Błonie z krabem stoi jak byk na str. 10
Ale takiej z podciętymi od góry uszami nie widze. BTW koronka wygląda na zdartą do imentu i poprawianą iglakiem.
Gb.
Odpowiedz do tematu
:
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-05-06, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-05-06, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
:
Dzieki Buran.
Na 17 stronie jest krótki opis tej koperty.
Pozwolę się zacytować:
Na zdjęciach katalogowych ten rodzaj koperty, wspólnie z rodzajem przedstawionym poniżej, został oznaczony numerem 11
Koperta mosiężna, chromowana, średnica 35,00 mm, dekiel stalowy zakręcany.
Tarcza 28,60 mm Koperta importowana z ZSRR. ..........
Zgodnie z przekazem pracowników zakładu, ten model był obecny tylko przez krótki czas produkcji w zakładzie.
Koperta Rodzaj I krab jest identyczna z kopertą zegarka Kirowskij, produkowanego w ZSRR, obecnego w podobnym czasie także na rynku w Polsce. Do grona radzieckich zegarków, zalicza się także model w pozłacanej kopercie o takim samym kształcie.
Na 17 stronie jest krótki opis tej koperty.
Pozwolę się zacytować:
Na zdjęciach katalogowych ten rodzaj koperty, wspólnie z rodzajem przedstawionym poniżej, został oznaczony numerem 11
Koperta mosiężna, chromowana, średnica 35,00 mm, dekiel stalowy zakręcany.
Tarcza 28,60 mm Koperta importowana z ZSRR. ..........
Zgodnie z przekazem pracowników zakładu, ten model był obecny tylko przez krótki czas produkcji w zakładzie.
Koperta Rodzaj I krab jest identyczna z kopertą zegarka Kirowskij, produkowanego w ZSRR, obecnego w podobnym czasie także na rynku w Polsce. Do grona radzieckich zegarków, zalicza się także model w pozłacanej kopercie o takim samym kształcie.
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
:
Ostatnio zmieniony przez 2012-05-11, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
[edit mod: tu były zdjęcia, a znów będą, jak będą mniejsze]
Co powiecie panowie o tym? Na ile szacować (bardzo zgrubnie) koszt restauracji - tak, by nie zniszczyć? Zegarka nie mam niestety przy sobie - leży w szufladzie 2.5 tys. km ode mnie. Fotki robiłem półtora roku temu, więc nawet nie pamiętam, czy działa...
Co powiecie panowie o tym? Na ile szacować (bardzo zgrubnie) koszt restauracji - tak, by nie zniszczyć? Zegarka nie mam niestety przy sobie - leży w szufladzie 2.5 tys. km ode mnie. Fotki robiłem półtora roku temu, więc nawet nie pamiętam, czy działa...
Ostatnio zmieniony przez 2012-05-11, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
:
Na wstępie to ja powiem, że trzeba zmniejszyć zdjęcie.
:
abyss
Jeżeli masz na myśli malowanie tarczy to według mnie lepiej tego wcale nie robić. Taka jest OK. Chromowanie podobnie. Serwis mechanizmu wymiana szkla i bedzie świetny zegar! Ogólny koszt - zalezy gdzie trafisz najwięcej zalezy od tego na ile ceni się majster. Za te rzeczy to z reguły od 50 do 100 zł.
Jeżeli masz na myśli malowanie tarczy to według mnie lepiej tego wcale nie robić. Taka jest OK. Chromowanie podobnie. Serwis mechanizmu wymiana szkla i bedzie świetny zegar! Ogólny koszt - zalezy gdzie trafisz najwięcej zalezy od tego na ile ceni się majster. Za te rzeczy to z reguły od 50 do 100 zł.
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Ostatnio zmieniony przez Monter 2012-05-11, 18:18, w całości zmieniany 1 raz
abyss, nic nie napisze bo nic nie widzę
Ostatnio zmieniony przez Monter 2012-05-11, 18:18, w całości zmieniany 1 raz
..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
:
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2012-05-13, 02:08, w całości zmieniany 2 razy
Nie myślałem o malowaniu tarczy... raczej brałem pod uwagę wymianę szkiełka (mocno porysowane i zdaje się lekko pożółkłe) i zastanawiałem się czy coś da się zrobić z samą kopertą (te wżery nie są za ładne). Ewentualnie lekkie(!) przepolerowanie wskazówek i cyfr (tzn. tych znaczników) - ale nie wiem jak by to mogło wyglądać...
Na czasie prawie mi zupełnie nie zależy - tak zupełnie na spokojnie chciałbym lekko odrestaurować ten zegar.
Na czasie prawie mi zupełnie nie zależy - tak zupełnie na spokojnie chciałbym lekko odrestaurować ten zegar.
Ostatnio zmieniony przez Maxio 2012-05-13, 02:08, w całości zmieniany 2 razy
:
chromowanie koperty to koszt ok 80 zl (pewnie poza warszawa taniej); szklo (plexa) kosztuje pare zl, serwis werku i ewentualne umycie tarczy to pewnie kolo 100, wiec za ok. 200 zeta mozesz go przywrocic do porzadnego stanu
beceen | ***** ***
: Ciekawe Błonie z "syrenką"
Witam
Wpadło mi ostatnio w ręce takie Błonie. Powiem szczerze widzę coć takiego drugi raz.
Kiedyś na zdjęciu a teraz osobiście. Zdjąłem pierścień z szkiełkiem z przypatrzyłem się szczegółowo tarczy a szczególnie napisom i obrazkowi. Indeksy i napisy na tarczy są wypukłe i nie jest to ani naklejka ani napis.
Czy może spotkaliście się kiedyś z czymś takim?
Wpadło mi ostatnio w ręce takie Błonie. Powiem szczerze widzę coć takiego drugi raz.
Kiedyś na zdjęciu a teraz osobiście. Zdjąłem pierścień z szkiełkiem z przypatrzyłem się szczegółowo tarczy a szczególnie napisom i obrazkowi. Indeksy i napisy na tarczy są wypukłe i nie jest to ani naklejka ani napis.
Czy może spotkaliście się kiedyś z czymś takim?
:
Myślę, że to radosna twórczość ówczesnych "prywaciarzy".
Czy ta "wypukłość" jest metaliczna, czy może jakaś farba?
Czy ta "wypukłość" jest metaliczna, czy może jakaś farba?
Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
:
Mi też to wygląda na czyjeś "rękodzieło".
Gb.
Gb.
:
Już wtedy, za socjalizmu, nad Wisłą modowało się, jak widać, zegarki
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Wypukłość jest metaliczna, próbowałem to trochę zdrapać ale nie da rady.
Wyrób na pewno nie jest z fabryki w Błoniu ani nie jest to tzw. "tarcza warszawska".
Zastanawiam się tylko czy to produkt masowy czy tez pojedyńczy egzemplarz.
xylog napisał/a: |
Myślę, że to radosna twórczość ówczesnych "prywaciarzy".
Czy ta "wypukłość" jest metaliczna, czy może jakaś farba? |
Wypukłość jest metaliczna, próbowałem to trochę zdrapać ale nie da rady.
Wyrób na pewno nie jest z fabryki w Błoniu ani nie jest to tzw. "tarcza warszawska".
Zastanawiam się tylko czy to produkt masowy czy tez pojedyńczy egzemplarz.
:
Sorry, ale muszę: Eneasz mógłby się uczyć...
:
Odpowiedz do tematu
Czyżby zanosiło sie na "Eneidę"? Masz jakieś info ze Stolicy?
Gb.
Gb.