zegarek w "spoczynku")))
Odpowiedz do tematu

robert
[Usunięty]
: zegarek w "spoczynku")))
czy odlozenie zegarka automatycznego (do czasu az przestanie chodzic )ma wplyw na jego zywotnosc?

:
Żadnego.
A gdy zegarek leży kilka lat to nawet przedłuża :wink:

Gb.

[ Dodano: 2012-06-08, 14:59 ]
Oczywiscie z tą poprawką, że zegarkowi mechanicznemu należy sie przegląd co 5 do 7 lat.

Gb.

Spam
[Usunięty]
:
Jacek. napisał/a:
Żadnego.
A gdy zegarek leży kilka lat to nawet przedłuża :wink:

:mrgreen:

robert
[Usunięty]
:
i te wszystkie glupoty o zastyganiu smaru sa wyssane z palca>?

:
robert napisał/a:
i te wszystkie glupoty o zastyganiu smaru sa wyssane z palca>?

To mozliwe w przypadku nasmarowania olejem jadalnym albo niektórych kombinacji starszych smarów i chemikalii, ale wtedy taki syf zastygnie niezależnie czy zegarek chodzi, czy nie.
Ogólnie krzepnięcie smaru w prawidłowo utrzymanym zegarku to bzdet. Normalnie po dłuższym leżeniu zegarek zwykle chodzi troszkę niedokładnie, ale to ustępuje w ciągu maksymalnie 2 - 3 tygodni.
Podobne bajędy krążą na temat szkodliwości nakręcania ręcznie zegarków automatycznych. To bzdet, no może z wyjątkiem Seiko 7S26/36 - tu próba nakręcania ręcznie może prowadzić do głębokiej frustracji :wink:

Gburr.

Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-06-09, 12:30, w całości zmieniany 2 razy
:
Jacku, a ETA 2824-2? Niby dokręcanie ma, ale czytałem opinie, że lepiej z niego nie korzystać ..

:
Tomek napisał/a:
Jacku, a ETA 2824-2? Niby dokręcanie ma, ale czytałem opinie, że lepiej z niego nie korzystać ..

Znam tę teorię, ale nikt nie napisał co to takiego złego dzieje się przy nakręcamiu ręcznym. Układ automatu 2824-2 nie różni się szczególnie od ST-25. Tyle, że sprzęgiełko rewersyjne ma większe przełożenie i potępieńczo wyje. Karta serwisowa ani biuletyny ETy nie zawierają żadnych uwag na ten temat (kartę 2824-2 masz na ftp - w "cytochrom papers", ETA2824.pdf)
BTW jednemu na kizi coś tam się podobno zepsuło przy dokręcaniu koronką, ale, jal pamietam, nie był w stanie zeznać co i w jakiej sytuacji.

Gbourek.

:
Dziękuję.
Dokręcania zwykle używam tylko do pierwszego uruchomienia zegarka (raptem kilka obrotów koronką), jeszcze przed ustawieniem godziny, bo nic mnie bardziej nie wkurza, jak po dokładnym zsynchronizowaniu wskazówek z atomowcem ( :mrgreen: ) wciskam koronkę a sekundnik ani drgnie :evil: . I mam tak tylko w obu posiadanych Etach, w moich automatycznych Seiko czy Orientach ten problem nie występuje.

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum