Retro Beijing Watch - ZunGu
Odpowiedz do tematu

: Retro Beijing Watch - ZunGu
Retro Beijing Watch - ZunGu

Beijing Factory Watch (BWaF) jest jednym z najbardziej prestiżowych w Chinach producentem zegarków, produkcja zegarków o wysokiej jakości i złożoności technicznej obejmuje wiele modeli . Beijing Factory Watch powstał w dniu 19 czerwca 1958 r. i początkowo zatrudniał 21 osób. Pierwszym zegarkiem jaki został wyprodukowany w tej fabryce był Pekin BS-1, był to zegarek wyposażony w 17 kamieniowi wysokiej klasy mechanizm który był kopią Roamera MST 371. Od 1958 do 1962 roku zostały wyprodukowane tylko 3726 sztuki tego zegarka , bardzo niewiele dziś przetrwało do dziś.
Obecnie WAF to jeden z największych Chińskich producentów zegarków.

Prezentuję wam dzisiaj dwa modele w stylu retro, nawiązujące stylistycznie do zegarków produkowanych w latach 50-tych . Retro Beijing Watch ZunGu z małą sekundą na 6-tej i z centralnym sekundnikiem. Zegarki przybyły zapakowane w czerwone pudełka. Koperty wykonane ze stali szlachetnej, szkiełko sferyczne mineralne utwardzane, dekiel stalowy przeszklony, koronka stalowa z logo Pekin

MAŁA SEKUNDA ZunGu/6

Mechanizm automatyczny kaliber SA1000B6P na 22 kamieniach, z sekundnikiem na godzinie 6 i stop sekundą, z możliwością ręcznego nakręcania.

Tarcza srebrna z pięknym efektem „słoneczka” indeksy godzinowe nakładane srebrne, na godzinie 12, 3, 9 indeksy w postaci cyfr, przy każdym indeksie mała kropka wypełniona luminovą, wskazówki srebrne wypełnione huminową

Standardowo zegarek ma zamontowaną stalową bransoletę wykonaną z pełnych ogniw, łącznie z maskownicami , szerokość mocowania 20 mm

Wymiary 40 x 11,5 mm

Waterproof:3ATM

Dokładność chodu deklarowana przez producenta w ciągu 24 h: -10s/+25s

Czas pracy przy naciągniętej sprężynie 42 godziny

CENTRALNY SEKUNDNIK ZunGu/3

Mechanizm automatyczny kaliber SB1200P na 22 kamieniach, z centralnym sekundnikiem, datownikiem na godzinie 3 i stop sekundą, z możliwością ręcznego nakręcania.

Tarcza srebrna z pięknym efektem „słoneczka” indeksy godzinowe nakładane srebrne, na godzinie 12, 3,6, 9 indeksy w postaci cyfr, przy każdym indeksie mała kropka wypełniona luminovą, wskazówki srebrne wypełnione huminową
Pozostałe dane jak w poprzednim modelu.

Na koniec kilka słów o jakości wykonania, zegarki wykonane bardzo starannie, indeksy , nadruk na tarczy, kropki huminowy, wskazówki są wykonane wręcz perfekcyjnie. Sama tarcza przypomina swoim wyglądem te najbardziej znane i klasyczne wzory, efekt „słoneczka” jest wręcz oszałamiający, całość zmontowana w gustowną i dobrze do całości dobraną stalową kopertę. Mechanizm w swej konstrukcji jest zbliżony tradycyjnie w chińskich zegarkach do Miyoty kaliber 82XX, jest pięknie zdobiony. Dwie rzeczy negatywne jakie były w moich egzemplarzach, jeden miał luźny rotor i wymagał dokręcenia, drugi miał rysę na kopercie, którą udało mi się zapolerować. W środku koperty tradycyjny plastikowy pierścień centrujący, który nie dodaje uroku, na szczęście pod deklem go nie widać.

Pomimo tych drobnych niedociągnięć, z których ewidentnie pierwsze powstało w fabryce (rotor), drugie (rysa) to raczej efekt niedbałości sprzedawcy, zegarki prezentują się naprawdę świetnie, fotki nie oddają ich piękna. I gdybym drugi raz miał podjąć decyzję co do zakupu to pewnie kupiłbym oba

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-04-10, 11:37, w całości zmieniany 3 razy
:
Piękne zegarki.
Jestem fanem świecących wskazówek i jak widać, nawet w bardzo klasycznym zegarku można dać luminovę,
która nie psuje wyglądu zegarka, a poprawia czytelność wieczorem.
Gdyby jeszcze wskazówki kontrastowały z tarczą...

Bawią się wszyscy?
:
Moim zdaniem zegarki były by bliski ideału , gdyby miały tarcz w kolorze grafitowym, wtedy indeksy i w skazówki pięknie się na niej prezentowały. Nie zmienia to faktu że tak też jest dobrze.

:
...pikne są Panie, pikne. Bardzo mi się podoba wersja z małą sekundą, oj bardzo. Fakt, jakby tarcza była grafitowa, byłyby chyba lepsze, ale nie ma co narzekać. Są świetne.

...z paskiem chyba lepiej

:
zacne oba :wink:

:
Ja bym nie wiedzial ktory zanabyc , ale Svedos poradzil sobie z tym problemem .
Gratuluje sa piekne

krupik
[Usunięty]
:
ten z sekundnikiem na 6 świetny :)
mógłbyś podać jakiegoś linka - gdzie można je znaleźć?

:
Oba świetne, ze wskazaniem na małą sekundę. Svedos ... przyjm ajhejtju ;)

Foch und Ch.
Wozu
[Usunięty]
:
Zance oba zegarki aż do bólu mi się podobają.
Najgorsze w nich jest to, że oba są przepiękne a tylko na jeden muszę się zdecydować ale nie wiem na jaki :(
Już się zarejestrowałem u pośredników już znalazłem aukcje ale nie wiem, który kupić :( lipa.
Najlepiej byłoby kupić dwa, ale to niemożliwe :D

Pięknie dziękuję za zdięcia i za recenzję svedos
i oczywiście nienawidzę z całego serca :D

:
Mała sekunda wymiata, choć ten z centralną też sroce spod ogona nie wypadł. Bardzo fajna bransoleta, ale lepiej tym zegarkom na pasku.
Gratuluję raz jeszcze i oczywiście hejtuję.

"Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).
:
Dwa dobre powody do nienawiści!

:
Hejt, hejt, heht i jeszcze raz hejt ! :wink: Oba są piękne, gdybym miał takiego zanabyć to chyba zdecydowałbym się, na małą sekundę.

СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
:
Patrzę, patrzę i się napatrzeć nie mogę na tego z małą sekundą. PRze-zegarek :) Graty!!!

:
Obydwa mi się podobają , chociaż ten z centralną powinien być na pasku.
Jaka jest cena jednego w przeliczeniu na Parnisa ?

:
Pasek to podstawa i Svedos coś zadziała w tym temacie - jestem pewien :)
A cena to 1,5-2 parnisy.

Dziewczyny lubią brąz zapraszają :twisted:
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum