:
Jestem durniem i to jest wiadomość oficjalna. Na szczęście odszedłem od kompa żeby kupić fajki i po drodze mnie olśniło.
Allegro nagle ślepnie, głuchnie i przejawia poważne dziury w pamięci kiedy ktoś wspomni o zewnętrznych firmach, świadczących usługi powiązane ze serwisem. Gdzie są pieniądze? Uwaga, będzie teoria spiskowa.
Wokół Allegro wyrosło sporo firm ułatwiających korzystanie ze serwisu. Snajpery, archiwa i pewnie coś tam jeszcze, aż tak się nie interesuję. Ich usługi są przynajmniej częściowo płatne albo zarabiają na reklamach, albo jedno i drugie.
Allegro ma, delikatnie mówiąc, mocną pozycję na polskim rynku portali aukcyjnych. eBay wszedł późno i źle zaczął, a reszta się tak naprawdę nie liczy.
Allegro w zasadzie nie zyskuje na snajperach czy też braku przedłużonych aukcji, bo zarabia na prowizjach, a dzięki snajperom i brakowi przedłużonych aukcji przedmioty na aukcjach uzyskują zaniżone ceny. To zadowala przynajmniej część kupujących. Innych to irytuje i uznają to za przekręt, ale kto by się tym przejmował.
Allegro mogłoby wprowadzić swoją usługę snajperską albo przedłużać aukcje - i tu prześledźmy trzy scenariusze:
1) usługa snajperska jest bezpłatna - wynik: wycięte zostają firmy snajperskie, nieco zwiększa się zysk z aukcji, nikt tak naprawdę nie zyskuje
Allegro mogłoby wprowadzić taką usługę, żeby ułatwić życie użytkownikom i umocnić swoją pozycję na rynku, ale właściwie po co ma to robić? Przecież nie ma realnej konkurencji.
2) usługa jest płatna - wynik: WOJNA!
Fatalne posunięcie z PRowego punktu widzenia. Allezło jest postrzegane jako jeszcze gorsze.
3) Allegro wprowadza przedłużanie aukcji - przedmioty uzyskują bardziej racjonalne ceny, ale kupujący zauważają, że płacą jakby więcej i się zniechęcają. Sprzedającymi i tak się nikt nie przejmuje.
Do istnienia zewnętrznych firm świadczących taką usługę wszyscy zdążyli się przyzwyczaić. Jak również do tego, że są to usługi przynajmniej częściowo płatne. Pieniądze płyną.
Wniosek: widzę tu płaszczyznę porozumienia między Allegro a firmami świadczącymi dodatkowe usługi związane ze serwisem. I więcej nie napiszę, bo mogłoby to zostać uznane za pomówienie.
pozdrawiam
Narfas Paranoiczny
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2012-11-26, 00:37, w całości zmieniany 2 razy
Blaz
[Usunięty]
2012-11-26, 08:19
:
Ja pierwszy raz użyłem snajpera po aukcji, w której chciałem licytować w ostatniej minucie, a przez awarię allegro nie mogłem tego zrobić. Allegro chodziło, ale tak wolno, że nie byłem w stanie odświeżyć strony.
Teraz wrzucam maksymalną cenę w snajpera i reszta mnie nie obchodzi. Przez to tracę mniej nerwów, nie muszę siedzieć jak głupi i czekać na koniec aukcji i nie działa też właśnie ten wspomniany pęd do rewanżu gdy ktoś mnie przebije.
Na ebayu zresztą też to stosuję, ale z innych powodów: najczęściej interesujące mnie aukcje kończą się w nocy.
:
Nic dodać, nic ująć
- robię po prostu identycznie
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
Co do snajperów - nie widzę wpływu ich używania na cenę przedmiotu. |
Dajesz swoje max na starcie, zarówno w tradycyjnej jak i snajperowej licytycji. W tradycyjnej w momencie gdy zostaniesz przelicytowany możesz podbić cenę, zwiększając swoje max. W snajperowej, jeżeli masz, hipotetycznie, samych strzelców, do ostatnich sekund cena jest ceną wywoławczą a wszystko rozstrzyga się bez możliwości podbicia, poza strzelcami. Kilka takich aukcji przeżyłem, wygrałem i przegrałem. Albo licytował tradycyjnie jeden chętny albo nawet nikt. Jeżeli nie ma możliwości podbijania cen to jest szansa, że fant pójdzie taniej niż w otwartej licytacji.
Ostatnio zmieniony przez mw75 2012-11-26, 12:26, w całości zmieniany 1 raz
Antisocial and faceless...
:
Fazi napisał/a: |
Nic dodać, nic ująć - robię po prostu identycznie |
i ja i ja !
:
Panowie co sadzicie o tym, mam zamiar policytowac tylko waham sie do jakiej kwoty.
http://allegro.pl/tissot-...2894941821.html
Ostatnio zmieniony przez Ptaku 2012-12-29, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
:
Ptaku, - wygląda całkiem OK. U nas do dostania cenie ok. 1400 nówka. Tutaj będzie problem z gwarancją - także cena powinna być mocno okazyjna
.
:
poprawilem
Jakos w tej starszej tarczy ten wielki napis PRS516 mi sie nie podoba, a i nowszy model ma wieksze WR.
Popatrze jak bedzie szla ta aukcja tak 7,5 stowki moglbym kliknac.
Ostatnio zmieniony przez Ptaku 2012-12-29, 10:23, w całości zmieniany 1 raz
:
Cenę rynkową masz w opisie aukcji.