Odpowiedz do tematu
:
Ostatnio zmieniony przez Woytec60 2012-07-01, 08:28, w całości zmieniany 1 raz
Proszę bardzo
Ostatnio zmieniony przez Woytec60 2012-07-01, 08:28, w całości zmieniany 1 raz
:
To się nazywa w obustronnych automatach zwrotnicą.
[ Dodano: 2012-07-01, 23:40 ]
Nic nie trzeba obserwować , wystarczy dobry słuch.
Narfas napisał/a: | ||||
Deklem. Poza tym zaraz obok łożyska rotora jest jakaś przekładnia (kółko zębate), zmieniająca ruch w prawo na ruch w lewo. Nie ma chyba tego w innych moich zegarach (przynajmniej nie tak na wierzchu), więc zwróciłem uwagę. pozdrawiam Narfas |
To się nazywa w obustronnych automatach zwrotnicą.
[ Dodano: 2012-07-01, 23:40 ]
Cytat: |
Gdzieś, kiedyś widziałem informację o stronie internetowej, gdzie zbiorczo są opisane kierunki nakręcania automatów, dzięki czemu wiadomo jak ustawić rotomat.
W większości przypadków samemu można do tego dojść, obserwując ruch rotora.. |
Nic nie trzeba obserwować , wystarczy dobry słuch.
Pozdro!!!
:
Ja na słuch biorę i lookam w którą stronę będzie "cykanie"
G. Gerlach - polskie zegarki
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
Szczęście dla wszystkich za darmo! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!
:
O,o właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
patafian napisał/a: |
Ja na słuch biorę i lookam w którą stronę będzie "cykanie" |
O,o właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
:
Niestety, muszę polegać na wzroku, ale dzięki za poradę.
pozdrawiam
Narfas
kaido2 napisał/a: | ||
O,o właśnie o to w tym wszystkim chodzi. |
Niestety, muszę polegać na wzroku, ale dzięki za poradę.
pozdrawiam
Narfas
:
W takim razie nie pozostaje nic innego jak zakup kwarca, bo jak zdechnie(co będzie zauważalne) to wystarczy zmienić baterie,gdzie nie będzie w czym wybrzydzać bo rozmiary jak i parametry baterii są znormalizowane.Jjedyne pretensje można mieć do producenta danej baterii,albo do sprzedawcy że sprzedał na wpół wyczerpaną.
Pozdro!!!
:
Troszkę odkopię temat.
Pytanie może śmieszne, ale... liczę na wyrozumiałość szanowych Kumotrów
Czy dla automatów z obustronnym nakręcaniem (w moim przypadku popularne werki Seiko i Orienta) ma znaczenie w którą stronę je nakręcamy w rotomacie?
Chodzi mi o to czy zawsze należy go nakręcać w jedną stronę, czy należy (np. ze względu na równomierne zużywanie się elementów mechanizmu) zmieniać kierunek (jeden cykl CW, następny CCW).
Czy ma to wogóle jakieś znaczenie?
Pytanie może śmieszne, ale... liczę na wyrozumiałość szanowych Kumotrów
Czy dla automatów z obustronnym nakręcaniem (w moim przypadku popularne werki Seiko i Orienta) ma znaczenie w którą stronę je nakręcamy w rotomacie?
Chodzi mi o to czy zawsze należy go nakręcać w jedną stronę, czy należy (np. ze względu na równomierne zużywanie się elementów mechanizmu) zmieniać kierunek (jeden cykl CW, następny CCW).
Czy ma to wogóle jakieś znaczenie?
:
Nie ma żadnego znaczenia.
Pozdro!!!
:
...cały czas utwierdzam się w przekonaniu, że nie powinienem mieć automatu... to zbyt skomplikowane...
Zaba napisał/a: |
czy zawsze należy go nakręcać w jedną stronę, czy należy (np. ze względu na równomierne zużywanie się elementów mechanizmu) zmieniać kierunek (jeden cykl CW, następny CCW). |
...cały czas utwierdzam się w przekonaniu, że nie powinienem mieć automatu... to zbyt skomplikowane...
:
Dodam jeszcze ze w przypadku takiego Orienta 469 to same lewe obroty czy same prawe nie spowodują naciągnięcia spreżyny w mechaniźmie. Naciągnąć ją można jedynie przy obrotach przemiennych(LP,LP).
Pozdro!!!
:
Kaido mam problem z orientem 469, nie nakręca mi się od ruchu dłoni, tylko muszę łapą powirować dobre kilka minut by się nakręcił nieco, do tego słyszalne szuranie i tarcie wachnika, pewnie się zdupczył i witaj serwisie
:
O469 ma specyficzny naciąg automatyczny który działa tylko przy naprzemiennym ruchu wahnika i jest to najefektowniejszy naciąg z tych które dotychczas spotkałem. Zapewne w zespole automatu zeszła łapka spreżyny naciągu najprawdopodobniej poprzez fachowe złożenie tegoż zespołu. Wszystko jest tam tak spasowane że normalnie podczas uzytkowanie nie ma prawa dojść do takiej sytuacji.
Pozdro!!!
:
Dziękuję Kaido, po urlopie oddam do serwisanta orienta i seiko niech się bawią, ja za cienki bolek do takich ingerencji póki co
:
Tylko na wstępie zadaj podstawowe pytanie, czy w razie W maja do takiego starego Orienta podzespoły, bo to że serwis jest firmowy nie znaczy że w tym wypadku najlepszy.
Pozdro!!!
:
Odpowiedz do tematu
Jako dodatek do dyskusji: Orbita zmieniła i uzupełniła swoją bazę danych, są teraz nawet niektóre Seagulle,ale w Orientach nadal mielizna.
http://orbita.com/database-search/
pozdrawiam
Narfas
http://orbita.com/database-search/
pozdrawiam
Narfas