Unitra Warel
Odpowiedz do tematu

: Unitra Warel
Unitra Warel - cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli polskie w kosmosie

Unitra jest zegarkiem znanym i rozpoznawalnym, opisywać niby jej nie trzeba, a jednak warto :)

Pomimo upływu lat ma w sobie jakąś magię, stylistyka typowa dla "wyświetlaczy" z połowy lat '70, niby nic ciekawego a jednak... urzeka, jest ponadczasowa i ma w sobie "to coś".

Unitra to zegarek z aspiracjami, szkło jest szklane (a nie z plexi), koperta wykonana w całości ze stali (co wówczas nie było pospolite), bransoleta sygnowana (mniejsza z tym jak, ale jest) - w pewnym sensie jest to najlepszy jakościowo polski zegarek.

Warto też nadmienić, że jak dotąd w kosmos wyeksportowaliśmy (przy "małej" pomocy ludzi radzieckich) jednego człowieka i ... jeden zegarek. Hermaszewski miał na lewym ręku Unitrę (na drugim coś jeszcze, ale mniejsza z tym, ważne że "nasza" była :))
Poniżej pozwolę sobie zamieścić dwa zdjęcia (z powiększonymi fragmentami) - jedno z ziemi, jedno z przestrzeni. Takich i dużo lepszych jakościowo zdjęć jest sporo, kto chce ten dotrze, ale wzmiankowane zdjęcia nie należą do mnie więc oparłem się tylko na upublicznionych (dla zainteresowanych polecam stronę gen. Hermaszewskiego, agencje prasowe typu PAP itp. oraz zdjęcia dotyczące generała Hermaszewskiego, Sojuza 30 i programu Interkosmos).

Swój zegarek skompletowałem z kilku wraków, wreszcie jest i to w takim stanie w którym chciałem by był :)

Pudełko miałem bez jakiegokolwiek wkładu więc dorobiłem poduszki i poskładałem wszystko tak, że teraz zegarek jest w środki zabezpieczony i to w dodatku mieści się tam razem z dobranym stojaczkiem.

Ostatnio zmieniony przez voli 2012-12-12, 17:54, w całości zmieniany 1 raz
:
Pogratulować trzeba widząc takie zdjęcia pifko

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Zegarek mimo upływu lat prezentuję się doskonale,nawet logo nic się nie zestarzało.Z perspektywy czasu widać że Unitry robiły naprawdę porządne rzeczy.I komu to przeszkadzało? :wkurzony:
Kto pamięta wizytę Wałęsy w Unitrze i jego "patefony"?

Ostatnio zmieniony przez buran 2012-12-12, 15:14, w całości zmieniany 1 raz
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Świetny zegarek, kawał historii...
Dobra robota.
Wal się!

:))
...Klimiuk miał złotą jedynkę? :złośliwiec:

Ja nigdy nie błądzę - mogę się co najwyżej zataczać
- Gburp.
:
Co za stan :shock: Gratulacje

Co Cię nie zabije to Cię je#nie po kieszeni :/
:
Ja mam takiego uboższego braciszka...

Pamiętam, jaki byłem dumny, gdy dostałem go od Tatusia :)

:
Też fajny,wygląda jak maska spawalnicza :D

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Kufa .. miałem takiego i oddałem kumplowi bo ... w sumie to nawet nie było powodu .

:
Voli, a idi ty na wuj ... :głową w mur:
Nie dość że się dzisiaj 2 razy odkopywałem ... nie dość że w tym białym gufnie co z nieba leci musiałem dzisiaj zrobić po mieście 100 km w szczycie ... to jeszcze i ty musiałeś, c'nie?
Masz :!: masz tu nóż, i mnie po prostu dobij :!:

:
ALAMO napisał/a:

....(...)... i mnie po prostu dobij :!:

służę Panie :)) :

http://www.chinawatches.p...p=531364#531364

Ostatnio zmieniony przez voli 2012-12-12, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
:
Voli gratuluję świetnego stanu i wal się w zaspę ;)

Ps. To nam się Szczecin rozrósł :P
100 km korka w szczycie :facepalm:

:
:D :D :D
wahin napisał/a:
To nam się Szczecin rozrósł

100 km korka w szczycie
:D :D

:
Nie ma się co śmiać, za niedługo nie będzie Koszalina, nie będzie Białogardu - będzie tylko Szczecin :))

:
gigantoalamomania :D ;) chyba że jedździł w kółko po jakimś rondzie hmmm jest tam jakieś rondo w Szczecinie?

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Rond w Szczecinie pod dostatkiem (bywa nazywany Paryżem północy) ale taaaaaaaaaaaaaak wielkiego nie widziałem, choć mieszkałem w nim 3 lata :))

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum