Odpowiedz do tematu
: wałek z koronką
witam
mam takie szybkie pytanie do fachowców od werków.
A mianowicie przy demontażu wałka z koronką z werku wałek powinien być odciągnięty w pozycję do przestawiania godziny, czy nie ??
w różnych źródłach różnie podają a zdarza mi się że przy montażu wałka okazuje się że nie chce zaskoczyć tzn wałka nie można zablokować żeby nie wyskakiwał
co robię nie tak ??
jak Wy to robicie? tzn chodzi mi o demontaż i montaż wałków.
pozdrowionka
DArek
witam
mam takie szybkie pytanie do fachowców od werków.
A mianowicie przy demontażu wałka z koronką z werku wałek powinien być odciągnięty w pozycję do przestawiania godziny, czy nie ??
w różnych źródłach różnie podają a zdarza mi się że przy montażu wałka okazuje się że nie chce zaskoczyć tzn wałka nie można zablokować żeby nie wyskakiwał
co robię nie tak ??
jak Wy to robicie? tzn chodzi mi o demontaż i montaż wałków.
pozdrowionka
DArek
:
We wszystkich zegarkach, w których demontowałem wałek, koronka musiała być odciągnięta do pozycji "ustawiania godziny"
Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
:
też mi się tak wydawało i tak zrobiłem , ale ostatnio rozebrałem Poljocika i to chyba trzeci przypadek że po poskładaniu nie mogę zablokować wałka. Już sam jestem głupi i nie wiem gdzie błąd tkwi
:
Ta zasada odnosi sie tylko do niektórych konstrukcji, głównie "seikopodobnych". W układzie z naciskaną lub odkręcaną osią nastawnika IMO wałek powinien być raczej ustawiony do nakręcania. Sprzęgnik ("półbeczka") jest wtedy p[ołączony z zębnikiem naciągu i ma mniejsze tendencje do spadania z wodzika.
goral35 - masz robotę. Trzeba to teraz rozbabrać i cierpliwie poukładać jak należy.
Gboo.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-05-18, 14:42, w całości zmieniany 1 raz
Remik napisał/a: |
We wszystkich zegarkach, w których demontowałem wałek, koronka musiała być odciągnięta do pozycji "ustawiania godziny" |
Ta zasada odnosi sie tylko do niektórych konstrukcji, głównie "seikopodobnych". W układzie z naciskaną lub odkręcaną osią nastawnika IMO wałek powinien być raczej ustawiony do nakręcania. Sprzęgnik ("półbeczka") jest wtedy p[ołączony z zębnikiem naciągu i ma mniejsze tendencje do spadania z wodzika.
goral35 - masz robotę. Trzeba to teraz rozbabrać i cierpliwie poukładać jak należy.
Gboo.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-05-18, 14:42, w całości zmieniany 1 raz
:
Jacek., Dzięki Miszczu jesteś moim Gburu
Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
:
Służę.
Także daję głos i łapę. Nie opanowałem tylko przynoszenia patyczka
Gbu.
Także daję głos i łapę. Nie opanowałem tylko przynoszenia patyczka
Gbu.
:
dzięki za podpowiedzi
Jacku wiesz jak to jest jak pod koniec składania dowiadujesz się że musisz jeszcze raz rozebrać i poskładać po prostu mi się nie chce ale trzeba bo szkoda żeby pozostał w takim stanie "nie do noszenia" na łapce !
Czyli reasumując demontaż z wałkiem w pozycji: do nakręcania ? Czy do przestawiania godzin ???
Jacku wiesz jak to jest jak pod koniec składania dowiadujesz się że musisz jeszcze raz rozebrać i poskładać po prostu mi się nie chce ale trzeba bo szkoda żeby pozostał w takim stanie "nie do noszenia" na łapce !
Czyli reasumując demontaż z wałkiem w pozycji: do nakręcania ? Czy do przestawiania godzin ???
:
Na szczęście to tylko zegarek, nie np silnik turboodrzutowy (I miejsce pod względem ilości srubek)
Jeśli to klasyczny Poljot, to w pozycji nakręcania.
Gboo.
goral35 napisał/a: |
dzięki za podpowiedzi
Jacku wiesz jak to jest jak pod koniec składania dowiadujesz się że musisz jeszcze raz rozebrać i poskładać |
Na szczęście to tylko zegarek, nie np silnik turboodrzutowy (I miejsce pod względem ilości srubek)
Cytat: |
Czyli reasumując demontaż z wałkiem w pozycji: do nakręcania ? Czy do przestawiania godzin ??? |
Jeśli to klasyczny Poljot, to w pozycji nakręcania.
Gboo.
:
Odpowiedz do tematu
no dobra nowy dzień nowe wyzwania idę podłubać w tym poljocie
[ Dodano: 2012-05-19, 15:46 ]
rozebrałem poskładałem i gra i buczy wyskoczyło nie wiem czy dobrze to nazwę: ramię półmostak tiretu z półeczułki ktoś może napisać poprawnie o czym piszę
[ Dodano: 2012-05-19, 15:46 ]
rozebrałem poskładałem i gra i buczy wyskoczyło nie wiem czy dobrze to nazwę: ramię półmostak tiretu z półeczułki ktoś może napisać poprawnie o czym piszę