Regulacja Poljota 55g
Odpowiedz do tematu

: Regulacja Poljota 55g
Takie pytanko: czy amatorsko można wyregulować chód poljota 55g? Dość wyraźnie pośpiesza (kilka minut w ciągu dnia) Dodam, że nie mam zegarmistrzowskich narzędzi. Dać fachowcowi czy można się pokusić o "zrób to sam" ?

:
Można się pokusić o taką regulację, ale trzeba mieć zegar z "czasem wzorcowym", wystarczy zwykły kwarcok i sporo cierpliwości.

:
Kwarcok jest, chociażby "dźisiok" ;) Rozumiem, że jest tam jakiś śrubtyk w środku + - ?

:
Hogg, ...lepiej się za to nie zabieraj, po twoim pytaniu widać że nie masz pojęcia jak to się robi (piszę to bez złośliwości) i raczej narobisz w zegarku szkód niż go wyregulujesz.

:
Svedos, a po co to tak kolegę straszyć ;)

http://www.tempusdomains....oljot2616.shtml
Hogg, w twoim poljocie powinien być dokładnie ten mechanizm. Na tym zdjęciu masz widok na koło balansu. Nad nim jest taki pierścień, z małym wycięciem po jednej stronie i z dużą wypustka po drugiej. Jesli zegarek przyspiesza musisz przekręcić ten pierścień w stronę "-". Po takim zabiegu sprawdzaj z kwarcem odchyłki dobowe i reguluj aż uzyskasz satysfakcjonujący efekt.

:
Ja nie straszę , ale z doswiadczenia wiem że taka regulacja robiona po raz pierwszy przez kogoś kto nigdy tego nie robił kończy się uszkodzeniem włosa.

:
Svedos, i tak może być, chociaż nie podzielam twoich doświadczeń ;)

:
LukasVanElvis napisał/a:
podzielam twoich doświadczeń

miałem od kumotrów kilka zegarków po takich próbach.

:
LukasVanElvis napisał/a:
Svedos, a po co to tak kolegę straszyć ;)

A po to chociażby żeby nie było lamentu i wielokrotności sumy standardowej usługi zostawionej u fachowca. Zresztą fachowiec pewnie to zrobi za free(bądź na piwo) i to w try miga. Jak spieszy kilka minut na dobę to raczej cały przegląd by mu się przydał.Proszę o podanie amplitudy regulatora.

Pozdro!!!
: Re: Regulacja Poljota 55g
Hogg napisał/a:
Takie pytanko: czy amatorsko można wyregulować chód poljota 55g? Dość wyraźnie pośpiesza (kilka minut w ciągu dnia) Dodam, że nie mam zegarmistrzowskich narzędzi. Dać fachowcowi czy można się pokusić o "zrób to sam" ?

Ja na początku kombinowałem sam ale okazało się, że mój zegarmistrz robi to za free i ma do tego urządzonko - później idę jeszcze raz i mówię, że na dobę śpiesz bądź późni np. 25s. i on znów lekko poprawia i mam nieźle wyregulowane zegarki.

Wy macie zegarki ja mam czas...
:
Chyba posłucham dobrej rady i poproszę zegarmajstra o regulację - przy okazji wyreguluje mi moje amfibie jeszcze ;)

:
A ile radości zegarmistrzowi przynosi człowiek zainteresowany zegarkami !!!
Oczywiście prawdziwemu majstrowi!!!

:
Taaa... hmmm Tylko skąd wziąć zegarmistrza? :głową w mur:

John Smith
:
Ponoć kilka egzemplarzy jeszcze kryje się wśród Betonowych Skał cool

Gboo.

:
boję się tego co będzie za 20 lat...

Odpowiedz do tematu