szkło mineralne
Odpowiedz do tematu

Sylwek
[Usunięty]
:
Ciniol, zebranie 1/1000 ze szkła wiąże się nieopatrznie ze zniekształceniem obrazu pod nim (tym szkłem) ,,

tu nie chodzi o zeszlifowanie szyby w oknie ,a o ten kawałek w zegarku cool

to nie jest plexi ;) to jest szkło ....

skonsultujcie to ze specami od optyki* wpierw ,a później się bawcie cool

* tacy tu są

:
Te pasty można także stosować do polerki kopert, także spoko.

Sylwek
[Usunięty]
:
grizly, z reguły kończy się na polerce ryski i to jest błąd w sztuce ,,, należy polerować całą powierzchnię szkiełka w jednakowy sposób ,, ręcznie dokładność żadna , czyli robi się ...

"wielka czarna dupa"

:
No niestety, przy polerowaniu ręcznie nie ma opcji, aby spolerować wszystko równo. Wystarczy tu i ówdzie przyłożyć mocniej rękę i robi się "dziura". Powstaje "baranek" - taka częściowo spolerowana, częściowo niespolerowana powierzchnia. Bawiąc się końcową polerką można doprowadzić do idealnej przeźroczystości, ale ten pieprzony efekt widziany pod różnymi kątami pozostanie...
Oczywiście ja piszę o rysach, które sam próbowałem zlikwidować, a los chciał, ze zawsze były one głębokie, więc trzeba było mocno się starać. Pewnie nie tak głębokie ryski idzie spolerować ręcznie bez żadnych skaz, zresztą to już w tym wątku pokazywano.
No i piszę o szkle mineralnym, z pleksą jest dość prosta zabawa.

hrg.pl
:
W gie są stosowane szkła mineralne, czy plastik/pleksa ?
Mam ryskę na swoim gw4000 i się zastanawiam, czy poprawiać...
Trochę obawiam się wyniku końcowego hmmm

:
Z tego co czytałem to mineralne. Płaskie dużo łatwiej poprawić niż wypukłe. IMO warto spróbować - w razie czego jak radził Sylwek i Dominik się wymieni ;)

:
Słoniu napisał/a:
Płaskie dużo łatwiej poprawić niż wypukłe

Polemizowałbym nono

Nie oceniaj człowieka po tym gdzie pije, ale ile może wypić! :))
:
Optonic, - tak wyczytałem - (ja nie specjalista) - także przepraszam jak wprowadziłem w błąd :oops:

:
Ano. Nawet jeśli płaskie łatwiej było by podpicować to ja zastanawiam się na dorobieniu szafriu za jakiś czas.
Dorżnąc to przez kolejny rok,dwa i wymienić. Sikor to SRP031, dość duże szkło ale może rozmiar będzie jakiś standardowy.

:
Słoniu napisał/a:
mineralne

Słoniu napisał/a:
się wymieni

Więc sądzisz, że do gw4000 kupię szkło, jakby cóś ?
Nie wydaje mi się hmmm

Sylwek
[Usunięty]
:
Cezar, http://twoja-stolica.pl/d...873/obiekt.html

http://www.ezegary.pl/?go=_1
http://www.favore.pl/4884...azowieckie.html

prrrrooooszszszszszę hmmm pierwsze trzy z brzegu po wpisaniu w googla "dorabianie szkieł do zegarka"

Ja myślę ,że akurat w tej dziedzinie się da ;)

:
Sylwek napisał/a:
w tej dziedzinie się da

Bardziej chodziło mi o oryginał :oops:

:
A w Zibi nie wymienią ??

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
:
W Zibi to pewnie będzie kosztowało połowę zegarka ;)
Zobaczę, nie jest to aż tak widoczne, żeby nie móc spać z tego powodu cool

:
W ZiBi ze 2 lata temu pytałem o szkiełko do mojego starożytnego pathfindera PAG-50 (rocznik 2002) i mogli mieć. Nie pamiętam ile to było, ale dałem sobie na luz bo pan proponował z całą kopertą :facepalm: Ale jak widać mają i do starszych modeli, a sam sikor nabrał charakteru przez te 10 lat i na wyjazdach nie muszę się nim zbytnio przejmować.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum