jak używać g-s hypocement?
Odpowiedz do tematu

: jak używać g-s hypocement?
Podpowiedzcie kumotrzy jak wklejać szkło na g-s hypocement w celu lepszego uwodoszczelnienia koperty?

Jest koperta, jest plastikowa uszczelka (gasket) i jest szkło na wcisk.
Ponoć przed wciśnieciem szkła za pomocą prasy dobrze przesmarować uszczelkę wazelinką (prawda to?).
Do tego miejsca ogarniam kuwetę.
Ale gdzie tu miejsce na ten klej?
Pomiędzy szkło a uszczelkę? Przecież do natłuszczonej uszczelki i tak się nie przyklei (raczej).
A może po osadzeniu szkła przelecieć tym klejem szkło dookoła po rancie? Nie zostawi to śladów (zacieków?) Czym zdjąć nadmiar tego kleju, żeby nie było śladu po tym wklejaniu?
Ma to w ogóle sens, czy olać temat?

Segoy
:
Nie wiem czy to będzie bardzo w temacie, ale w nowych Komandirach i Amfibiach szkła z odrobiną kleju wkładają tak: http://vimeo.com/59062565

The future will start tomorrow, not today.

G. Gerlach - polskie zegarki
:
No trochę w temacie jest, ale mnie jednak chodzi o taką konstrukcję jak np. w mqj'u, gdzie jest uszczelka z tworzywa pomiędzy szkłem a kopertą.

Segoy
:
Tak na chłopski rozum: albo klej, albo uszczelka z silikonem hmmm I to, i to, to za dużo grzybów w barszczu, jak mawiał Banaczek cool

John Smith
:
jak dorabialem szklo, to montowali je bez uszczelki - na taki klejo-silikon.
Jak sam kiedys wsadzalem szklo do 7040, to wciskalem tylko z uszczelka, bez silikonu.
wg mnie albo-albo hmmm

beceen | ***** ***
:
To może jeszcze zapytam - jaka technologia jest zastosowana w Dziku i Sokole?
Szkło jest tylko na wcisk, czy jest też wklejone?
Bo jeżeli tylko wcisk plus dobra uszczelka wystarcza na 200m to nie mam więcej pytań i olewam ten klej :-)

Segoy
Sylwek
[Usunięty]
:
Segoy, w DiS na moje nie ma żadnego kleju ,bo zgodnie z opisem producenta , przyleganie szkiełka wzrasta wraz z wzrostem ciśnienia ,któremu jest poddawane ...czy jakoś tak ;)

co Ty w ogóle chcesz zrobić?? z garniaka nurka jakiegoś ?? :shock:

:
W MQJ masz uszczelke klinową. Ona w przekroju bocznym ma kształt trójkąta prostokątnego. W teorii, samo wciśnięcie szkła doszczelnia wystarczająco, bo wciskając rozpierasz uszczelkę jednocześnie.
Tak jak mówi beceen, albo albo.
Wkleja się szkła zbrojone,gdzie pierscien metalowy znajduje się w srodku, i sluży usztywnieniu.
Takie same klinowe uszczelki są w Dziku, Sokole, Foce i Otago - nie bój żaby, jeśli dobrze wlożysz szkło to nie ma bata żeby puściło wodę. Tylko uszczelka musi być nowa, i dobrze ulozona!

:
No i wszystko jasne. Dzieki ALAMO za ostateczne potwierdzenie.

Sylwek - chce zrobic z nurka prawdziwego nurka przy okazji wymiany szkla na inne :-)

Segoy
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum