WEHIKUŁ CZASU
Odpowiedz do tematu

Ewamilewski
[Usunięty]
:
Spam napisał/a:
Nieco dzisiaj nuda znów mnie zmogła i w tym stanie pobawić śrubokrętami się mi zachciało. A i nowe akumulatorki do fuji zanabyłem... więc... co by nowego tematu nie zakładać i tak szacownego foruma nie zaśmiecać... tu kilka foteczek wkleję...
Obrazek

Normalnie "striptis" zegarka. :))
Samo "rozebranie" zegarka pewnie zrobiłeś w 2 minuty a na pisanie posta poświęciłeś 2 godziny.
Szacunek wielki za taką pracę by koledzy mogli ucieszyć oko.

Spam
[Usunięty]
:
...babkę moskiewską dziś rozebrałem... tak z ciekawości... stary rocznik... ciekawy byłem jak z tymi numerami... o tym za chwilę...

...po zdjęciu dekla ukazała mi się wczesna babka moskiewska o numerze 017102 z roku 1936... pierwszy rok produkcji mechanizmu zegarka kieszonkowego K-43 w 2 Państwowej Fabryce Zegarów... 17102 mechanizm K-43 wyprodukowany w 2gczz w 1936 roku... model produkowany do połowy 1941 roku...

...babka rozebrana...

...pierwszym moim zegarkiem kieszonkowym, który mam do dzisiaj jest Prima od AEG z lat trzydziestych... swego czasu chodziła ze mną wszędzie... razu pewnego wyjmuje z kieszeni a sekundnik stoi... zły byłem niesamowicie bo to mój ulubiony zegarek jest, od którego notabene wszystko się zaczęło... po powrocie do domu wiele się nie zastanawiając złapałem za nóż... spokojnie... i otwieram dekle... poruszyłem... balans pięknie płyta ale kotwica ani nie drgnie... nic... cisza... zero impulsu... czasem jakiś paproch w tryby wejdzie i całość się blokuje... ale to nie było to... przy pierwszej okazji poleciałem do zegarmistrza... panie część się zgubiła - mówi... postukał mechanizmem nad białą kartką... nic nie wypadło... powiedział że zaglądnie, ale szanse małe bo do tych zegarków brak jest już części... w kieszeni miałem jeszcze pudełeczko z kilkoma szrotkami to zostawiłem z wiarą, a nóż może coś podejdzie... i wyszedłem...
... po jakimś czasie wracam... majster w drzwiach oznajmia, że zegarek naprawiony... brak było palca przerzutnika... to znaczy był ale się schował... dzisiaj jak przerzutnik się cofnie to z taką naprawą sam sobie poradzę... ale gdyby się zgubił... dzisiejszy mistrz zegarmistrzostwa, po zawodówce, często technikum i mówi że się nie da :shock: ... dobijające...

... a tu radziecki macher... zapewne bo zegarek przyjechał do mnie z Doniecka, wiec u nas nie był robiony... popatrzył i zrobił...
...zamiast rubinowego przerzutnika... stalowy nit...

...nie jest to może profesjonalna sztuka masterska... no ale...

...oryginalny balans sygnowany odręcznie rylcem irydowym... radzieccy masterzy głęboko czerpali z doświadczeń amerykańskich poprzedników i nauczycieli...

... i to samo pod półmostkiem balansu...

...a pamiętacie lica złotej babki :?: ... ta sama chropowata cera... tutaj w chromie...

...serce w komplecie...

...kiedyś trzeba będzie zrobić takie zestawienie zespołu balansowo-wychwytowego mechanizmów ze wszystkich fabryk tłukących K-43...

...przy okazji dwa łożyska...

...a teraz do rzeczy... kilka razy pokazywałem jak w mechanizmie 5Z sygnatura od dekla nie jest tożsama z tą pod tarczą... początkowo myślałem, że taki zegarek to składak, do czasu jak rozebrałem werk... okazało się, że mostek bębna ma dwa numery... numer wewnętrzny jest taki sam jak ten pod tarczą...

...podobnie rzecz ma się z mechanizmami CzCzZ i wcześniej 2GCzZ- dowodów fotograficznych na razie brak... ale do czasu...
...mechanizmy 1gczz mają ten sam numer od dekla i pod tarczą... tak było w hamerykańskich hampdenach i tak jest od początku w kirowkach 1gczz... druga moskiewska wymyśliła sobie inaczej... ale nie od początku tak było... w 1936 numer pod tarczą zgadzał się z numerem pod deklem... wewnątrz na mostku bębna dodatkowych numerów brak...

...ot taka mała mało istotna ciekawostka... chyba będę musiał zacząć pobierać jakieś tantiemy za swoją pracę niemal badawczą :D

...w 1936 mieli fajna czcionkę...

...im więcej się przyglądam tym bardziej mi się podoba...

...dobrałem gustowną tarczę... adekwatną do wieku... można się przyczepić że pojechana z deka... ale dodaje uroku całości... oś sekundowa złamana tak że tylko tylko w łożysku siedzi... z doborem nie będzie łatwo... ale może kiedyś się trafi...

...a tu porównanie z babki z 1936 z fajniejszym z rodziny 1gczz z lat 36-38...

:
Jak zwykle świetne opracowanie Spam :!:
Dzięki :!:

The future will start tomorrow, not today.

G. Gerlach - polskie zegarki
:
Nu zajec, pomykasz znowu bez czapki, ale dziś masz spokój i mój szacun.

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Spam
[Usunięty]
:
...dzięki o łaskawco... niech twoje wielbłądy mają garby pełne wody a słonie długie trąby :D

:
Spam napisał/a:
...dzięki o łaskawco... niech twoje wielbłądy mają garby pełne wody a słonie długie trąby :D

a teściowa 2 zęby :))

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Spam
[Usunięty]
:
...a u mnie Kumoters złota babka dostała nową facjatę... to znaczy starą i zniszczoną, ale za to bardziej politycznie poprawną... i ładniejsze hands... a wristdial i łapki idą do patelni, którą mam nadzieję jutro złożyć...

przed

po

:
Spam, pokazałeś coś pięknego. SZACUNEK.

Pozdrawiam
Waldek
:
Spam napisał/a:
...a u mnie Kumoters złota babka dostała nową facjatę... to znaczy starą i zniszczoną, ale za to bardziej politycznie poprawną... i ładniejsze hands... a wristdial i łapki idą do patelni, którą mam nadzieję jutro złożyć...

przed
Obrazek

po
Obrazek

Tak jak kiedyś myślałem, że ta Kirówka z 2 Moskiewskiej to jakaś chałupnicza robota, to dochodzę do wniosku, że one tak z fabryki musiały wychodzić bo za dużo takich widziałem.

:
Spam napisał/a:

przed
Obrazek

po
Obrazek

Tego jakoś nie zauważyłem - zdecydowanie dobry pomysł! Te naręczne z 2CzZ to chyba faktycznie oryginalne były, przynajmniej w części, choć akurat ten IMO powstał jako kieszonka. Myślę, z eprzerobiono go później, lub po prostu wykorzystano samotny, piękny werk :)

Ну, погоди! :wkurzony:
Spam
[Usunięty]
:
pmwas napisał/a:
... Te naręczne z 2CzZ to chyba faktycznie oryginalne były, przynajmniej w części, choć akurat ten IMO powstał jako kieszonka. Myślę, z eprzerobiono go później, lub po prostu wykorzystano samotny, piękny werk :)

...ja ogólnie jestem zdania, że one wszystkie powstały jako kieszonki... nawet bym się przy tym stwierdzeniu upierał... a że dostały uszu... a babka to nawet ma nawet oryginalnie sygnowany dekiel... dowodów brak... ale... krój koperty, dekla etc... co by nie insynuować kawał historii... to tak jakby z pietyzmem trzymać pierwszą niemowlęcą pieluchę :D

:
Nie - na pewno nie wszystkie. Były takie, których koperta ewidentnie nigdy nie była kieszonkowa. Kiedyś nawet takiego miałem, ale poszedł. Walcowata koperta z ząbkowanym rantem - IMO naręczna i oryginalna. Czy te przerobione kieszonki bvyły tak robione fabrycznie z braku lepszej opcji, czy też to późniejsze przeróbki - trudno orzec, być moze są i takie i takie :)

Spam
[Usunięty]
:
pmwas napisał/a:
Nie - na pewno nie wszystkie. Były takie, których koperta ewidentnie nigdy nie była kieszonkowa. Kiedyś nawet takiego miałem, ale poszedł. Walcowata koperta z ząbkowanym rantem - IMO naręczna i oryginalna. Czy te przerobione kieszonki bvyły tak robione fabrycznie z braku lepszej opcji, czy też to późniejsze przeróbki - trudno orzec, być moze są i takie i takie :)

...tą twoją doskonale pamiętam... sam miałem nań ochotę jak robiłeś przemeblowanie w kolekcji... chodzi mi o te trzyczęściowe koperty... po części na pewno dostały uszu u czasowszczika ale nie wykluczone, że "masowo" tak wychodziły z fabryk... tak czy inaczej dla mnie są to kieszonki... a jakie by nie były to jednej rzeczy nie mogę przeboleć... dlaczego nie robili, przynajmniej na początku, porcelanek... to by była poezja...

:
:D Tą Mołnię mam ja :D to był jedyny zegarek kupiony z wyprzedaży ponieważ przespałem inne aukcje.

:
Porcelanki w Typie I... też mi się to marzyło. Spotyka się takie z tarczami porcelanowymi Hampdena. I wciąż myślę, czy to oryginały, czy składaki...

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum