Odpowiedz do tematu
: Odkręcenie wałka od koronki
Witam Panowie, ostatnio pisałem na forum, że mi w naszym portugalcu kochanym ułamał się wałek i potrzebowałem nowego. Szanowna Pani Wen Ping była taka miła, że odesłała wałek wraz z koronką, jednak nie do mojego modelu i nie będzie pasowała Czy ten wałek da się jakoś bezpiecznie odkręcić od koronki i przykręcić do mojej starej ?? Z góry dziękuje z odpowiedzi, pozdrawiam;]
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2013-02-01, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
jarecki.k, wysłała Ci prawdopodobnie wałek z techniczną koronką która jest jego integralną częścią, wałek trzeba od niej odciąć cążkami zachowując odpowiednią długość.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2013-02-01, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
:
Jak się na tym nie znasz, to skorzystaj z zegarmistrza - szkoda będzie dla (chyba) stosunkowo drobnej kwoty spiep... cosik.
:
Zdecydowanie skorzystam z fachowej porady, bo pewnie to spiernicze... ;] Dzieki za odpowiedzi.
:
nie wiem jak wyglada koronka w portugalcu, ale w seiko jest tak, ze albo sie kreci w obie strony (koronke w jedna, walek w drugi), albo jest tam taka sprezynka, ktora trza nacisnac i walek wylazi z koronki. Moze w chinczykach jest tak samo.
beceen | ***** ***
:
beceen, w których modelach jest ta sprężynka, bo może ja wcale nie mam zepsutych/złamanych...
FORZA Robert!
RK WRT
RK WRT
:
Ostatnio zmieniony przez jarecki.k 2013-02-05, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
Więc tak, obydwa wałki bez problemu da się odkręcić od tych koronek. Małe cążki i okręcamy koronkę przeciwnie do ruchu zegara. Musiałem ten nowy wałek spiłować ok. 1mm i wymieniłem, dałem rade i nie było tak strasznie Tylko, że w nocy się zatrzymał;( Ale zauważyłem dzisiaj, że tak jakby wskazówka sekundnika zatrzymywała to więc spróbowałem ją trochę odgiąć ale i tak jest jakby krzywo ten element na którym się wskazówka sekundnika trzyma... Na razie chodzi zobaczymy, myślicie, że przy wymianie wałka mogłem coś spieprzyć ??? Wydaje mi się, że wszystko gra, tylko wskazówka szura i zatrzymuje zegarek, możliwe to?? Przy 50sekundzie wyżej jest ta dłuższa część a przy 25 odwrotnie wyżej jest ta krótsza część...
Ostatnio zmieniony przez jarecki.k 2013-02-05, 11:24, w całości zmieniany 1 raz
:
Znaczy oś sekundowa miałaby być krzywa? To chyba do wałka nic nie ma...
FORZA Robert!
RK WRT
RK WRT
:
Uploaded with ImageShack.us
Nie wiem czy dobrze widać, kurcze tylko teraz nie wydaje mi się, że to przez to zauważyłem jeszcze, że czasem na 20sek sie zatrzymuje i za chwile skacze 5-7 sekund dalej...
Uploaded with ImageShack.us
Nie wiem czy dobrze widać, kurcze tylko teraz nie wydaje mi się, że to przez to zauważyłem jeszcze, że czasem na 20sek sie zatrzymuje i za chwile skacze 5-7 sekund dalej...
:
Skaczący sekundnik w tym modelu to norma, one tak mają. A sekundowa faktycznie jest skrzywiona lekko na tulei, można to dosyć łatwo poprawić. Tylko jeśli nie masz doświadczenie to daj to lepiej zegarmistrzowi.
:
pewnie wskazowke sekundowa krzywo nasadziles i zaczepia o inne wskazowki.
beceen | ***** ***
:
No to troche mnie uspokoiles, wiec moze oddam to do fachowca niech to poprawi;]
Ja jej w ogóle nie ruszałem...
Nosz kur... Raz staje sama wskazówka a zegar dalej tyka, raz staje zegar i wskazówka raz przeskakuje wszystko przy 20, 25 sekundzie... Chyba nic z tego nie będzie... Ktoś zna fachowca od st-25 we wro albo wysyłkowo nawet ?? Pzdr
Ostatnio zmieniony przez jarecki.k 2013-02-05, 13:16, w całości zmieniany 1 raz
Svedos napisał/a: |
Skaczący sekundnik w tym modelu to norma, one tak mają. A sekundowa faktycznie jest skrzywiona lekko na tulei, można to dosyć łatwo poprawić. Tylko jeśli nie masz doświadczenie to daj to lepiej zegarmistrzowi. |
beceen napisał/a: |
pewnie wskazowke sekundowa krzywo nasadziles i zaczepia o inne wskazowki. |
Ja jej w ogóle nie ruszałem...
Nosz kur... Raz staje sama wskazówka a zegar dalej tyka, raz staje zegar i wskazówka raz przeskakuje wszystko przy 20, 25 sekundzie... Chyba nic z tego nie będzie... Ktoś zna fachowca od st-25 we wro albo wysyłkowo nawet ?? Pzdr
Ostatnio zmieniony przez jarecki.k 2013-02-05, 13:16, w całości zmieniany 1 raz
:
Odpowiedz do tematu
jarecki.k, napisz do Piotrka (pisar), Kolega jest z Wrocka, moze ma sprawdzonego fachowca.
"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.