Mam pytanie do paskrobow i innych zainteresowanych tematem.
Wpadlem na pomysl, ze zrobię sobie stylowe etui do kindla ze starej torby.
Koncepcje wyglądu juz mam. Nasuwają mi sie pytania natury technicznej.
Jak przygotowac taka skórę. Rozumiem, ze wymyć. Po tym zabiegu bedzie sucha i kruchliwa (jest taki wyraz?). Czym ją nasaczyc, aby zrobila się przyjemniejsza i bardziej plastyczna? Najlepiej dostepnym w domowych warunkach? Czym ją ładnie rozprostować po myciu? Żelazkiem?
Drugie pytanie.
Etui ma byc w formie ksiazki. Okladka z jednego elementu skory. Co zrobic, aby ładnie sie zaginala skórka, w miejscu zgięcia? Nadciac delikatnie?
Jak przeczytalem moj post to zaczynam wątpić, czy dam radę...
Odpowiedz do tematu
: Jak zmiękczyć stara skórę?
Ostatnio zmieniony przez Apa13 2013-03-30, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Apa13 2013-03-30, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
: Re: Jak zmiękczyć stara skórę?
Paskorobem nie jestem, ale może coś podpowiem.
1. Skórę pewnie najlepiej umyć mydłem do skór.
2. Później można użyć jakiegoś oleju/tłuszczu do skór, by ją "natłuścić"
Apa13 napisał/a: |
Po tym zabiegu będzie sucha i krucha |
Paskorobem nie jestem, ale może coś podpowiem.
1. Skórę pewnie najlepiej umyć mydłem do skór.
2. Później można użyć jakiegoś oleju/tłuszczu do skór, by ją "natłuścić"
:
Apa13, albo gliceryna ,albo oliwka dla bobasów , gliceryna bez aromatów ,oliwka ma zapachy do wyboru . Z pewnością nie zaszkodzi . Mycie to letnia woda z szarym mydłem (ale tym prawdziwie szarym ) Do zgięcia raczej bym nie nacinał ,tylko jakimś rezaczkiem zebrał ciut w miejscu zagięcia po długości . I powinno być ok
:
Apa13, ja do zmiękczania skóry używałem tłustego kremu nivea
"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
Do mycia używam jedynie mydła glicerynowego, dostępne w większości drogerii.
:
Skóra umyta, nasaczylem ją kremem z gliceryna i woskiem pszczelim, i dosycha...
W domu tylko słyszę ze w smieciach rzeźbie
W domu tylko słyszę ze w smieciach rzeźbie
:
lepsze śmieci niż wiadomo co
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Apa13, tylko nie susz jej na siłę ,tzn sama niech w temp pokojowej sobie schnie ,a nie na kaloryferze np
:
Sylwek, to wiem. Położyłem ja na reczniku i schnie. Musze psa pilnowac,, bo sie bardzo nią intresuje.
Skórę mam, ale teraz brak pomyslu na dalsze wykonanie. To co rozrysowalem itp chyba srednio wyjdzie. Najgorsze ze nie mam czym szyć, dziury chyba gwozdzikiem porobie. Znalazlem odpowiednie forum, jednak brak mi zaplecza technologicznego. Woski, pasty, szydla i inne stempelki i cuda.
Czas na kolejne piwko, moze olśni
Skórę mam, ale teraz brak pomyslu na dalsze wykonanie. To co rozrysowalem itp chyba srednio wyjdzie. Najgorsze ze nie mam czym szyć, dziury chyba gwozdzikiem porobie. Znalazlem odpowiednie forum, jednak brak mi zaplecza technologicznego. Woski, pasty, szydla i inne stempelki i cuda.
Czas na kolejne piwko, moze olśni
:
jak to ma wyglądać jak książka to nie lepiej jednak skorzystać z usług fachowca - rymarza czy nawet introligatora?
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Ciniol, mialem wiele koncepcji, ale odpuściłem. Jednak pozostal mi dosc ladny kawalek skóry. Niech leży Moze kiedys bedzie ktos potrzebowal..
Brak wiedzy, narzedzii i praktyki to zbyt duza konkurencja dla setki pomysłów i UTuba.
Brak wiedzy, narzedzii i praktyki to zbyt duza konkurencja dla setki pomysłów i UTuba.
:
Apa13, zapewniam Cię ,że się mylisz walcz o realizację ,walcz
:
a jak sobie palca chlaśniesz to trudno, zawsze możesz być dermatologiem
Sylwek napisał/a: |
walcz o realizację ,walcz |
:
Ostatnio zmieniony przez Apa13 2013-03-30, 20:33, w całości zmieniany 4 razy
Sylwek, zainspirowal mnie Stasiu zdjecie z bloga (zaraz znajdę).Srodek mi sie srednio podoba.
Brakuje mi nici . Muszę pomyslec jak zamocowac kindla w etui. Standardowe rozwiazanie to gumki, ale musze wtedy wrzucic pod czytnik kawalek plastiku/ sklejki do usztywnienia. Ew naszycie ze skórki "naroznikow", ale pewnie tez będzie trzeba usztywnic....
[ Dodano: 2013-03-30, 21:25 ]
Ciniol, spokojnie. Ja cale zycie ojczulkowi (taka zlota rączka) przy wszystkich problemach domowych pomagalem . Gniazda, hydraulika, remonty itp. Dzis rozladowalem z rana przyczepkę drewna do kominka. Jak ja narzekałem, a teraz, jak słyszę, że facet nie umie żyrandola zmienić, czy akumulatora to się za głowę lapie
http://imageshack.us/phot.../dsc0198yo.jpg/
Brakuje mi nici . Muszę pomyslec jak zamocowac kindla w etui. Standardowe rozwiazanie to gumki, ale musze wtedy wrzucic pod czytnik kawalek plastiku/ sklejki do usztywnienia. Ew naszycie ze skórki "naroznikow", ale pewnie tez będzie trzeba usztywnic....
[ Dodano: 2013-03-30, 21:25 ]
Ciniol, spokojnie. Ja cale zycie ojczulkowi (taka zlota rączka) przy wszystkich problemach domowych pomagalem . Gniazda, hydraulika, remonty itp. Dzis rozladowalem z rana przyczepkę drewna do kominka. Jak ja narzekałem, a teraz, jak słyszę, że facet nie umie żyrandola zmienić, czy akumulatora to się za głowę lapie
http://imageshack.us/phot.../dsc0198yo.jpg/
Ostatnio zmieniony przez Apa13 2013-03-30, 20:33, w całości zmieniany 4 razy
:
Odpowiedz do tematu
Apa13, ja tylko proszę Cię ,abyś się nie poddawał , czasami ,a nawet często wystarczy się rozejrzeć wokół siebie ,, realizuj pomysł , choćby 100 razy się nie udało , za 101 wyjdzie , gwarantuję Ci to ,,
w Twoim zamyśle nie używałbym sklejki ,tylko drewno , jak sosna ,to można poczarować z bejcą , połączenie drewna ze skórą to sama poezja
w Twoim zamyśle nie używałbym sklejki ,tylko drewno , jak sosna ,to można poczarować z bejcą , połączenie drewna ze skórą to sama poezja