piaskowanie, matowienie
Odpowiedz do tematu

Ewamilewski
[Usunięty]
:
Nie. Wolniej zniszczysz kopertę.
Piasku używa się do zdzierania powierzchni. Sławek pisał wyżej o tym.

Sylwek
[Usunięty]
:
Ewamilewski, tam dałeś śnurek nie do szkiełkowania (z tym pudłem) to jest bęben polerski ,który ma sie nijak do szkiełkowania ,, ;) w ten bęben wrzuca się metalowe kulki ,albo kamyczki i dolewa troszku detergentu , a wszystko po to by można było później to za pomocą procesów galwanicznych spatynować,pozłocić ,posrebrzyć ,pochromować,poniklować etc etc i służy to tylko i wyłącznie do obróbki sposobem chemicznym hough rzekłem cool a teraz dajcie mi przegryźć Marsa i umówcie mnie z Biegnącą Sarną :))

Ewamilewski
[Usunięty]
:
W sumie i tak jeszcze mam problemy z "piaskowaniem" rowków bo kanty mi lekko zanikają.

Ale tak jak pisałeś trzeba wypiaskować 1000 kopert by coś wyszło tak naprawdę super.

Sylwek
[Usunięty]
:
Ewamilewski, kolego ,, najpierw jest tak :
-wytaczanie , frezowanie, albo odlew (jak kto woli ,tudzież lubi)
-szlifowanie
-polerka na "szmacie" * lub w "bębnie" *
-dalsza obróbka chemiczna ,lub mechaniczna ( i tu piaskowanie lub szkiełkowanie )

* kto miał do czynienia ,to wie o czym piszę
innej drogi nie ma ,chyba że rozmawiamy o szpadlach ,grabiach ,siekierach ,czy też podkowach

no i oczywiście : szlifowanie precyzyjne cool

Ostatnio zmieniony przez Sylwek 2013-01-21, 23:10, w całości zmieniany 2 razy
Ewamilewski
[Usunięty]
:
Wygraweruję sobie i oprawię w ramkę. Od dzisiaj jesteś moim "guru". pifko

Ja to beton i stal na mostach robię. Piaskowania i wiedzy o zegarkach uczę się z książek i na błędach.

ps. puszczam PW

Sylwek
[Usunięty]
:
dodam jeszcze,że każda obróbka "na zimno" ,a taką jest szkiełkowanie , uszlachetnia obrabiany metal ;) i czyni go znacznie trwalszym

Ewamilewski
[Usunięty]
:
Kopalnia wiedzy. Szacunek Sylwek że chcesz się podzielić tą wiedzą.

Sylwek
[Usunięty]
:
Ewamilewski napisał/a:
Kopalnia wiedzy. Szacunek Sylwek że chcesz się podzielić tą wiedzą.

nie cukruj :)) I tak sie z Tobą nie umówię , wolę kobiety :D

edyta ::

proszę spróbować zamiast szczotki użyć szlifowania papierem gradacji 80 na wolnym obrocie hmmm możecie doznać szoku ;) niektórzy przynajmniej :))
nawet 60 bym zaryzykował ,, efekt piorunujący IMO

Ostatnio zmieniony przez Sylwek 2013-01-22, 23:44, w całości zmieniany 2 razy
Ewamilewski
[Usunięty]
:
Dodam tylko do słów Sylwka by pamiętać - papier musi być czysty. Pod żadnym pozorem nono nie mógł być używany do szorowania stali zwykłej :D .

ps. dziękuję SYlwek

Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2013-01-23, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
:
Cytat:
proszę spróbować zamiast szczotki użyć szlifowania papierem gradacji 80 na wolnym obrocie hmmm możecie doznać szoku ;) niektórzy przynajmniej :))
hmmm komu ja tak ostatnio robiłem?

Pozdro!!!
:
kaido2 napisał/a:
Cytat:

Ale rozwiniecie, tak?

Szymon
[Usunięty]
:
Santino napisał/a:
Ale rozwiniecie, tak?

Tutaj to i ja poproszę. Może być ze zdjęciami. ;)

Sylwek
[Usunięty]
:
Szajmon, nie czekaj na foty ,tylko spróbuj i zobaczysz
Ewamilewski, dostosowanie papieru do szlifowania po innym materiale to banał ,zwłaszcza gdy chodzi o metale mające wyższą temperaturę topnienia niż plastik :D
Santino, trochę osobistej odwagi proszę hmmm tu zwykłe malowanki nie przejdą :))

edyta i rozwijam myśl:::::::

doskonale oczyszcza papier jakiekolwiek tworzywo plasticzane ,tzn robimy szlif na plastiku aby zebrał drobiny metalu z papieru (plastik musi być z tych miękkich ;) )

reszta to osobista inwencja

Ostatnio zmieniony przez Sylwek 2013-01-23, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
:
Sylwek, Ale ja właśnie chcę spróbować. Tylko nic nie zrozimiałem, co i jak szlifować tym papierem 80 (60) zamiast szczotki na wolnym obrocie...

Ja lajkonik jestem i ani słowa nie zrozumialem z tego slangu :oops:

:
Santino napisał/a:
kaido2 napisał/a:
Cytat:

Ale rozwiniecie, tak?

hmmm Jak sobie przypomnę to na pewno tak. ... hmmm

Pozdro!!!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum