Kupiłem takiego biedoka bez dekielka,może ktoś poznaje mechanizm?Wygląda bogato,dużo kamieni,stalowa kotwica,a z drugiej strony ten archaiczny przycisk do zmiany godziny.No i sądząc po uszach to chyba męski zegarek?
Odpowiedz do tematu
: Koledzy-pomożecie?
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-05, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-05, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
...szanse niewielkie ale może pod tarczą masz jakieś sygnatury... warto by sprawdzić...
:
Ciekawa dwuczęściowa zapadka,pierwszy raz taką widzę.No koła robią bardzo dobre wrażenie,może to jakiś markowy werk
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
... do znawców... ta zapadka to jest ten "wilczy ząb/kieł"
na kopercie to jest "TG"
Ostatnio zmieniony przez Spam 2012-08-05, 09:38, w całości zmieniany 1 raz
buran napisał/a: |
Ciekawa dwuczęściowa zapadka |
... do znawców... ta zapadka to jest ten "wilczy ząb/kieł"
na kopercie to jest "TG"
Ostatnio zmieniony przez Spam 2012-08-05, 09:38, w całości zmieniany 1 raz
:
Nie,"91".
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-08-05, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
Stara zasada mówi, że jak nie wiadomo co to jest, to jest to FHF
Obstawiam jakąś nowszą odmianę kalibru 11 linii.
Gboo.
PS: czy ta koperta jest platerowana? Sorry, słoneczko tak nadaje, że nic nie widzę na tej pieprzonej puderniczce.
Obstawiam jakąś nowszą odmianę kalibru 11 linii.
Gboo.
PS: czy ta koperta jest platerowana? Sorry, słoneczko tak nadaje, że nic nie widzę na tej pieprzonej puderniczce.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-08-05, 09:49, w całości zmieniany 1 raz
:
Zobaczymy jak się Marcin obudzi
Buran - jaką ten werkma średnicę?
Gb.
Buran - jaką ten werkma średnicę?
Gb.
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-05, 10:22, w całości zmieniany 2 razy
26mm,koperta jednorodna,bez przetarć,ponoć srebrna.Zapadka bardzo oryginalna,wydaje się być luzem,dociskana w dwóch osiach przez sprężyny.
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-05, 10:22, w całości zmieniany 2 razy
:
Witam,
wygląda to na FHF (stem wind and pin set)
albo pasówka ze starej kieszonki lub druga
wersja kiwszonka z dospawanymi uszami.
pozdrawiam
Roman
wygląda to na FHF (stem wind and pin set)
albo pasówka ze starej kieszonki lub druga
wersja kiwszonka z dospawanymi uszami.
pozdrawiam
Roman
:
Ciekawe jest to, że naciąg z przyciskiem, pradziadkowe półmostki, a sekundnik na "kieszonkowej" 9 - jak do zegarka na ręę.
Gb.
Edytka: sorry, na 3.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-08-05, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
buran napisał/a: |
26mm,koperta jednorodna,bez przetarć,ponoć srebrna.Zapadka bardzo oryginalna,wydaje się być luzem,dociskana w dwóch osiach przez sprężyny. |
Ciekawe jest to, że naciąg z przyciskiem, pradziadkowe półmostki, a sekundnik na "kieszonkowej" 9 - jak do zegarka na ręę.
Gb.
Edytka: sorry, na 3.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-08-05, 20:07, w całości zmieniany 1 raz
:
Sekundnik jest chyba jeśli mnie moje stare oczy nie mylą na "6"
dlatego mój pierwszy typ to pasówka z krytej kieszonki.
pozdrawiam
Roman
Ostatnio zmieniony przez Kieszonkowe 2012-08-05, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Jacek. napisał/a: | ||
Ciekawe jest to, że naciąg z przyciskiem, pradziadkowe półmostki, a sekundnik na "kieszonkowej" 9 - jak do zegarka na ręę. Gb. |
Sekundnik jest chyba jeśli mnie moje stare oczy nie mylą na "6"
dlatego mój pierwszy typ to pasówka z krytej kieszonki.
pozdrawiam
Roman
Ostatnio zmieniony przez Kieszonkowe 2012-08-05, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
:
Przeczytaj jeszcze raz, popatrz na zdjęcie...
Gb.
Gb.
:
No bardzo ładny zegarek, a mechanizm? Jak najbardziej poznaje.
Tak to jest męski zegarek.
Nowsze wersje bez przycisku produkowane od 1920r. już były sygnowane.Te późniejsze produkowały 2 firmy jedna tzw. matka i druga na licencji gdzie bez sygnatur są praktycznie nie do odróżnienia.Zegarek ten coprawda wyprodukowany już na początku lat 20-tych ale? Ale ze starych podzespołów magazynowych gdzie mechanizm i tarcza to okolice 1WŚ.
Tu ostudze Twoje złudzenie, to jest bardzo pospolity mechanizm pchany do zegarków wisiorkjowych jak i naręcznych męskich. Twój egzemplarz to jest niestety wersja najtańsza z najtańszych jeżeli chodzi o wykonanie jak i użyte materiały itd. Standardowo spotyka się je takie
a rzadziej tak jak u Ciebie.
To nie jest FHF, a wymiar z tego co pamietam to 26.mm,26,5mm środkowy wymiar a wymiary od frontu są od 27-29mm.
Te wczesne wersje w ogóle nie są sygnowane.
Wilcze żeby występują na kołach naciągowych Patków(także Patki dla VC i Tiffany), oraz szablonowych co poniektórych podróbach.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2012-08-05, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Cytat: |
Kupiłem takiego biedoka bez dekielka,może ktoś poznaje mechanizm? |
No bardzo ładny zegarek, a mechanizm? Jak najbardziej poznaje.
No i sądząc po uszach to chyba męski zegarek? |
Tak to jest męski zegarek.
...szanse niewielkie ale może pod tarczą masz jakieś sygnatury... warto by sprawdzić... |
Nowsze wersje bez przycisku produkowane od 1920r. już były sygnowane.Te późniejsze produkowały 2 firmy jedna tzw. matka i druga na licencji gdzie bez sygnatur są praktycznie nie do odróżnienia.Zegarek ten coprawda wyprodukowany już na początku lat 20-tych ale? Ale ze starych podzespołów magazynowych gdzie mechanizm i tarcza to okolice 1WŚ.
Ciekawa dwuczęściowa zapadka,pierwszy raz taką widzę.No koła robią bardzo dobre wrażenie,może to jakiś markowy werk |
Tu ostudze Twoje złudzenie, to jest bardzo pospolity mechanizm pchany do zegarków wisiorkjowych jak i naręcznych męskich. Twój egzemplarz to jest niestety wersja najtańsza z najtańszych jeżeli chodzi o wykonanie jak i użyte materiały itd. Standardowo spotyka się je takie
a rzadziej tak jak u Ciebie.
Stara zasada mówi, że jak nie wiadomo co to jest, to jest to FHF
Obstawiam jakąś nowszą odmianę kalibru 11 linii. |
To nie jest FHF, a wymiar z tego co pamietam to 26.mm,26,5mm środkowy wymiar a wymiary od frontu są od 27-29mm.
FHF może być sygnowany na górze jeszcze. |
Te wczesne wersje w ogóle nie są sygnowane.
... do znawców... ta zapadka to jest ten "wilczy ząb/kieł" |
Wilcze żeby występują na kołach naciągowych Patków(także Patki dla VC i Tiffany), oraz szablonowych co poniektórych podróbach.
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2012-08-05, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Pozdro!!!
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-06, 04:36, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Dzięki wszystkim za pomoc,jeszcze tylko dwa pytanka:
1-czy ten dzyndzelek to atrapa bo na zdjęciu kaido takiego nie ma
2-co takiego ma werk na zdjęciu czego by nie miał mój,poza chromem,co sadząc po zdjęciach wpływu na żywotność i tak nie miało.
ps
kaido-nie chcesz napisać co to za werk to może daj jakiegoś rebusa albo co i objaśnij gawiedzi co to ten wilczy kieł.
1-czy ten dzyndzelek to atrapa bo na zdjęciu kaido takiego nie ma
2-co takiego ma werk na zdjęciu czego by nie miał mój,poza chromem,co sadząc po zdjęciach wpływu na żywotność i tak nie miało.
ps
kaido-nie chcesz napisać co to za werk to może daj jakiegoś rebusa albo co i objaśnij gawiedzi co to ten wilczy kieł.
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-08-06, 04:36, w całości zmieniany 1 raz