbliższym czasie trafi do zegarmistrza w celu uruchomienia serducha (mam wielką i skryta nadzieję, że się uda).
Koperta – dwudzielna o wymiarze 35x40mm(z uszami i koronką)/15mm (ze szkiełkiem),materiał (?), z minimalnymi śladami użytkowania.
Koronka- nowa (?) w innym odcieniu niż cała koperta, bez wytarć i rys
Szkło- nowe (?) dopatrzyłem się dwóch małych zarysowań
Tarcza- metalowa (?) z białą zabrudzoną luminową wypełniającą godziny, mocowana śrubkami do serducha (?)
Poniżej zdjęcia wykonane przyczłapem do bubulatora (jak zwykle).
Nie rozkręcam na własną rękę, ponieważ na 100% zniszczył bym tarczę. Brak narzędzi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-05-28, 16:10 ]
...i jeszcze "koolegi"
[ Dodano: 2013-05-28, 17:35 ]
...coś nie działa
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-05-28, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
...w dobrym stanie ma tarczę, ładne wskazy(możesz wypełnić lumą)
oby tylko dało się uruchomić silnik
na twoim miejscu kupiłbym tego dawcę, o którym ci wspomniałem, zawsze to w razie kolejnej awarii masz jakieś części w zapasie
oby tylko dało się uruchomić silnik
na twoim miejscu kupiłbym tego dawcę, o którym ci wspomniałem, zawsze to w razie kolejnej awarii masz jakieś części w zapasie
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-05-28, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
:
...dawca kliknięty ....teraz tylko uważać na fajniaków
...tak jak wspominałem jutro idę do zegarmistrza
Pozdrawiam
...tak jak wspominałem jutro idę do zegarmistrza
Pozdrawiam
:
...piękny... dokładnie to mój klimat... taka kieszonka ale na rękę... śliczota
:
Podziękował
[ Dodano: 2013-05-29, 13:09 ]
Żaden zegarmistrz nie podejmie się wskrzeszenia wojaka. Byłem dzisiaj u 4-ech, z czego dwóch nawet go nie otworzyli.
[ Dodano: 2013-05-29, 13:09 ]
Żaden zegarmistrz nie podejmie się wskrzeszenia wojaka. Byłem dzisiaj u 4-ech, z czego dwóch nawet go nie otworzyli.
:
ten silnik przerósł ich możliwości:
:
Tak to jest z naprawami buksiaków. W dodatku marka "sypie" co to siedzi w środku.
Gb.
Odpowiedz do tematu
jimmy napisał/a: |
Podziękował
[ Dodano: 2013-05-29, 13:09 ] Żaden zegarmistrz nie podejmie się wskrzeszenia wojaka. Byłem dzisiaj u 4-ech, z czego dwóch nawet go nie otworzyli. |
Tak to jest z naprawami buksiaków. W dodatku marka "sypie" co to siedzi w środku.
Gb.