Panowie, czy ktoś na sali dorabia wskazówki?
Odpowiedz do tematu

:
O tak, z pewnością.
Tym które o tym najgłośniej mówią - najmniej wierzę.

Ewamilewski
[Usunięty]
:
ALAMO napisał/a:
Można - tylko to bez sensu.
Nie tylko szybciej wyciąć. Taniej wyciąć.
Nakład sił i środków czyni całą zabawę nieopłacalną.
Od jakiegoś czasu odlewa się wtryskowo nawet stal nierdzewną -ale pomijając cenę urządzeń, sama energia do stopienia porcji materiału jest olbrzymia.

Nie miałem na myśli stali nierdzewnej tylko raczej cynę, ołów, złoto, szkło. hmmm :)

ps.
Cytat:
Santiago Nie zawsze szybciej i taniej znaczy lepiej :P

Dlatego nigdy nie użyję obrabiarek CNC do zrobienia zegarka.

Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2012-09-28, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
:
Szkło po nałożeniu na twarde osie będzie pękać.
Reszta topi się niżej, czyli taniej - to może mieć sens, tylko powiedz mi czemu ma służyć ? Jednostkowej produkcji ?

Ewamilewski
[Usunięty]
:
ALAMO napisał/a:
Szkło po nałożeniu na twarde osie będzie pękać.
Reszta topi się niżej, czyli taniej - to może mieć sens, tylko powiedz mi czemu ma służyć ? Jednostkowej produkcji ?

Może ośkę wstawić i dopiero zalać szkłem? :?:

Tak chodzi o uzyskanie niepowtarzalnego kształtu a raczej spełnienia swoich marzeń. facepalm

Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2012-09-28, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
:
Jak to zrobisz zintegrowane - to będzie jednorazowka.
Prędzej tulejka gotowa, na której być nalewał wskazówki.
Pierwszy materiał który mi przychodzi do głowy - miedź. Ona sie topi >1000 stopni, jest na tyle miękka że wejdzie na stalowe osie. I możesz ją spokojnie zalać szkłem - które się topi w 400-450 stopniach gdzieś, zależy jakie.
Pomysł fajowy - trzymam kciuki :!:

Ewamilewski
[Usunięty]
:
dobre rozwiązanie z tą gotową tulejką. pifko Widząc temperatury to trzeba będzie piec zamówić.

:
Nie wiem na czym chcesz to robić - ale pod ST25 mamy takie wytoczone fabrycznie, jakbyś chciał na psucie to daj znać.

Ewamilewski
[Usunięty]
:
Ok. będę pamiętał temat.Dzięki za info.

A jak sprawa z odlaniem z np. srebra? Próbował może ktoś?

ps zapomniałem zapytać co to jest ST23?

Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2012-09-28, 21:12, w całości zmieniany 1 raz
:
Szkło bym sobie darował, jak już przeźroczyste to tylko szafir po jubilersku.
Zamiast lać srebrem już lepiej od razu wykręcać wskazówki z drutu srebrowego a potem obrabiać;- zaoszczędzony czas i pieniądze.

[ Dodano: 2012-09-28, 22:21 ]
Cytat:
ps zapomniałem zapytać co to jest ST23?

Jak już to ST25. wpisz wyrażenie w wyszukiwarkę forumową a ona dokładnie wyjaśni co i jak.

Pozdro!!!
:
Daj spokój Marcin :D Skąd ty weźmiesz korund w takim stanie żeby z niego szlifować wskazówki hmmm ? Szafir, dosłownie,zabije budżet zanim się zacznie dodawać ... :-(
Srebro jest tanie - można się pokusić o obróbkę z drutu, taśmy, czy czegokolwiek.

Aleeeee... :?: Srebro będzie gównieć z czasem, i tego się nie uniknie. Czyli jeśli nam nie zależy na "szlachetnym kałowaniu", to idziemy w nikiel, albo aplakę. Z alpaką Paweł Jankowski ma spore doświadczenie - może coś poradzi ? Tylko że Paweł chyba tylko tarcze z tego mieszał ...

:
Oj tam, oj tam, dla chcącego nic trudnego,będzie chciał mieć jedyny niepowtarzalny to i korund od ruskich z paliwem kupi. Srebro niedość że dziadzieje to jest na dodatek miekkie dlatego wskazówek z tego sie nie robi, tak samo nie robi się ich ze złota , cyny, cynkalu, aluminium i innych plastelinianych i dziadowskich surowców.

Pozdro!!!
:
Nooooo ze złota się robiło. Reszta to nie wiem, gdyż się nie znam, ja tu tylko tak stoję ... pifko

:
Ano robiło przez krótki okres pod koniec XVIII w, po czym stwierdzono że mosiądz jest lepszy(wtedy był nawet droższy od złota). :D Robiono jeszcze wskazówki na mosiężnych tulejkach czy stalowych do zegarków na specjalne zamówienie specjalnych klientów za odpowiednią opłatą,jednakże te były jednorazowe,bo założyć się dało natomiast zdjąć jak już to tylko w kawałkach.

Pozdro!!!
:
ZTCW w Rolku od mniej więcej 1985r. wskazówki i indeksy są robione z białego albo żółtego złota. Sądzę, że wiele firm takie trzaska.

Pupcia rubcia salcesonik, heloł beloł w dupę słonik!
:
Złoto jest może i miękkie, ale w jubilerstwie i zegarmistrzostwie używa się przecież stopów. Jak masz próbę, powiedzmy, 500, to tam jest połowa złota w złocie, a reszta to miedź+srebro i pewnie coś tam jeszcze. W przypadku czystego złota (próba 1000) to np. kopertę dałoby się zarysować paznokciem. Przecież nikt tak nie robi.
Jak się zrobi wskazówki ze złota próby 375 albo i niższej, to mogą być całkiem twarde i też się będą nazywały "złote". :P

pozdrawiam
Narfas

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum