Na początku chciałbym się przywitać, gdyz jest to mój pierwszy post na tym forum.
Mam dylemat, szukam taniego zegarka mechanicznego i wybór zawęził się do dwóch producentów.
Z tego co już wiem to Lorus jest tańszą wersją Seiko, natomiast Tao to typowy chiński zegarek.
Mój budżet to max 500PL.
Jeżeli Lorus to ten
Natomiast przy TAO to jeszcze się nie zdecydowałem ale myślę nad:
Jeżeli chodzi o design to TAO bije lorusa na głowę jednak jak wygląda sprawa jakości samego mechanizmu? Lorus ma gwarancję na 2 lata tu w PL TAO niestety nie.
MOże ktoś się wypowie jak wygląda jakość mechanizmów TAO i jak długo już je macie, jaka jest dokładność itd.
Odpowiedz do tematu
: Lorus vs Tao International
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Mam inny model Tao ("Old "Tape") i nie mam z nim żadnych problemów. Z mechanizmem nic złego się nie dzieje. Odchyłek nie zauważyłem. Do jakości wykonania też nie mam żadnych zarzutów (biorąc pod uwagę cenę zegarka).
Jednak z tych, które pokazałeś zdecydowanie Lorus
Jednak z tych, które pokazałeś zdecydowanie Lorus
Pozdrawiam,
Bartek
Bartek
:
I owszem, bo to nie są ich projekty. Tao "czerpie" pełnymi garściami od najlepszych ..
blaise napisał/a: |
Jeżeli chodzi o design to TAO bije lorusa na głowę |
I owszem, bo to nie są ich projekty. Tao "czerpie" pełnymi garściami od najlepszych ..
:
tu bym polemizowal, patrzac na te wzory
co do meritum: mowiac wprost, te modele Tao, ktore kolega pokazal to kopie cartierow i inszych bizuteryjnych zegarow; lorus jest prosty, ale wlasny
kwestia wewnetrznego buraka.
Tomek napisał/a: |
od najlepszych .. |
tu bym polemizowal, patrzac na te wzory
co do meritum: mowiac wprost, te modele Tao, ktore kolega pokazal to kopie cartierow i inszych bizuteryjnych zegarow; lorus jest prosty, ale wlasny
kwestia wewnetrznego buraka.
beceen | ***** ***
: Re: Lorus vs Tao International
Rzecz gustu, np. moim zdanie te wszystkie tourbiliony/open heart są dość pretensjonalne, dużo bardziej podoba mi sie powyższy Lorus, który nie próbuje wyglądać jak milion dolców
Ale jak szukasz taniego automatu z designem "na bogato", to powinny Ci się spodobać te Timexy:
(Zdjęcia stąd http://allegro.pl/listing...timex+automatic )
P.S. Sprawdzałeś zegarki Parnis i Marina Militare?
blaise napisał/a: |
Jeżeli chodzi o design to TAO bije lorusa na głowę |
Rzecz gustu, np. moim zdanie te wszystkie tourbiliony/open heart są dość pretensjonalne, dużo bardziej podoba mi sie powyższy Lorus, który nie próbuje wyglądać jak milion dolców
Ale jak szukasz taniego automatu z designem "na bogato", to powinny Ci się spodobać te Timexy:
(Zdjęcia stąd http://allegro.pl/listing...timex+automatic )
P.S. Sprawdzałeś zegarki Parnis i Marina Militare?
:
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 16:59, w całości zmieniany 4 razy
Znalazłem jeszcze kilka zegarków "Made by SeaGull" na stronie Conrad.pl, wyglądają nieźle tylko czy mają coś wspólnego z prawdziwymi Sea-Gull'em?
Jeżeli chodzi o Timexy to niestety jak dla mnie troszkę za duże i nie mieszczą się w przedziale do 500PLN, Lorusa miałem na ręce i całkiem fajnie się prezentuje
Dodam że mam możliwość przywiezienia czegoś z USA bez płacenia cła itd
Co do wewnętrznego buraka, podobają mi się bardzo zegarki z częściowym odsłoniętym mechanizmem, jednak nie chcę brać czegoś co ewidentnie kopiuje znane marki. Jestem początkującym zegarkomaniakiem więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i propozycje.
Jeżeli chodzi o Timexy to niestety jak dla mnie troszkę za duże i nie mieszczą się w przedziale do 500PLN, Lorusa miałem na ręce i całkiem fajnie się prezentuje
Dodam że mam możliwość przywiezienia czegoś z USA bez płacenia cła itd
Co do wewnętrznego buraka, podobają mi się bardzo zegarki z częściowym odsłoniętym mechanizmem, jednak nie chcę brać czegoś co ewidentnie kopiuje znane marki. Jestem początkującym zegarkomaniakiem więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i propozycje.
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 16:59, w całości zmieniany 4 razy
:
Ostatnio zmieniony przez Słoniu 2013-02-10, 17:22, w całości zmieniany 1 raz
Tyle, że za 500 to kupisz 2 tao, albo 1 tao i 1 parniaka, albo 1 tao i 1 tanią piątke
Tao niestety kopiuje mocno znanych jak Tomek powiedział - chociaż sam ma cartiera od tao
Tao niestety kopiuje mocno znanych jak Tomek powiedział - chociaż sam ma cartiera od tao
Ostatnio zmieniony przez Słoniu 2013-02-10, 17:22, w całości zmieniany 1 raz
:
A ma i nosi ... Czasem. I lubi ten łoczyk
dodam jeszcze, że to nie jedyny "Cartier" na forum
Słoniu napisał/a: |
chociaż sam ma cartiera od tao |
A ma i nosi ... Czasem. I lubi ten łoczyk
dodam jeszcze, że to nie jedyny "Cartier" na forum
:
Tomek, - jeszcze chyba Janek ma Nie zmienia to faktu, że są to dobrze wykonane zegarki. Miałem kilka tao w łapie i w sumie to nie bardzo było się do czego przyczepić. Sam miałem w pewnym momencie ochotę kliknąć jakiegoś tao
:
Jak chcesz Tao, to bierz takie
Raczej niczego nie kopiuje, a jest naprawdę bardzo fajne (wie, bo mam )
Raczej niczego nie kopiuje, a jest naprawdę bardzo fajne (wie, bo mam )
Pozdrawiam,
Bartek
Bartek
:
Z tych, które pokazałeś zdecydowanie Lorus. Jako jedyny nie wygląda bazarowo. Wygląda prosto ale przecież w prostocie też można doszukać się jakiegoś piękna i zalet.
:
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
Właśnie skłaniam się na Lorusa, bede miał go z gwarancją 2 lata na miejscu i zegarmistrz u którego chcę go kupić mówił, że zrobi dobrą cenę czyli myślę, że ok 340zł
Do tego zastanawiam się tez nad jakimś garniturowcem kwarcowym (zakup w kwietniu) i z klasyków również pasują mi Lorusy:
ze szkłem szafirowym za 251zł (wiem na pasku wygląda lepiej ale pasek sobie dokupie)
Juz bez szafiru (brakuje trochę wskazówki sekundowej):
Albo Grovana też z szafirem:
Chyba że wyszukam cos ciekawego w dziale sprzedam np jakiś Poljot de Luxe
Do tego zastanawiam się tez nad jakimś garniturowcem kwarcowym (zakup w kwietniu) i z klasyków również pasują mi Lorusy:
ze szkłem szafirowym za 251zł (wiem na pasku wygląda lepiej ale pasek sobie dokupie)
Juz bez szafiru (brakuje trochę wskazówki sekundowej):
Albo Grovana też z szafirem:
Chyba że wyszukam cos ciekawego w dziale sprzedam np jakiś Poljot de Luxe
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-02-10, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
:
blaise,
....... a tak ciut z innej beczki to może kumotr tak by się przywitał w stosowym miejscu i coś napisał o sobie
a jak szukasz TAO to bierz co bartek.siwiec, proponuję bo to świetny zegar
....... a tak ciut z innej beczki to może kumotr tak by się przywitał w stosowym miejscu i coś napisał o sobie
a jak szukasz TAO to bierz co bartek.siwiec, proponuję bo to świetny zegar
:
Dla mnie to za krzykliwe te Tao co tu widać. Lorus jest spokojny, bardzo fajny. Natomiast to Tao które ma bartek.siwiec jest super.
Brałbym Lorusa, albo rozszerzyl pole poszukiwań (z naciskiem na to drugie )
Brałbym Lorusa, albo rozszerzyl pole poszukiwań (z naciskiem na to drugie )
:
Odpowiedz do tematu
Ten lorus z pierwszego posta, ma świetna tarcze i w realu robi niezłe wrażenie. Dodatkowo Lorusa masz okazje przymierzyć przed zakupem i jest bardziej uniwerslany od tych tao które pokazałeś.