Nabytek mojej zony, za oszalamiajaca kwote 40 zl. Naprawde jestem pod wrazeniem - zegarek jest wyzszej niz przecietnie jakosci. Koperta w stylu Art Decaux, "rzezbiona", dekiel na zawiasie, ale nie jest to przerobka z kieszonki, stale poprzeczki od uszu ("teleskopy"). Koperta jest pozlacana 20 mikronow, ale wnetrze dekla mnie zadziwia - pierwszy raz widze pozlacane "groszkowanie", i jeszcze dodatkowo grawer z motywem roslinnym na pozlacanym wnetrzu dekla - ze tez producentowi sie chcialo. Koperta wyglada mi zdecydowanie na lata 30-te:
No i mechanizm, bardzo elegancki, 15 kamieni - tez raczej lata 30-40-te, ale jest juz Incabloc (mam wypasiona kieszonke zenitha z lat 30-tych z Incablokiem, tak, ze jest to mozliwe). Pasy genewskie, kamienie w szatonach, dodatkowo wybity numer werku (cecha lepszych mechanizmow). Kaliber Perfecta 182 - nie mam pojecia, co to za sztuka, ale naprawde ladna. Za wspolczesny zegarek z odpowiednim poziomem wykonczenia i porownywalna klasa weku trzeba wylozyc pare tysiaczkow:
Odpowiedz do tematu
: Perfekcyjna Perfecta.
:
Jestem pod duuuużym wrażeniem - wygląda jak milion dolarów a cena... lepiej nie mówić!
Szkoda że koleżanka małżonka nie chce takich nosić
Szkoda że koleżanka małżonka nie chce takich nosić
:
Ależ to piękne jest .
Sam bym go ponosił z chęcią
Sam bym go ponosił z chęcią
:
...no z tym to bym nie przesadzał, ale dla niewiasty to faktycznie niekiepski jest.
Szymek napisał/a: |
Sam bym go ponosił z chęcią |
...no z tym to bym nie przesadzał, ale dla niewiasty to faktycznie niekiepski jest.
:
No wlasnie, specjalnie nie napisalem jednej rzeczy w pierwszym poscie, zeby sie moc podroczyc. On jest calkiem duzy - werk ma 21mm srednicy, a koperta 31mm bez koronki. Na lata 30-40 te jest to wielkosc zegarka meskiego - jesli byl to wyjsciowo damski, to wyjatkowo duzy.
:
Ładny, Zbyszek jak zawsze pokazuje coś ciekawego
:
31 mm to dość popularny rozmiar w tamtych czasach sam mam JLC e takim rozmiarze - fakt że teraz w dobie zegarków +40 to maluszek
:
Wiem komu u mnie w domu nie pokazywać tego zegarka , zaraz bym miał wiercenie dziury w głowie.
Bardzo ładny !
Bardzo ładny !
:
Piękny!
Mamusi mojej by się ani chybi spodobał ...!
Tylko po co jej piętnasty zegarek ode mnie !?
Piękny!
Mamusi mojej by się ani chybi spodobał ...!
Tylko po co jej piętnasty zegarek ode mnie !?
:
Oj, żony nasze żony, nie oglądajcie tego wątku.
:
Moja może bezkarnie - jej klimat to bezduszne, seryjne bateryjki... Szczęście że mam córkę !
Odpowiedz do tematu
Blaz napisał/a: |
Oj, żony nasze żony, nie oglądajcie tego wątku. |
Moja może bezkarnie - jej klimat to bezduszne, seryjne bateryjki... Szczęście że mam córkę !