Ostatnio zabrałem się za budowę homara w stylu radiomir. Zawsze podobały mi się radki, ale nie te współczesne repliki OP tylko te pierwsze z lat 40stych, gdzie w szczgólnosci intrygowała mnie ich konstrukcja. Jakiś czas temu kupiłem taki zestaw do budowy i w ostatnim tygodniu dostałem do niego mechanizm. Sterylna mołnia w wykończeniu z pasami moskiewskimi, która powaliła mnie swoją dokładnością jak u swiss chronometra. Robi dwie sekundy na dobę, co mnie bardzo ucieszyło:)
Koperta składa się 4 części i zamiast teleskopów ma przyspawane druty na stałe, także tylko wchodzi w rachubę wszycie paska. Tarcza składa się z 3 części i jest grubosci 2mm, dlatego trzeba wydłużyć ośki minuty i godziny, a sekunde skrócić. Wczoraj udało mi się samemu przerobić te osie na dłuższe, czyli najgorsze za mną. Chciałbym też lekko zeszlifować krawędzie koperty i przylutować tubus koronki. Pomalować i złożyć tarczę to będzie nastepny krok.
koperta 47mm
tarcza 37mm/2mm
no i wspaniała molnia 3601
Odpowiedz do tematu
: 3646 "Kampfshwimmer"
:
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2012-05-05, 22:59, w całości zmieniany 1 raz
Hmmmm ciekaw skad ta koperta
Mam ten sam zestaw ale jeszcze nie zaczołem
Mam ten sam zestaw ale jeszcze nie zaczołem
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2012-05-05, 22:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Koperta od Athaya'i.
:
A napiszcież mnie prostemu, jak one ośki wydłużyć?
:
Ja Ci nie powiem, bo nie wiem
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
Ja miałem zestaw takich długich osi do 6497, no i nie bardzo wiedziałem co znimi zrobić. Poprostu przerobiłem je na koła mołni! Poprzednio dałem zrobić takie TCP do corteberta fachowcowi to czekałem z 8 miesięcy, tym razem mówię to spróbuje samemu!
Koło godziny - swazowałem tuleje i nałożyłem na wcisk większą i dłuższą tujeje, no i lutowanie u spodu!
Oś minuty - przedłużenie z ośki ety jest nasadzone jako czop na oś minuty molni i przylutowane. Trzeba też lekko sfazować u mołni a etę rozwiercić by pasowało.
Jest z tym trochę bawienia no i trzeba uważać by wszystko prosto wyszło.
Koło godziny - swazowałem tuleje i nałożyłem na wcisk większą i dłuższą tujeje, no i lutowanie u spodu!
Oś minuty - przedłużenie z ośki ety jest nasadzone jako czop na oś minuty molni i przylutowane. Trzeba też lekko sfazować u mołni a etę rozwiercić by pasowało.
Jest z tym trochę bawienia no i trzeba uważać by wszystko prosto wyszło.
:
Dzieki!
Tego to se chyba zostawię, no ale zobaczymy jaki będzie efekt końcowy
Tego to se chyba zostawię, no ale zobaczymy jaki będzie efekt końcowy
:
Ja bym sie pisal, jakby co
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
Ram, dzięki za wyjaśnienia - jak dla mnie za trudne raczej
:
Ram, świetna robota
Dla mnie to magia, se wzion i se przedłużył
Czekam na finał.
Dla mnie to magia, se wzion i se przedłużył
Czekam na finał.
:
fajnie wyglada, jaka bedzie tarcza? taka stalowa, czy to work in progress?
beceen | ***** ***
:
Odpowiedz do tematu
Ram, z wielkim zaciekawieniem będę przyglądał się postępom w pracach. Nie ukrywam, że bardzo trafia do mnie to co wyczyniasz;)
Powodzenia i w ogóle dobrego...
Powodzenia i w ogóle dobrego...