Wykonuje tarcze do Radka Kiefer, oryginał był blachy mosiężnej 0,8mm mam również brąz o tej samej grubości...
Czy można również z brązu wykonywać tarczę?
Również znalazłem na stronie NW że na zamówienie robi pierścienie nie tylko z mosiądzu ale i z brązu.
Moje pytanie jest następujące z mojej wiedzy wynika iż lepsze są pierścienie z stopów nie przewodzących gdyż nie wpływają na pracę mechanizmu (nie magnetyzują się)
A czy brąz ma jakieś uzasadnienie historyczne..?
Odpowiedz do tematu
: Tarcze i pierścienie
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-05-05, 16:05, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-05-05, 16:05, w całości zmieniany 2 razy
:
MirekArican, brąz historycznie może i ma uzasadnienie , ale .....,
jeśli dasz tarczę z brązu (wykonanie jak najbardziej możliwe ) ,do tego kopertę ze stali ,to stworzysz najzwyklejsze ogniwo ,które w połączeniu z ludzkim potem doprowadzi do korozji galwanicznej
to tak krótko
jeśli dasz tarczę z brązu (wykonanie jak najbardziej możliwe ) ,do tego kopertę ze stali ,to stworzysz najzwyklejsze ogniwo ,które w połączeniu z ludzkim potem doprowadzi do korozji galwanicznej
to tak krótko
:
Okey czyli nie próbować
:
MirekArican, no próbować to zawsze można, ale co z tego wyjdzie??
: Re: Tarcze i pierścienie
Można bez żadnego problemu ale lepiej z miedzi. Czym chcesz ją pokryć?
Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2013-05-06, 15:21, w całości zmieniany 2 razy
MirekArican napisał/a: |
..
Czy można również z brązu wykonywać tarczę? |
Można bez żadnego problemu ale lepiej z miedzi. Czym chcesz ją pokryć?
Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2013-05-06, 15:21, w całości zmieniany 2 razy
:
Dodam tylko tyle że nawet jak użyjesz historycznej koperty do tego zestawu to i tak się nic nie stanie nawet jak się porządnie spocisz.
Sylwek napisał/a: |
MirekArican, brąz historycznie może i ma uzasadnienie , ale .....,
jeśli dasz tarczę z brązu (wykonanie jak najbardziej możliwe ) ,do tego kopertę ze stali ,to stworzysz najzwyklejsze ogniwo ,które w połączeniu z ludzkim potem doprowadzi do korozji galwanicznej to tak krótko |
Dodam tylko tyle że nawet jak użyjesz historycznej koperty do tego zestawu to i tak się nic nie stanie nawet jak się porządnie spocisz.
Pozdro!!!
:
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-05-07, 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Tarczę mam już wyciętą z mosiądzu teraz tylko projekt na corel draw i do złotnika który ma fajną maszynkę do grawerowania...
http://sigengrave.wix.com...m/engraving-pen
próba wyszła całkiem, całkiem...
A będę robił tarczę do:
Fajnie że są fotki oraz fora mogę zrobić zegarek który jest wart 70 000 Euro za około 700zł w skali 1:1 nawet go pod-tuningować dając troszkę lepszy mechanizm niż cortebert 616 z szklanymi łożyskami z kieszonki po przejściach - a mianowicie albo Iskrę NOS albo molnie kryształ stan BDB
Jak Przemek mi pasek zrobi za dwa tygodnie to wszystko się pięknie ułoży
http://sigengrave.wix.com...m/engraving-pen
próba wyszła całkiem, całkiem...
A będę robił tarczę do:
Fajnie że są fotki oraz fora mogę zrobić zegarek który jest wart 70 000 Euro za około 700zł w skali 1:1 nawet go pod-tuningować dając troszkę lepszy mechanizm niż cortebert 616 z szklanymi łożyskami z kieszonki po przejściach - a mianowicie albo Iskrę NOS albo molnie kryształ stan BDB
Jak Przemek mi pasek zrobi za dwa tygodnie to wszystko się pięknie ułoży
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2013-05-07, 21:29, w całości zmieniany 1 raz
:
Czyli robisz malowankę, myślałem że będziesz robił z emalii szklistej.
Jak malowanka to nie ma żadnego znaczenia z jakiego materiału ją skroisz bo i tak farba będzie izolatorem.
Fajnie to będzie wyglądać.Wstaw potem zdjęcia.
MirekArican napisał/a: |
Tarczę mam już wyciętą z mosiądzu teraz tylko projekt na corel draw i do złotnika który ma fajną maszynkę do grawerowania...
http://sigengrave.wix.com...m/engraving-pen próba wyszła całkiem, całkiem... A będę robił tarczę do: Obrazek Fajnie że są fotki oraz fora mogę zrobić zegarek który jest wart 70 000 Euro za około 700zł w skali 1:1 nawet go pod-tuningować dając troszkę lepszy mechanizm niż cortebert 616 z szklanymi łożyskami z kieszonki po przejściach - a mianowicie albo Iskrę NOS albo molnie kryształ stan BDB |
Czyli robisz malowankę, myślałem że będziesz robił z emalii szklistej.
Jak malowanka to nie ma żadnego znaczenia z jakiego materiału ją skroisz bo i tak farba będzie izolatorem.
Fajnie to będzie wyglądać.Wstaw potem zdjęcia.
:
Odpowiedz do tematu
... widzę,że oglądamy podobne strony z VP Czekam na foty. Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-05-31, 13:13 ]
Hop, hop.....jaka cisza
[ Dodano: 2013-05-31, 13:13 ]
Hop, hop.....jaka cisza
Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą