Seiko 5 automat - coś zepsute?
Odpowiedz do tematu

:
No dobra, napiszę wprost: ten zegarek jest zepsuty. Nie ma możliwości, żeby był "nienakręcony". Nie ma sensu łudzić posiadacza, że jest inaczej. Chłopie jak kupiłeś w Polsce, to dochodź naprawy gwarancyjnej, jak za granicą, to decyduj....

John Smith
:
Dajcie koledze sprawdzic, a dopiero pozniej wyrazajcie swoje opinie .

:
Grizzly, ale nikt nikomu sprawdzać nie broni, niemniej teoria z niedokręcaniem jest mocno naciągana... nawet przy pracy biurowej gdzie masz ręce "nieruchomo" nad klawiaturą zegarek nakręca się na full.

"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
A jak założysz zegarek przed snem to w nocy też Ci się nakręci??

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
To tez zalezy od rodzaju mechanizmu i je.go wydajnosci nakrecania z automatu

:
Co prawda nie miałem tyle zegarków jak niektórzy, ale też trochę ich przerobiłem. Tylko raz miałem problem z zegarkiem, który podczas pracy biurowej się nie nakręcał odpowiedni i potrafił się zatrzymać. Niemniej był to jakiś chiński "nołnejmowy" werk, jakiś klon klona klona miyoty czy innej ety.

"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
Jeszcze takie pytanie: wskazówki przy przestawianiu maja jakikolwiek opór, czy przestawia się je bardzo leciutko? Bo taki objaw, że w ciągu 2 godzin zegarek "gubi" 30 minut, potem idzie ładnie, potem znów cios "zgubi", to albo niedokrecenie (i okresowe zatrzymywanie się) z różnych przyczyn (za mało ruchów ręką, uszkodzony automat, sprężyna), albo za luźny ćwiertnik i pzrez to ślizgające sie okresowo wskazówki (tzn zegarek idzie, a wskazówki, poza sekundnikiem, stoją. Poobserwuj go, po prostu :)

Ну, погоди! :wkurzony:
:
Grizzly napisał/a:
To tez zalezy od rodzaju mechanizmu i je.go wydajnosci nakrecania z automatu
Jasne, że zależy, ale tutaj mowa o konkretnym, dość popularnym mechanizmie.

[ Dodano: 2013-02-17, 18:49 ]
Iks napisał/a:
A jak założysz zegarek przed snem to w nocy też Ci się nakręci??
Ten zegarek na czas snu jest zdejmowany z ręki, zakładany i noszony od 9 do 21.

Oczywiście, nie zaszkodzi sprawdzić koncepcji z "niedokręcaniem".

Ostatnio zmieniony przez JohnSmith 2013-02-17, 18:51, w całości zmieniany 1 raz
John Smith
:
Panowie, a więc tak: jak żona spała, wziąłem zegarek i pobujałem go zgodnie z instrukcją (z lewa na prawo), tak z 6 minut.
Skutek: Zegarek całą dobę działał normalnie, bez zatrzymywania się.

Co do wskazówek - przestawiają się raczej normalnie :)

W każdym razie jeszcze go poobserwuję:)

:
czyli niedokręcony......

I co z tego że to kopia . Po świecie chodzi kilka miliardów kopii i nikt raczej na to nie narzeka
:
mowilem. Nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem, zeby nowe seiko mialo walniety mechanizm ;)

beceen | ***** ***
:
podobnież Sylwek tak miał :D

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Ale powiedzcie mi jak mozna nosic zegarek 12h i sie on nie dokreca. :głową w mur: to jakas abstrakcja...

:
Czytałeś: rączka szacownej małżonki jest ciut niesprawna. Może mniej tą rączką macha i stąd niedokręcenie

I co z tego że to kopia . Po świecie chodzi kilka miliardów kopii i nikt raczej na to nie narzeka
:
beceen napisał/a:
mowilem.

Ja mówiłem i Nikuś :popcorn: , Ty mówiłeś o mikroregulacji :D

nick555 napisał/a:
Bo może automat nie dokręca?

Iks napisał/a:
może po prostu siedzący tryb życia małżonki sprawia, że zegarek się nie nakręca

beceen napisał/a:
sprawdz mikroregulacje, moze zle ustawiona.

No dobra - potem przejrzałeś na oczy ;) pifko

beceen napisał/a:
stawiam raczej na nienakrecona sprezyne.

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 09:42 ]
qla - Zainwestuj w mały rotomat dla małżonki - w nocy podczas jej snu, będzie nakręcać zegarek ;)

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum