Panowie, czy ktoś na sali dorabia wskazówki?
Odpowiedz do tematu

: Panowie, czy ktoś na sali dorabia wskazówki?
No właśnie nieraz nie ma możliwości przeróbki z innych, a co dopiero dostania oryginałów i stoimy przed pytaniem co zrobić? Najlepiej znaleźć kogoś kto dorobi albo? No albo dorobić .

Sprawa z własnorecznym dorabianiem jest( no dobra nie piszę dalej)...(miało być prosta) :)

Wskazówki najlepiej dorabiać ze starych zepsutych odpuszconych sprężyn. Pierw w kawałku wiercimy odpowiedni otwór pod tulejkę osiową ,a potem takową wycinamy i obrabiamy by uzyskać to co chcemy.Mnie w tym przypadku chodziło o coś takiego:

Przymiarka

I gites , jedziemy dalej

Nastepnie toczymy tulejkę dwupoziomową i wiercimy w niej otwór pod ośkę.Poziomem węższym nasadzamy na wskazówkę i zaklepujemy, nabijamy na ośkę roboczą i na tokarze ściagamy ewentualne nadmiary i zarabiamy fazką. Można tez użyć pod przeszczep starych zniszczonych wskazówek kóre to na nic się nie nadadzą i tak postrąpiłęm w tym przypadku. Ze starej wskazówki zrobiłęm nakłądkę którą nabiłęm, obrobiłęm i zgrzałęm na pastę za pomoca palnika. tulejkę trzeba było rozwiercić na odpowiedni rozmiar osi.

Efekt jest taki że zegarek teraz wygląda tak jak powinien:

Jak widać diabeł nie jest wcale taki straszny :)

Ostatnio zmieniony przez Tomek 2012-06-20, 16:30, w całości zmieniany 1 raz
Pozdro!!!
:
...a łyżka na to niemożliwe :mrgreen:

:

:wink:

Spam
[Usunięty]
:
Marcin super... jak zwykle
Takie rzeczy to robię na poczekaniu pod warunkiem że kawał żelastwa ma przynajmniej te parę milimetrów...
Zaciekawiłeś mnie gdyż albowiem sam mam głód wskazówek minutowych

...a teraz kilka leserskich pytań... tylko proszę na poważnie bo ja twojej ironii nie rozgryzam...
Co to jest "odpuszczona" sprężyna :?:
Czym obrabiasz sprężynę - nie chcę żebyś mnie łapał za język ale jak na moją wiedzę sprężyna to stal hartowana - o sposób przygotowania mi nie chodzi- bądź co bądź taka stal sprężynowa nie lubi ni pilnika ni papieru ściernego - chyba że nie obrabiasz ręcznie a mechanicznie na wysokich obrotach. Więc jak :?:
Druga sprawa do ogółu - gdzie kupić można wiertła precyzyjne :?: które pasowały by do niezbyt dużego czy nader małego uchwytu wiertarskiego :?:

:
Spam napisał/a:

...a teraz kilka leserskich pytań... tylko proszę na poważnie bo ja twojej ironii nie rozgryzam...

Eee, to nied ironiia. On tak podpuszcza, żeby delikwent sam spróbował pokombinować albo jaki proch wymyślić :wink:

Cytat:

Rozhartowana.

Gb.

Spam
[Usunięty]
:
Jacek. napisał/a:

Cytat:

Rozhartowana.

Gb.

...racja... logiczne... dx

:
Cytat:
Co to jest "odpuszczona" sprężyna

Odpuszczona = rozhartowana.O ile z zahartowanki coś uda Ci się wyciąć to wywiercić otwór to może byc ciężka sprawa.

Cytat:
Czym obrabiasz sprężynę - nie chcę żebyś mnie łapał za język ale jak na moją wiedzę sprężyna to stal hartowana - o sposób przygotowania mi nie chodzi- bądź co bądź taka stal sprężynowa nie lubi ni pilnika ni papieru ściernego - chyba że nie obrabiasz ręcznie a mechanicznie na wysokich obrotach.

No własnie trzeba rohartować by cokolwiek bez męki zrobić. Na rozhartowance możesz śmiało pilnikiem machać z zadowalającym efektem.

Cytat:
Druga sprawa do ogółu - gdzie kupić można wiertła precyzyjne które pasowały by do niezbyt dużego czy nader małego uchwytu wiertarskiego

Małe wiertełka można zanabyć np w internecie(sklepy i hurtownie zegarmistrzowsko jubilerskie). Mój dremelek i wkrętareczka oraz uchwyt reczny przyjmuje wszelakich standarddów wiertła więć na to nie zwracam uwagi i wiertełka zanabywam w sumie w ciemno np na giełdzie we Wrocławiu albo na winobraniu w ZG :)

[ Dodano: 2012-06-20, 20:28 ]
Jacek. napisał/a:
Spam napisał/a:

Eee, to nied ironiia. On tak podpuszcza, żeby delikwent sam spróbował pokombinować albo jaki proch wymyślić :wink:

Cytat:

Rozhartowana.

Gb.

On, nie cuduje tylko grzebie, a co z tego wychodzi umieszcza w niepopolskim języku.

Pozdro!!!
Spam
[Usunięty]
:
Marcin dzięki...
a teraz
jak te wskazówkę dopracowałeś to hartujesz z powrotem... jeżeli tak to czy stal się nie przepali :?:

:
Nic sie nie przepali;- palniczkiem do czerwonego i od razu siup do chłodziwka(pojemnik z wodą ), a potem wyczyszczenie,polereczka i jak kto chce lakier.

Pozdro!!!
:
W sklepach dla elektroników można nabyć drobne wiertełka do wiercenia w układach scalonych. Problemem jest wiertarka. Można w sklepach modelarskich nabyć mechaniczne ale przy tańszych modelach może pojawić się problem "bicia". Jest też opcja ręcznej wiertareczki podobnej do dużego wkrętaka zegarmistrzowskiego. Takim ustrojstwem wierciłem na potrzeby modelarskie w blaszkach o grubości 3 mm i jakoś dawałem radę.

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
:
Cytat:
Jest też opcja ręcznej wiertareczki podobnej do dużego wkrętaka zegarmistrzowskiego.

Czyli pospolite furkadło.

Pozdro!!!
:
Takie coś

Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Spam
[Usunięty]
:
ciniol poratuj bliźniego swego... masz jakiego linka bo nawet nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa

:
No przecie kaido napisał: furkadło :mrgreen:

Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum