złamany tiret w 6309
Odpowiedz do tematu

: złamany tiret w 6309
dostalem zegar z zatoki (seiko 6309); po wyjeciu z paczki chcialem ustawic godzine, ale po odkreceniu koronka wraz z walkiem zostala mi w reku.
zegarmajster stwierdzil, ze tiret jest ulamany i nie ma takiego. Mozna to jakos dorobic/kupic?
czy nie warto i lepiej sie domagac zwrotu od sprzedawcy (zegar mial byc sprawny, a nie sadze, zeby takie uszkodzenie moglo powstac w transporcie - tymbardziej, ze zegar byl dobrze zabezpieczony).

pomozecie?

beceen | ***** ***
:
Tam jest 7S26? Bo jeśli tak - to trupków jest cała masa.

:
ALAMO, przeciez pisze: 6309

beceen | ***** ***
:
Coś takiego jak pisali na WUS? - <KLIK>

:
zozur, nie, u mnie walek i koronka jest ok, tylko ze wypadły; walek nie haczy w mechanizmie.

beceen | ***** ***
:
:( Ja bym pisał do sprzedawcy, żeby chociaż zwrócił część kasy, bo model chyba trudno dostępny?

:
beceen, szukaj na ebayu jakiegoś trupka 6309, raczej nie powinno być problemu ze znalzieniem

Seiko: 6105-8110, SBDX001, 6306-7000
Citizen: Signature Grand Classic NB0046-51L
AEVIG: Huldra Blue
Casio: G-9300
:
ale skad wiem, czy ten trupek bedzie mial wszystko ok.
a tak poza tym ktos mnie oswieci jak jest tiret po angielsku?

opcja jest taka, ze jak wkrecam/wykrecem koronke to przeskakuje data.
ale koronka nie stawia oporu po wykreceniu i nie da sie jej wyciagnac, tylko wypada.
rozumiem, ze ten pipek ktory trzeba normalnie nacisnac, zeby wyjac koronke jest spsuty? :oops:

beceen | ***** ***
:
Cytat:
zegarmajster stwierdzil, ze tiret jest ulamany i nie ma takiego.

O ja p... facepalm facepalm facepalm

Następny co chyba nigdy zegarka nie otworzył. Złamać tiret? Prędzej klucz samochodowy złamiesz. A tak na poważnie to przycisk spustu wałka masz cały czas wciśnięty i przyblokowany na płycie przez to brak jakiejkolwiek reakcji ze strony tiretu. Tarcza ze wskazówkami, kalendarz i mostek remontuaru do podniesienia, tiret z przyciskiem do zdemontowania i do ponownego założenia. W tych mechanizmach z przyciskiem trzeba obchodzić delikatnie bo łątwo się on zacina.

Pozdro!!!
:
kaido2, madrego to i dobrze posluchac.
wczoraj jeszcze ogladalem zegar w domu - przycisk da sie wcisnac, ale nie ma zadnej reakcji - koronka z walkiem tak samo daje sie wsunac i wysunac przy wcisnietym i niewcisnietym pinie.

Podjade do jakiegos innego majstra zatem moze.

beceen | ***** ***
:
To że da się wcisnąć nie znaczy że się nie zacina. W moim też mogłem wcisnąć jednakże przycisk cały nie wychodził do góry i tiret nie łąpał klucza. Rozbiórka gada załatwiła sprawę.

Pozdro!!!
:
Przepraszam, że tak się wtrącam w wątek ale... kaido2, gdzie można znaleźć słownik terminów zegarmistrzowskich? Ja, jako laik, nawet nie wiem co to jest tiret i remontuar... Jest w sieci jakiś slownik z rozrysowanym mechanizmem?

zdrawki

Dżentelmen z bardzo cienkim czubkiem.
:
Tiret wchodzi w skład zespołu remontuaru:

Zaś remontuar

to zespół przełącznika nastaw/naciąg(tiret + wodzik) wraz z elementami z nim współgrającymi(mostek rmontuaru,zespół kół nastawu,beczka+ półbeczka i oczywiście sam klucz jako napęd).

Pozdro!!!
:
Dzięki!

Dżentelmen z bardzo cienkim czubkiem.
:
no wiec zanioslem do goscia na Sienną; rozebral, stwierdzil ze zlamany jest taki dyngs, co trzyma walek w mechanizmie. Na jutro ma mi cos dobrac, wiec moze jednak bedzie dzialac.
dzieki za pomoc.

beceen | ***** ***
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum