Jaki stop brązu?
Odpowiedz do tematu

Szymon
[Usunięty]
:
Ewamilewski napisał/a:
Szajmon napisał/a:
To ja jeszcze wypunktuję:P

1.
Ewamilewski napisał/a:
Szajmon dzięki.
Uzupełnię jeszcze że jest produkowany w jednej odlewni która ma patent a cena jest 10 razy wyższa niż zwykła stal 316l .Podobno jeszcze w składzie coś ma ale to patent.

To może być nie tyle brąz krzemowy ile brąz krzemowo-cynkowo-manganowy. Trochę inny skład (dodatkowo zawiera cynk). I z tego co wiem to zwykły brąz krzemowy nie jest brązem odlewniczym.

Przepraszam to nie odlewnia tylko huta produkująca.

Bezel był spatynowany.

Setki metrów używa się przy produkcji lodówek, poręczy, ścian, itp elementów ozdobnych.
Cena stali 316L jest w cennikach można sobie zobaczyć.

Masz rację ze szkłem wolniej reaguje. Ile lat nosisz zegarek z deklem szklanym?

Nie mam żadnego zegarka ze szklanym deklem. Ale dalej uważam, że porównanie jest nietrafne.

Ewamilewski
[Usunięty]
:
Szajmon ja tego nie zanegowałem pifko Szacun za pomoc.

W sumie to ciekawe dlaczego Alamo chce zrobić dekiel z brązu jak można zrobić z nierdzewki?

:
Ewamilewski napisał/a:
W sumie to ciekawe dlaczego Alamo chce zrobić dekiel z brązu jak można zrobić z nierdzewki?

No to zabiłeś właśnie główny kierunek marketingu uprawianego, o "szlachetnym starzeniu się zegarka" :-)
Powtarzam : to jest zły materiał na koperty. Stosuje się go dlatego, że jest dużo tańszy w wykonaniu, i jest moda. A jako że marka znana z zamiłowania w testowaniu sprawności zwieraczy swoich miłośników raczyła dokonać skoku czasowego i wypuściła toto na rynek pod bełkotem o "indywidualności", kupę innych marek postanowiło nie obrażać się na pieniądze które można dzięki temu zarobić. Tym bardziej, że jak już jeden poszedł i zamówił takie koperty, to stały się one dostepne w kupie chińskich fabryk. Weź zobacz jak ten Oliver wyglada - zalożyłbyś to na rękę ? W nim i tak dekiel jest ze stali, jak sam zauwazyłeś - ale widziałem już takie koperty "all bronze".... To musi być użytkowy dramat facepalm

Szymon
[Usunięty]
:
Nie roztrząsajmy już tematu pełnej koperty z brązu, bo Apa chce sam bezel. ;)

:
Artek moje zdanie zna ;-) - bogatemu nikt nie zabroni :-)

:
ALAMO, znam znam. W najgorszym wypadku bezel będzie leżał. Pieniążki nie są duże, hmm jakieś dwie flaszki :)

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Dokładnie. Niska cena za naukę i frajde w jednym :-)

Szymon
[Usunięty]
:
ALAMO napisał/a:
Dokładnie. Niska cena za naukę i frajde w jednym :-)

No wiadomix - zawsze jest frajda z takiego przedsięwzięcia. A cena spoko. W porównaniu z tym co mi po głowie chodzi w kwestii koperty do zegarka, to darmocha (dlatego mój pomysł musi jescze trochę poczekać :P )

:
Jest jeszcze braz berylowy. Longines uzywal go kiedys w mechanizmach:

http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Longines_290

Ale to bylo dawno, w starych dobrych czasach...

:
Szajmon napisał/a:
co mi po głowie chodzi w kwestii koperty do zegarka

Osoba rozwinie troszkę?

Szymon
[Usunięty]
:
Santino,

A wiesz.. jest kilka ciekawych materiałów które bym ciekawostkowo widział jako materiał koperty/elementów koperty (bezel). Tylko jest kilka problemów:

-cena
-dostępnośc
-kto Ci to obrobi

Uprzedzając głupie pytania - nie mam na myśli uranu :D cool

:
Szajmon napisał/a:
-kto Ci to obrobi

No i tu jest pies pogrzebany... :-(

Szymon
[Usunięty]
:
Santino napisał/a:
Szajmon napisał/a:
-kto Ci to obrobi

No i tu jest pies pogrzebany... :-(

W niektórych przypadkach jakbym się majstrowi z rysunkiem pokazał i powiedział, że chcę "coś takiego z tego materiału" to pewnie powiezdziałby: "Chyba pana popi***olilo, z ch*ja pan spadł? czy jak? i jeszcze jedną sztukę?" po czym zakląłby szpetnie.

No niestety. Produkcja jednostkowa jest ciężka jak się nie ma własnego sprzętu.

Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-01-22, 11:32, w całości zmieniany 1 raz
Sylwek
[Usunięty]
:
Szajmon, kup se CNC i naprzód qwa :złośliwiec:

:
Szajmon, co do CNC to tak jak Ci ostatnio mówiłem, w wakacje :)

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum