Problem z wiecznym kalendarzem.
Odpowiedz do tematu

: Problem z wiecznym kalendarzem.
Rano zauważyłem, że nie noszony przez ostatni tydzień Timex z tytułowym bajerem "dodał" sobie 2 dni do dzisiejszej daty. Po próbie ręcznego skorygowania, datownik automatycznie wraca do błędnej pozycji, a próby przestawienia całości wskazówkami powodują zmianę jedynie dnia tygodnia, który akurat jest właściwy. Czy da się to jakoś samemu ogarnąć, czy raczej nie obędzie się bez serwisu?
Zegarek jest na gwarancji, kupiony miesiąc temu....

:
No to sam sobie odpowiedziałeś, zdaje się ;-)

:
Mam timexa z perpetualem. Jak go kupowałem dawno temu to miła pani w salonie powiedziała mi żebym nie przestawiał kalendarza a ja oczywiście w ten sam dzień przestawiłem. Skończyło się na wizycie w serwisie. Przed wysłaniem pisałem maila do serwisu z pytaniem czy wysłanie do nich jest konieczne czy może aby da się go ustawić ręcznie i dostałem odpowiedź iż nie da się i trza przesłać. Oczywiście przesłanie przez Apart i naprawa za friko.

:
Gdzieś w internecie widziałem magiczną instrukcję do obsługi wiecznego kalendarza. Serwis nie jest wcale potrzebny. Instrukcja po angielsku. http://safemanuals.com/fu...ht=870&cat=vide

:
Dzięki za odpowiedzi :)

Pablos_ , mam te samą instrukcję po polsku i niestety nie ma tam rozwiązania mojego problemu...

Na dodatek gwarancja jest w opcji odesłanie zegarka do sprzedającego- jakby nie mogli normalnej karty gwarancyjnej dać, kiedy mam autoryzowany serwis w mieście hmmm
Napisałem im maila, może mi coś poradzą ;)

:
To trudniejsza sprawa: najpierw robiło się reset układu przez zwarcie kontaktu na module do masy. Potem wprowadzało się datę od nowa. W każdym typie modułów było inaczej - bez serwisówki do dokładnie tego typu ani rusz.

Gb.

:
I znowu się zepsuł...tak sobie myslę, czy zegarmistrz w autoryzowanym serwisie jest w stanie naprawic to na miejscu, czy tez wysyłaja 'do centrali' ? i ile taka naprawa mogłaby kosztować? Albo czy ewentualnie nie da się wyłaczyć/odłaczyc tego modułu, zeby działał jak zwykły datownik, bo w sumie nie jest mi to potrzebne...tak kombinuje, bo nie usmiecha mi sie znowu odsyłac zegarka i de facto nawet nie wiedziec, co z nim tam zrobią (skoro znów źle działa)- te cudowne gwarancje z allegro :głową w mur:

Ostatnio zmieniony przez Machu 2013-01-07, 23:46, w całości zmieniany 1 raz
:
Machu, a jak wyciagniesz baterie to sie nie resetnie?

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Nie mam czym odkręcić dekla w tej chwili, ale zawsze to jakiś pomysł ;)

:
Kombinuj, albo sie uda, albo i tak serwis.

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Machu, kręciłeś koronką i się przestawiła data czy tak sama z siebie? Mi po zakupie się zacinała, nie zawsze równo w okienku była ale po wymianie mechanizmu już kilka lat działa i nic się nie dzieje, tak że może sam mechanizm się kwalifikuje do wymiany jeśli sama z siebie się przestawia?

:
Sam z siebie zaczął gubić 1-2 dni, odesłałem do sprzedawcy, wrócił działający dobrze a po jakims czasie to samo...potem juz próbowałem sam ustawiać koronką ale wraca do niewłaściwej daty...napisałem bezposrednio do najblizszego serwisu czy naprawiaja cos takiego i za ile, sam wole jednak nie grzebac (patrz wyżej) zeby nie popsuć uszczelek (planuję wziąć go na wakacje do pływania) a odesłanie sprzedawcy tez kosztuje (wole ubezpieczyć przesyłkę) + to kilka tygodni czekania bo on i tak odsyła do serwisu....

Ostatnio zmieniony przez Machu 2013-01-08, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum