Czy ten Oris DB3 to oryginał
Odpowiedz do tematu

:
A co będzie gdy pogrzebią w magazynach Air France i znajdą skrzynię Rolków?

Blaz
[Usunięty]
:
To bym takiego Rolka kupił. Na sprzedaż. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:
Dobry zakup dla anemika. Po roku używania odkręca dekiel, wysypuje na łyżeczkę opiłki i ma na następny rok porcję kłalitnego żelaza. :lol: :lol:

:
też pewnie kupił bym wszystkie za bezcen ... a potem pewnie sprzedał .
nie ma nic w tym złego .
Zostawiłem sobie jednego Orisa dla siebie .

:
Rudolf napisał/a:
też pewnie kupił bym wszystkie za bezcen ... a potem pewnie sprzedał .
nie ma nic w tym złego .
Zostawiłem sobie jednego Orisa dla siebie .

A jednak. A myslałem, że nie byłeś nim zachwycony i że wszystkie puściłeś do ludu.

:
andrewjohn napisał/a:
A jednak. A myslałem, że nie byłeś nim zachwycony i że wszystkie puściłeś do ludu.
zachwycony byłem , ale jestem próżny i jak w domu pojawiło się ich nie małe stado , jakoś mi tak z powszedniał .
Teraz czekam aż mi minie :D

: antyrefleks BC3
Jak to właściwie jest z tym antyrefleksem w szafirze Orisa BC3? Jedni piszą, że jest, a mnie sie wydaje, że go ni ma :( . Jak sie na niego patrzy pod różnymi kątami, to odbija nieraz światło i wszystko dookoła jak lustro, znacznie utrudniając odczyt tarczy, stąd takie a nie inne moje wnioski. Może ktoś z użytkowników może to wyjaśnić?

Blaz
[Usunięty]
:

Widać różnicę? :))

Nie zawsze antyrefleks musi być mocno widoczny, by spełniał swoje zadanie. Ba! Najlepszy antyrefleks to jest taki, którego dostrzegasz tylko i wyłącznie pod odpowiednim kątem, a nie w dużym zakresie.

:
Hmm..., nie wiem, może ja to źle rozumiałem, ale wydawało mi się, żę antyrefleks powinien ograniczać zjawisko, jak na drugim zdjęciu w większośći sytuacji i właśnie w dużym zakresie, a nie jedynie pod jednym kątem. W każdym bądź razie w innych moich zegarkach np. Certinie czy Atlanticu działa w zdecydowanie większym zakresie. Stąd moje podejrzenia, że w tym Orisie po prostu antyrefleksu nie ma. A może na białej tarczy słabiej widać działanie antyrefleksu?

Ostatnio zmieniony przez andrewjohn 2012-09-08, 18:41, w całości zmieniany 2 razy
Blaz
[Usunięty]
:
Tak, źle zrozumiałeś - antyrefleks działa pod każdym kątem, ale FIZYCZNIE WARSTWĘ widać tylko pod pewnym kątem. Mylisz działanie AR z zauważeniem AR. :)

Na drugim zdjęciu zegarek jest ustawiony pod takim kątem, żeby AR był widoczny.

Mimo wszystko bardziej bym podejrzewał Certinę czy Atlantica o kombinację z AR niż Orisa. :))

Ale fakt - na białej tarczy to słabiej widać. :)

Ostatnio zmieniony przez Blaz 2012-09-08, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
:
Zaraz, zaraz, Blaz, mówisz, że na drugim zdjęciu AR jest widoczny, a moim zdaniem , to na tym zdjeciu widać właśnie odblask, czyli refleks, więc chyba tutaj właśnie AR nie zadziałal. hmmm

Blaz
[Usunięty]
:
Powiedz tak szczerze. Patrzyłeś kiedyś na AR w zegarkach? Czy powiedzmy na okularach, szybach samochodowych? :))

:
No chyba, zwłaszcza w zegarkach, to patrzyłem nie raz. Nie wiem, może się mylę, ale wg. mnie AR ma za zadanie likwidować odbicia, czyli refleksy śiwetle na szybie, celem lepszej widoczności tego, co jest za nią, w tym wypadku tarczy zegarka. Czy źle myślę?

Blaz
[Usunięty]
:
Tak, AR ma takie zadanie.

Ale SAM AR też jest widoczny. To jest ten słynny niebieski (albo fioletowy czy zielony) kolor szkła. :)

:
No, niestety w moim Orisku nie ma ani niebiekiego ani fioletowego koloru szkła. Ale wracając do samego mechanizmu AR, to wydaje mi się, że jeżeli niweluje odbicia w wiekszym zakresie kątów patrzenia, to jest bardziej wydajny, czyli lepszy. W takim wypadku z autopsji stwierdzam, że lepszy AR mam jednak w Certinie i Atlanticu. A może ponad 10 lat temu stosowano AR o mniejszej wydajności?

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum